Hlavní obsah

Podepsáno. V Královéhradeckém kraji povládne ANO s koalicemi v čele se SOCDEM a SPD

Hradec Králové
Aktualizováno

Po téměř třítýdenním vyjednávání je v Královéhradeckém kraji jasno. Příští čtyři roky region povede koalice hnutí ANO, Hlasu samospráv a sdružení čtyř subjektů kolem SPD. Jejich zástupci podepsali v pátek dopoledne koaliční smlouvu.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Petr Koleta (vlevo) z hnutí ANO má šanci stát se hradeckým hejtmanem.

Článek

V 45členném zastupitelstvu bude mít koalice většinu 24 hlasů. Hejtmanem bude Petr Koleta, stávající starosta Hronova a lídr kandidátky ANO.

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrálo přesvědčivě hnutí ANO. Získalo 18 zastupitelských mandátů. Jeho koaliční partner Hlas samospráv (převážně SOCDEM) má tři zastupitele, stejně jako sdružení SPD, Trikolora, PRO a Svobodní.

„Odmítli jsme jít do koalice s koalicí Stačilo!,“ řekl Novinkám ve čtvrtek v podvečer Petr Koleta.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Volební štáb Hlasu samospráv, uprostřed exhejtman Jiří Štěpán, vpravo starosta Náchoda Jan Birke

Ve čtvrtek večer se ještě čekalo na konečné slovo Hlasu samospráv.

„Během noci na pátek ještě probíhá hlasování mezi členy naší koalice, protože Hlas samospráv není pouze o sociální demokracii. Jasno bude v pátek ráno,“ řekl Novinkám ve čtvrtek Jan Birke (SOCDEM), který je jedním ze tří zvolených krajských zastupitelů za Hlas. V pátek ráno pak potvrdil, že Hlas do koalice vstoupí.

Námluvy s ODS se nezdařily

Jako první oslovil lídr vítězné strany Petr Koleta Silné lídry pro kraj, sdružující ODS, lidovce a Východočechy. Vzhledem k tomu, že ti získali 13 mandátů, měli by společně pohodovou většinu 31 hlasů v 45členném zastupitelstvu. V koalici s Hlasem dokonce 43člennou většinu. Jednání ale nevedla k úspěchu. Obsazení místa hejtmana si nárokovalo jak ANO, tak ODS, později se ukázal diametrálně odlišný názor na rozdělení míst v krajské radě.

„To není příliš dobrá vizitka těchto jednání a zároveň to nedělá dobrý dojem směrem k voličům. Z volebních programů i reálné krajské politiky je totiž zřejmé, že všechny subjekty v mnoha bodech hlasují shodně a mají stejné nebo dosti podobné programové cíle. Lze předpokládat, že tomu bude stejně i v následujícím období. Je pravda, že Silní lídři nabízejí zkušenosti z posledních osmi let ve vedení kraje, na druhou stranu je tu volební výsledek, na který je potřeba brát ohled a respektovat jej,“ okomentoval vývoj jednání už počátkem týdne politolog Jiří Štefek.

Piráti neobhájili

V krajském zastupitelstvu má také mandáty Čtyřkoalice (STAN, TOP 09, HDK a LES), ovšem její zástupci už před volbami avizovali, že do koalice s ANO nepůjdou. Komunisté pod značkou STAČILO! se po čtyřleté přestávce vrátili a mají dva zastupitele. Naopak Piráti nezískali ani jednoho zastupitele.

ANO a HLAS v Královéhradeckém kraji odmítly nabídku Silných lídrů

Krajské volby

Výběr článků

Načítám