Hlavní obsah

Každá obec má volební místnosti, jen je jejich počet nižší

Přestože doteď v řadě obcí a míst řeší lidé následky ničivých povodní, v každé obci v Česku byli podle ředitele odboru voleb ministerstva vnitra Tomáše Jirovce připraveni na probíhající krajské a senátní volby. Někde museli pouze snížit počet volebních místností nebo je přestěhovat, sehnat jiné členy komise a jinde i elektrocentrály kvůli stále chybějícímu proudu.

Foto: MV ČR

Ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec

Článek

Kolika obcím zasaženým povodněmi a jakým způsobem ministerstvo vnitra kvůli volbám pomáhá?

Během týdne se nám to zúžilo na dva kraje, tedy Moravskoslezský a Olomoucký, přičemž v tom prvním se ve spolupráci s tamním krajským úřadem podařilo řadu věcí vyřešit. Reálně je to teď tak, že na území Moravskoslezského kraje bylo třeba zajistit několik elektrocentrál a fungují tam dvě provizorní mobilní volební místnosti, které dodal Hasičský záchranný sbor ČR.

Tyto mobilní místnosti budou vyjíždět na nejhůře zasažená místa? Na která konkrétně?

Ano. A jsou to obce Široká Niva a Karlovice (obě v okrese Bruntál). V Olomouckém kraji je pak podobné stanoviště v České Vsi (v okrese Jeseník). To jsou jediná tři místa, kde bylo potřeba zajistit nějakou provizorní místnost a prostor.

Potom tady ještě máme obec Kobylá nad Vidnavkou (v okrese Jeseník), kde byl problém i se zajištěním personálních kapacit. Ministerstvo vnitra tedy zajistilo lidi – zaměstnance ministerstva – a také tam jsou zaměstnanci Českého katastrálního úřadu. Ti všichni budou nominováni starostkou obce jako členové volební komise.

Abychom to shrnuli: Jde především o technickou a personální pomoc?

Ano, kromě nich pak byla ještě pomoc v podobě tisku tisíců nových hlasovacích lístků jako rezervy pro ty nejvíc postižené kraje. Během čtvrtka už jsme je distribuovali na krajské úřady, aby je poskytly dál.

Pak jsou ještě různé dílčí podpory. Když vám například obec řekne, že v ní nejde proud, pokrývá to celé spektrum problémů, nejen volby. Když mám ale mluvit jen o nich, srazilo se to na tři až pět oblastí, kde bylo nějaké intenzivnější zapojení ministerstva a krajských úřadů do procesu voleb.

Volby? Ne! říkali rezolutně lidé v České Vsi. Volit do kontejneru hasičů ale chodí

Volby

Mě v souvislosti s problémy ohledně voleb napadá Krnov, tedy nikoli malé, ale třiadvacetitisícové město v okrese Bruntál, kde ještě v úterý nešel vůbec proud. Tam řešili jen základní potřeby ve smyslu jídlo, pití, dobití telefonů. Už se to tam do nynějšího začátku voleb obrátilo k lepšímu?

Kromě přímé podpory jsme se snažili v rámci možností pomoci v těchto větších sídlech, kde jsou desítky volebních místností, a řada z nich je nedostupná. Vydali jsme metodiku na to, jak tyto věci řešit. Jedním z opatření bylo, že dojde ke jmenování stejné komise pro vícero okrsků. Snížil se tím tlak na volební místnosti a jejich počet a současně na personální obsazení komisí.

Čili se snížil počet volebních místností, do kterých zamíří víc lidí než podle původních plánů?

Ano, a na svých webových stránkách to kromě nás mají jak krajské úřady, tak dotčené obce, kde došlo ke změně volebních místností. Tato mimořádná situace povede k tomu, že to nebude pro všechny voliče tak komfortní, protože se jejich volební místnost přesunula někam dál, ale pořád to bude v rámci dostupnosti voleb, což znamená, že to bude na území daného města.

Krnov by měl být tento případ?

Krnov je jedním z těch případů, kde přistoupili k redukci místností a některé komise budou obsluhovat více okrsků. Komunikovali jsme s tamním starostou a v nějakém režimu jsou tam volby zajištěny. Pro nás bylo naprosto stěžejní, abychom zajistili, aby ve všech obcích byly volební místnosti otevřeny a voliči měli možnost odhlasovat.

Takže je pro mě důležité, že podle informací, které mám nyní, v pátek odpoledne, by v každé obci měla fungovat volební místnost.

Dost skepticky se k nynějším volbám stavěl primátor povodněmi významně zasažené Opavy Tomáš Navrátil, který kvůli tamní situaci dokonce hovořil o odložení voleb, protože tam na to nemají v současnosti myšlenky. Jak to dopadlo?

Určitě to, že na volby nejsou myšlenky, každý asi lidsky pochopí. Ale chci ocenit jak pana primátora, tak úředníky Opavy, komunikovali potom s krajským úřadem nebo i vedením ministerstva a za nějaké společné podpory rovněž pomocí sloučení několika volebních míst jako v Krnově se podařilo tyto místnosti otevřít.

Jsou tu ty nejpostiženější obce, kde to z hlediska volební účasti asi nebude slavné.
Tomáš Jirovec

Máte v souvislosti s tím, že lidé v postižených oblastech stále řeší mnohem závažnější problémy, obavy z tamní nízké účasti u voleb, a tím pádem i z jejich určitého ovlivnění?

Zákonnou povinností volebních orgánů je umožnit voličům hlasovat a nemám teď žádnou informaci o tom, že by v nějaké obci neměla být otevřena volební místnost. Takže tato zákonná povinnost bude zajištěna.

Je otázka, jestli je tady nějaký element, který v myšlenkách voličů způsobí to, že myslí na věci jiné, a fakt úplně prioritní, a na základě toho k volbám nepřijdou. To je ale legitimní. Důležité pro nás je, že tu možnost mají.

Jestli bude volební účast vyšší, či nižší a jak to ovlivní volby, to je samozřejmě otázka spíše politologická.

Dá se to ale logicky očekávat, že v zasažených obcích bude nižší, ne?

To je těžké. Samozřejmě jsou tu ty nejpostiženější obce, kde to z hlediska volební účasti asi nebude slavné a bude to horší.

Byla nějaká místa či obce, kde pomoc odmítali s tím, že se zařídí sami, přestože jste věděli, že tam budou mít s volbami problémy a budou potřebovat pomoc?

To si nemyslím. Naopak chci tady výrazně ocenit všechny starosty a starostky a obecní úřady, že opravdu tam, kde to bylo v jejich silách, se snažili volby zajistit vlastními silami. Tam, kde situace byla horší, komplikovaná, jsme nabídli pomoc a byla využita.

Tudíž bych nepoužíval slovo „odmítli“. Oni řekli, že dokážou svou zákonnou povinnost naplnit, anebo někde řekli, že s tím budou mít problém a potřebují nějakou podporu.

Dá se na závěr říct, že největšími problémy pro uspořádání voleb byly chybějící elektřina a s tím spojené technické zabezpečení, nedostatek místností a lidí?

Ano, jsou to tyto aspekty, které se navzájem propojují. Někde byl nedostatek místností, které bylo možné využít jako volební, a došlo k jejich přesouvání, nebo je naopak šlo technicky využít, ale nastal personální problém, proto se rovněž musely přesouvat. Tam, kde byl problém s proudem, by měly mít volební místnosti zajištěny díky hasičům elektrocentrály.

Věřím tedy, že někteří voliči, kteří to teď budou mít dál, to pochopí, protože situace tam ještě před několika desítkami hodin byla úplně někde jinde.

Čekáte i vzhledem ke složitosti hlasování v postižených oblastech vyšší počet stížností na volby?

Doufám, že voliči ocení snahu volebních orgánů v těch oblastech. Co se týká stížností, na každé volby jsou nějaké. Stížnosti tedy čekám, ale mám za to, že se podařilo splnit zákonnou povinnost volby zajistit. Obce, kraje a stát pro to udělaly maximum.

Volby ON-LINE: K volbám dorazila zatím asi pětina voličů

Volby

Výběr článků

Načítám