Hlavní obsah

Jmenovec dostal preferenční hlasy místo mě, napadl kandidát z Klatov volby. Neuspěl

Krajský soud v Plzni ve čtvrtek zamítl stížnost klatovského zastupitele Lukáše Kopeckého (ODS), který poukázal na možné pochybení při počítání preferenčních hlasů v krajských volbách.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Osmatřicetiletý učitel figuroval na společné kandidátce ODS s TOP 09 v Klatovech a po sečtení výsledků ve volebním okrsku č. 7 nezískal ani jeden preferenční hlas, ačkoliv se mu prý po volbách ozvalo několik známých s tím, že jej na volebním listě zakroužkovali.

Kopecký po soudu žádal, aby rozhodl o přepočítání preferenčních hlasů. Stížnost zdůvodnil tím, že na stejné kandidátce figuroval jen od dvě pozice níže starosta Poběžovic Martin Kopecký, a vzhledem ke shodě příjmení tak mohlo dojít k jejich záměně.

„Mým trvalým bydlištěm jsou Klatovy a vyrůstal jsem poblíž míst, kde se nachází volební místnost volebního okrsku č 7. Volební místnost je navíc v budově školy, kde pracuji jako učitel,“ uvedl do stížnosti Kopecký, proč si myslí, že by mohl dostat preferenční hlasy na rozdíl od svého jmenovce, který je starostou z 50 kilometrů vzdálených Poběžovic a ve zmiňovaném okrsku jej zakroužkovalo 27 voličů.

„Jsem si vědom faktu, že případné přepočítání volebního okrsku č.7 v žádném případě nezmění výsledky voleb v Plzeňském kraji. Vzhledem ke shodnosti příjmení dvou kandidátů na jedné kandidátce mohlo dojít k záměně i v jiných volebních okrscích v kraji – nikoliv záměrně, ale prostou lidskou chybou,“ upozornil dále Kopecký s tím, že pro voliče, kteří mu dali preferenční hlas a posléze ho ve výsledcích nenašli, to může být zklamání z průběhu voleb a z řádného sečtení hlasů.

K ovlivnění výsledku voleb by nedošlo

Krajský soud ale dospěl k závěru, že sice navrhovatel ve stížnosti pochybuje o správnosti sčítání preferenčních hlasů, nicméně současně netvrdí, že by byl porušen volební zákon způsobem, který hrubě ovlivnil výsledky hlasování. „Naopak svým vyjádřením, že případné přepočítání volebního okrsku v Klatovech v žádném případě nezmění výsledky voleb, tvrdí opak, tedy, že k ovlivnění výsledku hlasování nedošlo,“ stojí v rozhodnutí soudu.

Kampaň SPD i pletichy. Soudy přijaly přes 30 stížností na volby

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám