Hlavní obsah

Grolich zůstane hejtmanem, nově bude mít i zdravotnictví

Jan Grolich (KDU-ČSL) zůstane pro další volební období hejtmanem Jihomoravského kraje. Na nedělním jednání se na tom domluvila koalice Spolu a Starostů pro jižní Moravu, která bude mít v zastupitelstvu 35 mandátů z celkových 65.

Jan Grolich slaví.Video: Vladimír Klepáč, Novinky

Článek

Zástupci stran se v neděli dohodli na složení krajské rady, jasno je také o personálním obsazení všech pozic až na jednu. Po skončení jednání to večer oznámili zástupci všech stran.

„KDU-ČSL nominuje hejtmana, který bude mít pod sebou kromě dosavadních oblastí také zdravotnictví,“ uvedl Grolich s tím, že do funkce bude nominován on.

Kromě hejtmana bude mít KDU-ČSL i dva náměstky a radního, ODS jednoho náměstka a tři radní, STAN náměstka a radního a TOP 09 jednoho radního.

Část krajské rady tak zůstane beze změn. Funkci prvního náměstka, který má na starosti i dopravu bude i nadále vykonávat Jiří Crha z ODS, radním pro školství bude i v dalším volebním období Karel Jurka (ODS). Dosavadní radní pro zdravotnictví Karel Podzimek (ODS) bude mít nově na starosti životní prostředí a energetiku.

Náměstkem hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch bude dál František Lukl ze STAN, funkce radního pro územní plánování zůstane Martinu Malečkovi ze SOL za Starosty pro jižní Moravu.

Náměstkem pro strategický rozvoj a chytrý region bude nově Jan Zámečník z KDU-ČSL, který dosud byl náměstkem pro regionální rozvoj. Funkce radního pro investice připadne Davidu Grundovi (ODS), náměstkem pro sociální a rodinnou politiku se stane nově Roman Celý (KDU-ČSL) a Marek Sovka (TOP 09) dostane funkci náměstka pro regionální rozvoj a přípravu výstavby Jaderné elektrárny Dukovany II.

Jediná pozice, o níž zatím není jasno, je funkce radního pro majetek, kterou obsadí KDU-ČSL. „Obsazení budeme ještě řešit na klubu, jméno zatím sdělovat nebudeme,“ dodal Grolich.

Krajské volby na jihu Moravy vyhrála koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) před ANO a koalicí Stačilo! (SD-SN, ČSSD, KSČM). V zastupitelstvu, které má 65 členů, obsadilo vítězné Spolu 31 křesel. Starostové získali čtyři mandáty, koalice Spolu s nimi vytvoří koalici.

Výběr článků

Načítám