Hlavní obsah

Buchtík: Babiš si už musí vybrat, zda jít po voličích SPD, nebo ke středu

Pokud se spojí ve Středočeském kraji ANO s ODS, zřejmě to bude půdorys i pro vládní spojenectví, řekl v rozhovoru pro Novinky šéf agentury STEM Martin Buchtík. Zároveň by si podle toho mělo ANO také vybrat, o které voliče bude usilovat. Rozhovor vznikl ještě před tím, než premiér Petr Fiala (ODS) oznámil odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, který předtím kvůli špatnému výsledku v krajských volbách rezignoval na post šéfa Pirátů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel analytického ústavu STEM Martin Buchtík

Článek

Očekával jste u Pirátů takový debakl?

Až takový ne a ani oni to asi nepředpokládali. Bylo dost nerealistické očekávat, že by obhájili svých 99 mandátů. Před čtyřmi lety byli v úplně jiné situaci a byly to jedny z nejúspěšnějších voleb, které absolvovali. Ale to, že by byli prakticky vymazáni z politické mapy s výjimkou Plzeňského kraje, to asi nikdo nepředpokládal.

Čím to je? Je za tím projekt digitalizace stavebního řízení, nebo se v krajských zastupitelstvech prostě moc nepředvedli, nebo to bylo zase chabou kampaní jako před eurovolbami?

Nemá to jednu příčinu. Určitě to souvisí s tím, že Ivan Bartoš jako předseda strany je pod obrovským tlakem a zároveň existuje přesvědčení určité části veřejnosti, že je to nezvládnuté. Ale to, jak je to ve skutečnosti, nechci hodnotit, protože nejsem na to expert. Ani neumím hodnotit, jestli to mohlo dopadnout líp vzhledem k současné legislativě. Například to nemohli otestovat předem a tak.

Piráti hledají superstar

Domácí

Ale to, že dlouhodobě pracovali s Ivanem Bartošem jako hlavním lídrem, který je teď v očích veřejnosti za nekompetentního v tom, v čem měli být za nejlepší, tedy v digitalizaci, tak to je hodně poškodilo.

Odnesli i to, že je vláda hodně nepopulární. A pak také došlo ke koncentraci hlasů k hlavním politickým silám, kam nepatří.

V průzkumech pro sněmovní volby jsou čísla dvakrát třikrát vyšší než ten jejich zisk 3,6 procenta. Mohou se na to spoléhat?

Nejvíce měli 10,5 procenta v červnovém průzkumu agentury Median a pak u Kantaru ještě v květnu před evropskými volbami. Pokles podpory je u nich patrný vždycky, když prohrají volby. Voliče to znejistí. A u Pirátů je pak patrný efekt vnitřního chaosu, což jsme viděli po sněmovních a evropských volbách, a zřejmě se to stane i teď. I kvůli tomu jejich otevřenému diskusnímu fóru se jim to nepodaří zkonsolidovat, protože je bulvárně vděčné vytahovat názory různých členů na veřejnost. Je to tedy jejich volba. Ale kvůli tomu zase můžeme zaznamenat další pokles.

Ale technicky vzato by měli být bezpečně nad pětiprocentní hranicí. To uvidíme v dalších dvou měsících, ale toto by se nemělo změnit. Je to dáno tím, že teď byla výrazně odlišná volební účast.

Jak bude strana vnímána bez Ivana Bartoše?

To uvidíme, koho si zvolí za jeho nástupce, bude to mít nějakou setrvačnost. Až po sjezdu celostátního fóra v listopadu se uvidí. Těžko říct. Vždycky když měl Ivan Bartoš nějakého vyzyvatele, tak to byl vždy někdo z nespokojeného křídla. Teď budou hledat někoho z většiny, která stojí za Ivanem Bartošem.

Lipavský: Musíme se zbavit komoušů a vypnout fórum

Domácí

Mezi známé osoby patří ministr zahraničí Jan Lipavský, ale ten není moc vnímán jako pirátský ministr. (Lipavský už oznámil, že s případnou demisí na post ministra zahraničí by současně vystoupil z pirátské strany - pozn. red.) Asi by se pak dala jmenovat Olga Richterová, ale ty ostatní už veřejnost moc nesleduje.

Už se ozývají hlasy, že je strana nečitelná. Jan Lipavský uvedl, že by se mělo veřejné fórum vypnout a strana by se měla zbavit „komoušů a ultralevičáků“. Myslíte si, že by to pomohlo?

Piráti nejsou jediná strana, která je v nějaké vnitřní krizi. A zároveň nemám pocit, že strany, které v poslední době byly ve vnitřní krizi, ji dokázaly nějak výrazně ustát, ať už je to ČSSD, KDU-ČSL, či dříve zelení. Ale pirátská strana funguje trochu jinak. Vždycky je tam obecně problém, že se začne hovořit o tom, že je třeba změnit kurz, udělat radikální změnu, ale jak ji provést? Bývá tam několik proudů, které jsou nesmiřitelné, takže se shodnou na středovém řešení, které zas nepředstavuje výraznou změnu.

Má se jít tou víc západně levicovou cestou, neb spíš liberální cestou bez nějakého politického přídechu? Na tomto se asi neshodnou, ale taky tam hrají roli i osobní sympatie, antipatie.

Rozjíždí se hra o Lipavského

Domácí

Takže těžko spekulovat bez konkrétní detailní znalosti, jak to pak bude personálně vypadat. A asi tu představu nemají ani oni.

Výsledek ANO vás zaskočil?

Ten je nad očekávání dobrý. Podle mě ani ANO to nečekalo. Žádná data tomu nenasvědčovala. Karel Havlíček říkal, že ve Středočeském kraji to bude se Spolu těsné a že když zaberou, tak by měli vyhrát. Ale že vyhrají s dvojnásobkem mandátů, to si nepředstavoval. A pak je zajímavé, že po dlouhé době vidíme skutečně spokojeného pana Babiše.

Karel je bůh, plesal Babiš nad Havlíčkem

Krajské volby

Jakou roli sehrály povodně? I Andrej Babiš měl možná pochybnosti, jestli se jim v postižených krajích vše povedlo. Nakonec v Moravskoslezském kraji měli přes 40 procent, ve Zlínském taky.

Z našich předvolebních dat, která jme dělali ve středu, vycházelo, že pro drtivou většinu lidí se nestanou povodně tématem číslo jedna. Pořád tam byl hlavní motiv vyjádření nesouhlasu s vládou.

Jinak je patrné, že Andrej Babiš má v ruce nějaká data, když začne jednat spíše impulzivně. A když hodnotí hejtmany, hraje tam zřejmě roli to, jaké nároky činí u ostatních lidí na délku pracovní doby. Ostatně jsme viděli v několika proslovech, kdy v podstatě říkal, že musí naklonovat Havlíčka. Pro něj je v podstatě klíčové, že pracujete nonstop. A pokud to tak neděláte, tak je k vám asi kritičtější, mírně řečeno.

Jak silně se tedy projevila nespokojenost s vládou?

To je zjevné na nízké volební účasti, která činila 33 procent. Hodně lidí, kteří v roce 2021 volili vládní strany, k volbám nepřišlo, byť mají volby za občanskou povinnost. Z našich dat nevyplývá, že by šli volit Andreje Babiše nebo Kateřinu Konečnou (KSČM).

A když se podíváte na mapu regionů, tak třeba v Moravskoslezském kraji byla volební účast v podstatě stejná jako před čtyřmi lety, byť tam byly záplavy, a byly diskuse, jestli někdo kvůli tomu nepřijde. A zároveň největší pokles byl v okresech Praha-východ, Praha-západ, kde lidé volí v podstatě stejně jako v Praze. A tam hrála roli hlavně ta nespokojenost s vládou.

V roce 2008 měla podobný výsledek ČSSD. Bylo to v polovině sněmovního volebního období, ale nakonec to bylo ještě u sněmovních voleb napínavé. Mohou strany pětikoalice to manko ještě do roka stáhnout?

To není tak strašně velké, jak se zdá. Ke sněmovním volbám dojde skoro dvakrát tolik voličů. Naposledy to bylo 66 procent. A to bude mnohem silnější kampaň, teď nebyla žádná. Myslím, že to nebude tak devastující pro strany vládní koalice. Ale bude záležet na tom, jak se bude formovat koalice Spolu a jestli se i v té kampani projeví spekulace, že by ODS, nebo celé Spolu, mohla jít do koalice s Andrejem Babišem.

Bitva o střední Čechy: Skopeček na roztrhání mezi Starosty a ANO

Domácí

Pro ANO se otevírá důležitý moment, kdy musí rozhodnout svoji volební strategii a komu chtějí nabízet povolební spolupráci. Jistě se budou držet více cest. Ale je otázkou, jestli se budou radikalizovat na rovině Evropy, migrace, všech témat spojených se změnou klimatu a pojedou dál pro voliče SPD nebo jestli se usadí trochu u středu. Pokud by šli vládnout s ODS, tak musí být akceptovatelní i pro voliče ODS.

Co značí výsledek pro ODS? Podle premiéra Fialy to neúspěch nebyl, podle jihočeského hejtmana Kuby to neúspěch byl.

Na počet mandátů to neúspěch nebyl, protože krajských zastupitelů získali o trošičku víc a hejtman Kuba na tom měl velký podíl. Teď je sice mediálně vděčné ukazovat vnitřní rozpolcenost, ale ta tam byla vždycky.

Naplno se ale teď otevřela diskuse, jaké má být povolební uspořádání za rok. Andrej Babiš řekl jasně, že Skopeček s Kupkou jsou jeho krevní skupina. To je nebývalé. A otevírá si tím cestu k tomu, aby měl víc možností po volbách. Ale to oslabuje koalici Spolu, protože zejména STAN bude říkat, že pokud nechcete po volbách Andreje Babiše, musíte volit nás, protože ODS už je s ním dohodnutá.

Pokud by se stalo, že se středočeská koalice uzavře mezi ODS a ANO, tak to jednoznačně otevře cestu k povolební spolupráci, obzvlášť pokud pan Skopeček dostane velkorysou nabídku být hejtmanem.

Co stojí za úspěchem Martina Kuby?

Je to jeho jméno. Kromě té koncentrace hlasů k velkým politickým hráčům tam hrály velkou roli i lokální osobnosti, ať už je to Martin Netolický, Martin Půta, Jiří Čunek, nebo Ivo Vondrák, který vytáhl STAN v Moravskoslezském kraji z pěti na 15. To jsou fenomény lokálních lídrů a Kuba je jedním z nich. Byl celou dobu hodně vidět a kandidoval za svoji značku. Plakáty komunikovaly jeho, nikoli stranu.

Hejtman Kuba: Politika „Antibabiš“ je nesmysl

Volby

A za ty čtyři roky byl v televizi pořád. Koordinoval záležitosti kolem covidu, je viditelný celorepublikově i jako rebel uvnitř strany, takže je zván do diskusních pořadů.

Byl by hejtman Jan Grolich, který pozici obhájil, vhodným lídrem KDU-ČSL?

Nejsem si jist, jestli by si ho lidovci zvolili, protože představuje méně konzervativní křídlo. Skoro bych řekl neideologické křídlo. Ale možné to je.

Vidíme ale už teď, že šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která nesedí přímo ve vládě, to má těžké.

Jako hejtman řídit celou stranu, někam ji posunout a být někde vidět je v podstatě nemožné, protože nestojíte na všech vládních tiskovkách a nejste u toho vyjednávání. To je pak nesmírně obtížná věc.

A jeho úspěch není až tak drtivý, protože když sečtete hlasy pro KDU-ČSL a pro ODS, tak to není zas o tolik víc.

Pak tu máme vzestup krajních stran zprava i zleva. Jsou tu radikální tendence?

U SPD o vzestup nejde, na počet zastupitelů jsou na to stejně. Určitě bude do budoucna záležet na tom, jestli se jim podaří udržet koalici s Trikolorou, PRO a jestli se přidají i Svobodní. Teď jsou spíše v defenzivě. A pokud by se ekonomická situace ještě dále stabilizovala, tak nemusí být moc silní.

Zvlášť pokud tento drive, který má, udrží koalice Stačilo! Tam je vidět, že když se zbaví komunistické nálepky a toho sentimentu po socialistické minulosti a nechají tam jen ten protest, tak to funguje mnohem líp. Ostatně je to inspirováno ze zahraničí. Myslím, že inspirace pochází z Portugalska.

Referendum o vládě se ANO povedlo, míní odborníci. Piráti jsou na zrušení

Volby
Související témata:

Související články

Bartoš rezignoval na post předsedy Pirátů

Dosavadní předseda Pirátů Ivan Bartoš se po několikahodinovém jednání Republikového předsednictva vzdal funkce. Nebude se ani v nadcházejících volbách o funkci...

Výběr článků

Načítám