Hlavní obsah

Bez elektřiny volby dělat nemůžeme, zní ze zaplaveného Bohumína

Bohumín

Škody za minimálně půl miliardy způsobily povodně ve dvacetitisícovém Bohumíně na Karvinsku. Velká část města, jež bylo několik dní zcela odříznuté od okolí, byla i ve čtvrtek v poledne stále bez elektřiny, problémy zde jsou s pitnou vodou, řeší se dodávky tepla. Některé bohumínské části jsou navíc stále pod vodou. I proto má radnice pochyby o konání víkendových voleb.

Zaplavený BohumínVideo: Denisa Doležalová, Novinky

Článek

Bohumínský starosta Petr Vícha (Socdem) ve čtvrtek ohledně voleb, jež mají začít v pátek, jen krčil rameny s tím, že pokud nebude elektřina, tak hlasování probíhat nemůže.

„Však vidíte, ani na radnici elektřina zatím není. Aby mohly proběhnout volby, musí být zajištěna elektrická energie nejen ve volebních místnostech, ale i na našem úřadě. Bez toho volby proběhnout u nás nemohou,“ vysvětloval starosta s tím, že v Bohumíně mají být krajské i senátní volby.

„Když vláda rozhodla, že volby budou, a já to rozhodnutí z hlediska legislativy chápu, tak jsme museli stáhnout pracovníky, kteří pomáhali s věcmi kolem povodní. Rozdělili jsme je. Jedna část tak nyní řeší volby, tedy řeší volební místnosti, distribuci materiálu a další věci. Ale podmínkou voleb je, že bude elektrická energie, kterou zatím všude nemáme, ani tady v centru,“ líčil bohumínský starosta.

Vnitro nabízí vyplaveným obcím, že jim udělá volby na klíč

Krajské volby

Dodal, že když byli v úterý v Bohumíně zástupci vlády, tak od nich dostali příslib, že dodají nějaké elektrocentrály. „Zatím je ale nemáme a volby jsou už zítra,“ upřesnil Vícha.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Centrum Bohumína je stále bez elektřiny. Lidé si chodí nabíjet mobily do kina, kde je energo centrum.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

V Bohumíně není elektřina. Lidé si nabíjejí mobily v energo centru, které vzniklo v místním kině.

Změny ve volebních místnostech

„Už nyní je jasné, že nebudeme moci využít všechny volební místnosti, se kterými se počítalo, protože skončily pod vodou. Například v Šunychlu to vytopilo restauraci U Jelena. Volební místnost tam bude v hasičské zbrojnici,“ upozornila bohumínská mluvčí Jana Končítková.

Podle starosty v celé věci může hrát roli i psychické rozpoložení obyvatel.

„Já si tedy po pravdě nedovedu představit, jak ti lidi, kteří mají ještě domy pod vodou, si včera řekli, že musí do středeční 18. hodiny někde v Orlové, tam to totiž mají nejblíž, požádat o vydání dokladů. Vše proto, aby v této těžké situaci šli k volbám. Ale prostě tu možnost měli,“ přemítal starosta.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Bohumínská Nová Ves je stále pod vodou. Hasiči zde čerpají vodu.

Podle něj zřejmě bude volební účast velmi nízká. „Pro lidi jsou nyní důležitější informace o tom, kam mohou vyhodit odpad ze zatopených domů, kdy budou mít elektřinu, vodu, kdy bude humanitární pomoc. To je pro ně důležitější než volby,“ shrnul Vícha.

Volby po povodni? Nemáme místnost ani ruce, ať si mě klidně zavřou, říká starostka

Krajské volby

O volbách lidé mluvit nechtěli

Ve čtvrtek po poledni obyvatelé Bohumína ve velkém vyklízeli zatopené byty, sklepy a garáže. Bohužel v částech Šunychl, Starý Bohumín a Nová Ves ještě s úklidem začít většinou nemohli, protože jsou stále pod vodou. O volbách lidé hovořit nechtěli.

„Volby? Bez komentáře. Nyní máme důležitější věci na práci. Dům je zničený, plný vody. Hasiči pomáhají, ale ta voda se tu stále tlačí. Volby jsou to poslední, co nás teď zajímá,“ reagovali vesměs na dotazy redakce nebo s mávnutím rukou odcházeli pryč dál uklízet.

„Je to smutný pohled, když tady vidíme ty babičky a dědečky, jak se brodí tou vodou. Nechtěli a nechtějí ze svých domů odejít. Snažíme se co nejrychleji vodu odčerpat, daří se to, ale hladina klesá pomalu. Značíme si úbytek těmi pytly,“ ukazoval redakci jeden z hasičů v bohumínské Nové Vsi, kde pomáhá velkokapacitní čerpadlo.

Ani oni se o volbách bavit nechtěli.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Hasiči čerpají vodu v Bohumíně pomocí velkokapacitního čerpadla.

Pomoc lidem zasaženým vodou

Kolem silnice, všude v ulicích a na chodnících, jsou v Bohumíně hromady odpadu ze zaplavených domů. Problémy má i místní knihovna a kino.

„Kino ještě dopadlo dobře, máme zaplavený sklep. Pobočky knihovny to zasáhlo více, nicméně věříme, že v pondělí už budeme v provozu,“ řekl Novinkám ředitel bohumínského kulturního střediska K3 Karel Balcar. V kině nyní mají obyvatelé Bohumína energo centrum, kde si mohou nabíjet mobilní telefony. Je zde plno.

V pátek už by měla otevřít aspoň provizorně bohumínská městská nemocnice, kde voda napáchala obrovské škody. V pondělí se otevřou i všechny bohumínské školy. Vše ale záleží na dodávkách elektřiny.

„Nevíme, zda se bude všude vařit, někde na škole třeba nebude půl roku tělocvik, protože je tělocvična pod vodou. Uvidíme,“ konstatoval starosta.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Voda zaplavila i bohumínské kino. Jeho pracovníci nyní vyklízejí sklep.

V Bohumíně kromě vody a elektřiny potřebují od dárců také vysoušeče, dezinfekční a úklidové prostředky. Na radnici se obrací stále více firem a lidí, kteří chtějí poslat peníze na pomoc lidem zasaženým velkou vodou.

„Pro tento účel aktuálně slouží účet města číslo 1721638359/0800, variabilní symbol 2024. Do poznámky prosíme uvádět: dar - povodeň,“ shrnula mluvčí.

FOTO: Zatopená dálnice a pomalu opadávající voda stále trápí Bohumín

Domácí

Výběr článků

Načítám