Hlavní obsah

ANO tentokrát nemusí zůstat v krajích izolované. Posílilo a vyrostli mu koaliční partneři

Průzkumy veřejného mínění předpovídají, že Andrej Babiš se svým ANO zvítězí totálně a zopakuje takzvané oranžové tsunami Jiřího Paroubka a jeho sociálních demokratů z roku 2008. Tehdejší ČSSD zvítězila ve všech třinácti krajích.

Foto: Hnutí ANO

Zahájení kampaně hnutí ANO

Článek

Reálně se tak zvýšila šance, že hnutí ANO už nepůjde snadno obejít. Nejen že celkově posílilo a na rozdíl od roku 2020 kandiduje z výhodnější pozice vládní opozice, před čtyřmi lety mu totiž chyběli možní spojenci. A ti mu po v krátkém čase od červnových eurovoleb vyrostli.

„ANO je jediná strana se silným voličským jádrem. To jsou čísla, která jsou jistá. V krajích, jako je Karlovarský, Ústecký nebo Moravskoslezský, pro ně nebude problém se dostat nad třicet procent a zřejmě i v těch průměrných,“ uvedl pro Novinky Pavel Ranocha z agentury Kantar.

Najednou to nevadí. Poslanci ANO chtějí být zároveň hejtmany, prý to obojí zvládnou

Krajské volby

„Zejména KSČM alias Stačilo! si v eurovolbách vybudovalo známost, takže šanci na úspěch mají. U Přísahy s Motoristy si jistý nejsem. Táhl je lídr s jediným tématem, a to nyní nemají,“ dodal.

Před čtyřmi lety kraje po sečtení voličských hlasů „zfialověly“, tedy hned v deseti z nich vyhrálo ANO. Hejtmany ale nakonec získalo jen tři – v Ústeckém, Moravskoslezském a ve Zlínském. Ostatní politické strany je totiž obešly.

Například v Karlovarském kraji hnutí ANO uteklo druhým v pořadí o celých deset procent hlasů. Získalo 24,79 procenta, koalice Starostů a TOP 09, ze které nakonec hejtman vzešel, jen 14,66 procenta. Stejně se podařilo vyautovat tehdejšího hejtmana z hnutí ANO na Olomoucku. Ladislavu Oklešťkovi nestačil k obhajobě zisk 27 procent hlasů a hejtmanem se stal nominant společné kandidátky Pirátů a Starostů Josef Suchánek. Získal přitom podporu 19,51 procenta voličů.

S kým do koalic?

Novinky oslovily lídry kandidátek ANO, zda by pro to, aby stanuli v čele krajských vlád, šli do koalice se Stačilo!, SPD nebo Přísahou. Mnoho z nich neodpovědělo vůbec a někteří jen obecně.

„Koalice budeme řešit po volbách,“ vyhnul se přímé odpovědi středočeský lídr hnutí ANO Tomáš Helebrant. „Koalici jsem ochoten postavit se všemi demokratickými stranami,“ reagoval zas lídr ANO v Jihočeském kraji Roman Kubíček.

Jeho liberecký kolega David Pražák byl konkrétnější. „Budeme se bavit s uskupeními, která mají podobný program. Z této trojice to je zatím jen Přísaha,“ uvedl pro Novinky. Tamní blízkost ANO a Přísahy naznačuje i společný kandidát do Senátu na Jablonecku a Semilsku. Právě v Libereckém kraji ale hnutí ANO před čtyřmi roky zvítězit nedokázalo a i aktuální průzkumy ukazují, že síly s místními dominantními Starosty pro Liberecký kraj jsou vyrovnané.

Paradox předvolebních debat: Na ČT jsou zvány i strany, které nesehnaly ani dost vlastních kandidátů

Krajské volby

PŘEHLEDNĚ: Termín krajských voleb a jak volit

Krajské volby

Související články

Výběr článků

Načítám