Hlavní obsah

ANO může ve dvou krajích vládnout samo

Hnutí ANO se stalo vítězem krajských voleb, když zvítězilo v 10 ze 13 krajů. Ve dvou regionech od voličů dostalo tak silný mandát, že může díky většině vládnout samo a nemůže se tak stát, že ho ostatní strany stejně jako v minulosti vyšachují vytvořením koalic.

Foto: Petr Horník, Novinky

Andrej Babiš dorazil do štábu hnutí ANO

Článek

ANO v době, kdy zbývá sečíst ve většině krajů jednotky procent, vítězí v 10 ze 13 regionů. V Praze se v krajských volbách nevolí.

Celkem 35 křesel v 65členném zastupitelstvu, tedy pohodlnou většinu, bude mít ANO i v Moravskoslezském kraji, který v minulých dnech výrazně poznamenaly povodně. ANO tak může složit jednobarevnou vládu. Starostové a osobnosti pro kraj, které vedl poslanec, bývalý člen ANO a exhejtman Ivo Vondrák, skončili druzí se ziskem 11 mandátů. I kdyby se spojili s koalicí Spolu, která má 10 mandátů, na většinu to stačit nebude. Pět mandátů zde bere levicová koalice Stačilo! a čtyři SPD ve spojení s Trikolórou a hnutím Pro Jindřicha Rajchla.

Vláda dostala v krajských volbách od ANO nakládačku

Krajské volby

I v Karlovarském kraji ANO dominovalo a získalo 28 zastupitelů z celkových 45. Druhému hnutí STAN připadne sedm křesel, SPD čtyři, ODS a Volbě pro kraj po třech.

V Ústeckém kraji, který je tradiční volební baštou ANO, má hnutí zhruba 40 procent hlasů, což znamená 26 křesel v zastupitelstvu čítajícím 55 členů. Ačkoliv nejde o většinu, je nepravděpodobné, že by strany vládní koalice byly schopné složit většinu, protože Starostové i ODS mají po sedmi mandátech. Šest křesel bere SPD, pět koalice Stačilo! a čtyři hnutí Lepší sever.

Bitvu svedlo ANO se Starosty v Libereckém kraji, kdy o vedení opoziční hnutí přišlo až v závěru sčítání a o pár procent ho předstihli Starostové pro Liberecký kraj se současným hejtmanem Martinem Půtou. Zde lze předpokládat, že koalici vytvoří právě první STAN se ziskem 20 mandátů s třetí koalicí Spolu, jež získala pět křesel. Dohromady by měli 25 mandátů z celkových 45. ANO připadá s volebním ziskem necelých 33 procent hlasů 18 mandátů. SPD má dva mandáty a ani v případě spojení s ANO většiny nedosáhnou.

Ve Středočeském kraji zvítězilo ANO se ziskem necelých 34 procent, což odpovídá 25 mandátům z celkových 65. Druzí Starostové, které vedla současná hejtmanka Petra Pecková, obdrželi 20 mandátů, třetí ODS 13. SPD čtyři mandáty, koalice Stačilo! tři. STAN a Spolu by v koalici mělo 33 křesel, což je těsná většina. Lze tak předpokládat, že ve Středních Čechách ANO vládnout nebude.

V Plzeňském kraji ANO obdrželo od voličů necelých 39 procent hlasů, což je v přepočtu na mandáty 24 křesel z celkových 45. Další na pásce stojí koalice ODS a TOP 09, která bude mít devět zastupitelů, a STAN s osmi mandáty. Koalice Stačilo!, koalice Pro náš kraj, jejíž součástí jsou lidovci, mají po čtyřech mandátech. SPD a Piráti po třech. Kdyby se strany vládní koalice spojily, budou mít dohromady 24 křesel. ANO by v případě koalice s SPD či Stačilo! složilo většinu.

Naopak v Jihomoravském kraji ANO porazila koalice Spolu vedená současným lidoveckým hejtmanem Janem Grolichem se ziskem necelých 40 procent, tedy 31 mandátů z celkových 65. Pokud by se Spolu domluvilo na koalici se Starosty, kteří mají čtyři křesla, tak složí většinu 35 mandátů. ANO zde získalo 22 mandátů.

Podobně to vypadá v Jihočeském kraji, kde dominovala ODS s hejtmanem Martinem Kubou. ODS zde získala 34 křesel z pětapadesátičlenného zastupitelstva. Kuba již oznámil, že utvoří jednobarevnou vládu. ANO připadlo 17 mandátů a levicové koalici Stačilo! čtyři křesla.

Fischer obhájil křeslo v Senátu hned v prvním kole, porazil druhého Šťastného

Volby do Senátu
Související témata:

Výběr článků

Načítám