Hlavní obsah

ANO a HLAS v Královéhradeckém kraji odmítly nabídku Silných lídrů

Aktualizováno

Královéhradecký kraj je stále bez koalice. Vyjednávání hnutí ANO se Silnými lídry pro kraj (ODS, KDU-ČSL a Východočeši) skončilo neúspěchem. Jako první o tom informoval lidovec Pavel Bělobrádek s tím, že vítězné ANO nepřijalo jejich nabídku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček. Nynějších jednáních o koalici se už neúčastnil.

Článek

„Náš návrh byl stejný, jako je současný stav, kdy vítěz voleb měl hejtmana a tři další členy rady, ostatní partneři měli pět členů rady, tedy většinu. Hledají tedy jinde. Zřejmě u KSČM a SPD jako v jiných krajích,“ napsal Bělobrádek na síti X.

Krach potvrdil i kandidát na hejtmana Petr Koleta (ANO), stávající starosta Hronova na Náchodsku.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Petr Koleta (vlevo) z hnutí ANO aspiruje na funkci hejtmana.

„Už delší dobu byla na stole nabídka z naší strany. Nebyla pro nás úplně příjemná, ale dali jsme ji. Tedy čtyři členové krajské rady z ANO, včetně hejtmana, čtyři členové Silní lídři a jeden Hlas samospráv (sociální demokracie, Společně pro kraj a Rozvíjíme Hradec). Nabídka ze strany Silných lídrů, kterou oni považují za velice férovou, byla, že mají pět členů rady, my tři s hejtmanem a jeden hlas samospráv,“ uvedl Koleta s tím, že ani neví, jak takovou nabídku nazvat.

Vnímají to jako vydírání

„V tuto chvíli nám nezbývá než začít jednat s dalšími stranami, které byly demokraticky zvolené do krajského zastupitelstva,“ potvrdil s tím, že první osloví už v neděli večer čtyřblok SPD, Trikolora, PRO a Svobodní. Ti mají tři zastupitele. Jejich koalice s ANO a Hlasem samospráv by tak měla většinu 24 hlasů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu.

V hradeckém krajském zastupitelstvu je zastoupena ještě Čtyřkoalice (STAN, TOP 09, HDK a LES) se šesti mandáty. Ovšem ta už od počátku deklarovala, že s hnutím ANO do koalice nepůjde. Pak již zbývají pouzí pouze dva zastupitelé ze STAČILO!.

„Radost z toho nemám, ale nechci situaci už dále prodlužovat. Přijde mi to ze strany Silných lídrů trochu jako vydírání. Možná nové partnery nenajdeme a skončí to patem, nevím, ale mým úkolem je nyní sestavit koalici, a tak nemám jinou možnost než oslovit jiné partnery. Možná jejich jednání bude slušnější,“ dodal Koleta.

ODS nechce být jen do počtu

„Pokud chtějí, aby koalice fungovala i s námi, tak v ní nemůžeme být jen do počtu,“ rezolutně prohlásil Ivan Adamec (ODS), který ve vyjednávacím týmu Silných lídrů nahradil v sobotu hejtmana Martina Červíčka. Ten se rozhodl dál jednání neúčastnit, aby nebyl obviňován z toho, že pro sebe chce získat funkci.

Jak Adamec prozradil, ze strany ANO byla nejprve odmítnuta nabídka křeslo hejtmana a tři lidé v krajské radě, šest pro Silné lídry.

„Pak jsme dali další nabídku, kde už reagujeme na dohodu ANO a Hlasu, kteří se domluvili, takže je považujeme za jeden blok. Aby to bylo vyvážené, tak jsme nabídli, ať mají hejtmana a celkem čtyři místa v radě i s Hlasem a nám ať připadne pět radních,“ vyjmenoval Adamec a dodal.

„Od počátku nás nechtěli. Měli jsme být jen do počtu, a to odmítáme. V tuto chvíli ale nemůžeme dělat nic. Voliči rozhodli, že Piráti nebudou, a nám nyní chybí hlasy, abychom mohli pokračovat v původní koalici,“ poznamenal na závěr Adamec.

S takovými lidmi pracovat nemohu. Červíček odstoupil z jednání o vládě v Královéhradeckém kraji

Domácí

Výběr článků

Načítám