Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Termín krajských voleb a jak volit

Krajské volby se v České republice konají každé čtyři roky, lidé volí zastupitele do kraje, ve kterém mají nahlášené trvalé bydliště. Výjimkou je Praha, ta volí zastupitele v komunálních volbách. Jak systém krajských voleb funguje, jak volit a další informace přinášíme v článku přehledně.

Foto: Novinky

Krajské volby 2024

Článek

1.Termín krajských voleb 2024

Tak jako u každých voleb, jejich termín vyhlašuje prezident republiky. Petr Pavel stanovil termín letošních krajských voleb na 20. a 21. září 2024. Volební místnosti jsou klasicky otevřené v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00 hodin.

Zároveň s krajskými volbami se ve stejném termínu koná také první kolo senátních voleb.

2. Voličský průkaz

Pokud se nemůžete v termínu voleb dostavit do volebního obvodu v místě vašeho trvalého bydliště, je možné nechat si vystavit voličský průkaz. V krajských volbách se však vztahuje pouze na kraj, ve kterém máte nahlášené trvalé bydliště.

PŘEHLEDNĚ: Jak a do kdy si zažádat o voličský průkaz pro krajské volby

Krajské volby

3. Kandidáti do krajských voleb 2024

V celkem třinácti krajích republiky (Praha se krajských voleb neúčastní) kandidují jak vládní politické strany, tak i místní hnutí, spolky a koalice. Finální podobu kandidátní listiny musely jednotlivé strany odevzdat nejpozději 66 dní před termínem voleb. Na seznam kandidátů do krajských voleb se podívejte zde.

4. Jak volit v krajských volbách

Volič do volební obálky vkládá jeden volební lístek s vybranou stranou, hnutím či koalicí. Může udělit až čtyři preferenční hlasy.

Na jednotlivých kandidátních listinách může být uvedeno nejvýše o 5 kandidátů více, než kolik činí počet členů volených do příslušného zastupitelstva kraje. Ten se odvozuje od počtu obyvatel jednotlivých krajů. V kraji do 600 tisíc obyvatel je to 45 členů, u krajů s počtem obyvatel mezi 600 a 900 tisíci je to 55 členů a nejvíce, 65 členů je v krajích s více než 900 tisíci obyvateli.

K získání mandátu musí kandidující strany překročit pětiprocentní hranici, následně se hlasy dělí podle tzv. upraveného D’Hondtova dělitele. Oproti klasickému D’Hondtovu děliteli více posiluje silné strany na úkor těch slabších.

Jak probíhají volby do krajských zastupitelstev

Krajské volby

Krajské volby, kde se rozhoduje o složení krajských zastupitelstev, se konají každé čtyři roky. Letošní krajské volby probíhaly společně se senátními volbami v pátek 20. a sobotu 21. září 2024. Průběh voleb jsme sledovali v online reportáži.

Volby ON-LINE: K volbám dorazila zatím asi pětina voličů

Volby

Výběr článků

Načítám