Hlavní obsah

Komunisté rostou. Pomohlo jim Stačilo!, ale možná jen dočasně, míní experti

Komunisté se pohybují na vzestupné vlně, podle průzkumu agentury NMS Market Research by mohli těsně projít i do Sněmovny. Podle politologů Lubomíra Kopečka, Otty Eibla a Jana Bureše jim pomáhá dozvuk evropských voleb, ve kterých s lídryní Kateřinou Konečnou kandidovali v koalici Stačilo! a získali dva mandáty europoslanců. Trend může však do sněmovních voleb v roce 2025 zase odeznít.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná na demonstraci proti vládě.

Článek

„Komunisté mírně posilují, zatím nijak dramaticky. Poslední průzkum NMS Market Research jim přisoudil 5,7 procenta. Zatím se to nijak nevymyká. Zjevně je to spojeno s úspěchem koalice Stačilo! v evropských volbách. Jiný silný důvod pro to není,“ řekl Novinkám politolog Lubomír Kopeček.

Projekt Stačilo! může mít podle něj potenciál uspět ve volbách do Sněmovny, ukazatelem budou i letošní zářijové krajské a senátní volby. „Ale to je jiný druh soutěže, je tu 13 odlišných krajů. Nicméně pokud by Stačilo! fungovalo v krajských volbách, nabídne mu to perspektivu, že projekt uspěje i ve sněmovních volbách,“ dodal.

ODS si výrazně polepšila, SPD se dál propadá

Parlamentní volby

Otázkou podle Kopečka je, jak se volič zachová, až zjistí, že lídryně KSČM a projektu Stačilo! kandidovat nebude, neboť sedí na pozici europoslankyně v Bruselu.

„Záleží, koho budou mít na kandidátních listinách,“ upozornil Kopeček s tím, že roli hraje i formát voleb. Zatímco v evropských volbách platila pro celou republiku jedna kandidátka a jedna lídryně Konečná, pro sněmovní volby bude muset Stačilo! představit v každém kraji jiného lídra. Nedostatek zajímavých kandidátů nakonec může většímu úspěchu koalice zabránit.

Podobně vnímá šance komunistů i politolog Jan Bureš. „Zatím jim pomáhá dozvuk evropských voleb. Koalice Stačilo! zaznamenala větší úspěch, než se čekalo. Původně se předpokládalo, že bude paní Konečná ráda, když obhájí mandát sama, nakonec získali mandáty dva. Je to výsledek intenzivní kampaně v regionech,“ poznamenal. „Jinak není moc důvodů, aby KSČM zůstávala populární,“ dodal.

KSČM může posílit na úkor SPD či ANO

Komunisté mohou nasbírat hlasy voličů, kteří jsou s opozičními stranami ve Sněmovně nespokojení. Posílit mohou na úkor SPD, jejíž preference naopak padají, nebo ANO. To by také podle posledního průzkumu NMS Market Research kleslo na 29 procent, což je o pět procentních bodů méně, než kolik ANO na konci června přisoudila agentura Kantar.

Politolog Eibl soudí, že za růstem komunistů může stát frustrace části voličů opozice, které se nelíbí, že jejich stranám se nepodařilo ničeho dosáhnout.

„Také se může dít, že část voličů, kteří šli od komunistů k ANO, se teď zase vrací zpátky,“ dodal. „Platí, že je tu velká část voličů či nevoličů, kteří jsou velmi nespokojení. Opozice v nich živí pocit, že se máme velmi špatně a žijeme za asociální vlády, která všem škodí,“ dodal.

Komunisté skončili za branami Sněmovny ve volbách v roce 2021. Od té doby se drželi okolo dvou až tříprocentní podpory. Zlom nastal v evropských volbách v červnu, když s koalicí Stačilo! získali 9,56 procenta a dva mandáty. Následný průzkum STEM z konce června 2024 straně přisoudil zisk 5,1 procenta voličů.

Očima Saši Mitrofanova: Vylízali a chtějí zpět

Komentáře

Související články

Okamura zažívá sešup, ANO posílilo

Sněmovní volby by v červnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34 procent. Oproti předchozímu měsíci mírně posílilo. Druhou příčku si drží vládní ODS s 16 procenty...

Výběr článků

Načítám