Hlavní obsah

V Praze to před komunálními volbami zase jiskří

Pětikoalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN sotva začala vládnout, ale strany už rozděluje vidina podzimních komunálních voleb. Mnohde budou stát proti sobě. V hlavním městě se už strany začaly přetahovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání pražského zastupitelstva (archivní foto)

Článek

ODS chce v Praze navázat na úspěch ve sněmovních volbách a oslovit středopravé voliče pod značkou Spolu. Společně s KDU-ČSL a TOP 09 začala o zopakování loňského sněmovního modelu jednat už před Vánoci.

Po pražské TOP 09 ale pošilhává i STAN: chtějí zachovat značku Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL), která je v magistrátní koalici společně s Piráty, kteří mají v hlavním městě primátora Zdeňka Hřiba.

SPOLU uvažuje, jak sesadit Hřiba. Má kandidáta na primátora?

Komunální volby

„V drtivé většině obcí budeme kandidovat jakožto STAN s podporou místních sdružení. Možná s jedinou výjimkou, a to je hlavní město Praha,“ řekl europoslanec a místopředseda STAN Stanislav Polčák v ČT s tím, že strana jedná o pokračování spolupráce s TOP 09.

Tím ale nadzdvihl pražskou ODS, která má pocit, že koalice s lidovci a TOP 09 je prakticky na spadnutí.

„Pan kolega Polčák se snaží vytvářet zmatky. Jednáme v koalici Spolu, první jednání proběhla před Vánoci,“ sdělil Právu předseda pražské ODS, poslanec Marek Benda. Připustil, že ví, že TOP 09 ještě jedná se STAN. „O dalším postupu budeme v koalici jednat v neděli. To je všechno, co zatím k tomu můžu říct,“ uvedl Benda.

Pospíšil: Primátor by mohl být z ODS

Všechna jednání podle zdrojů z ODS směřují k tomu, že koalice Spolu půjde do pražských komunálních voleb společně. „Nic podepsaného není, ale probíhají jednání pražských předsedů a zatím nenasvědčuje nic tomu, že by to mělo být jinak, i když někteří členové TOP 09 by si možná přáli jiný scénář,“ řekl Právu zdroj z pražské ODS, který si nepřál být jmenován.

Piráty v Praze povede do voleb opět Hřib

Komunální volby

Představitelé pražské TOP 09 by podle svých slov preferovali koalici s ODS a lidovci, ale přiznávají, že ještě není ruka v rukávě. Šéf pražské buňky TOP 09 Jiří Pospíšil Právu potvrdil, že lídři pražských stran koalice Spolu o dalším postupu jednají, ale v nejbližších týdnech se chce setkat i s kolegy ze STAN.

„Osobně bych považoval za nejlepší udělat koalici Spolu, jako je to na vládní úrovni. Spolupráce se STAN je v Praze dobrá, ale přece jenom máme rozdílné názory,“ řekl Právu Pospíšil. Dodal, že by se lépe cítil v koalici s pravicovou ODS než se „středovým, někdy až středolevým hnutím STAN“.

Co nás čeká v roce 2022: Finance, auta, volby, kultura, sport a další

Domácí

Záležet bude podle něj na tom, jak bude ODS při vyjednávání velkorysá. „Akceptujeme, že by ODS měla mít kandidáta na primátora, ale necítíme se vůbec juniorním partnerem a nebudeme určitě apendixem budoucí koalice. Bude záležet na poměrech na kandidátce a také jaká portfolia by TOP 09 v radě měla,“ poznamenal Pospíšil.

Jeden z členů vedení pražské TOP 09 Právu ale řekl, že jednání s ODS nebudou vůbec lehká. „ODS toho hodně chce, ale málo dává. Jít ve formátu Spolu by bylo fajn, ale nesmí to být za každou cenu,“ dodal. Šéf pražské organizace STAN a náměstek primátora Petr Hlubuček by byl pro pokračování koalice s TOP 09 a lidovci, protože docela dobře funguje. „Proto mě rychlé rozhodnutí pana Jiřího Pospíšila bez předchozího jednání s námi překvapuje, ale respektuji ho. Nicméně STAN bude o komunálu teprve jednat,“ sdělil Právu Hlubuček.

Komunální volby: Průběh a přepočet mandátů voleb do zastupitelstev obcí

Komunální volby

Piráti, kteří v minulých pražských komunálkách skončili druzí, ale sestavili radu a poslali vítěznou ODS do opozice, budou letos o pražskou radnici bojovat zřejmě sami. Současný primátor Hřib bude primátorský řetěz jako jednička pirátů obhajovat.

Výběr článků

Načítám