Hlavní obsah

Klidnější práce místo řečnění ve Sněmovně. Poslanci zkouší uspět v senátních volbách

Do Sněmovny je vynesly preferenční kroužky z nižších pozic kandidátek. Nyní chtějí zpět „domů“, ale přitom zůstat ve vysoké politice. Kompromis vidí v Senátu.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Jednání Senátu

Článek

Poslanci a poslankyně letos více než kdy jindy zatoužili vyměnit sněmovní lavice za senátní. Důvody jsou různé, často ale jde i o atmosféru, která ve Sněmovně panuje.

Současné rozložení sil a vztahy mezi koalicí a opozicí jsou totiž čím dál vyhrocenější. Běžná jsou jednání do noci, několikadenní projednávání jednoho zákona i několik mimořádných schůzí za sebou. Senát naopak zasedá v pravidelném režimu – a jeden až dva dny v měsíci.

„Je tam spoustu času zmarněného obstrukcemi. Jako starosta pragmatik to těžce nesu,“ vysvětloval svůj pokus o ústup ze Sněmovny do horní komory parlamentu poslanec Michael Rataj (STAN), který chce kandidovat na senátora v Opavě.

Hilšer získal fíglem ze Senátu o 5 milionů korun víc. Čerpat chce dál

Domácí

„Se znalostí legislativního procesu a díky kontaktům mohu lépe pomáhat starostům a bude to mít větší smysl i pro region,“ dodal.

Do Sněmovny ho vynesly v roce preferenční kroužky. Jako desítka moravskoslezské kandidátky Pirátů a Starostů měl přitom do Sněmovny zdánlivě daleko, protože tyto strany obecně na severu Moravy příliš úspěšné nejsou.

Na starostenské soupisce pro letošní volby do jedné třetiny Senátu je takových skokanů voleb z roku 2021 více. Změnit své působiště chce Hana Naiclerová, starosta Malých Žernosek Petr Liška nebo Ondřej Lochman.

Naiclerová tvrdí, že chce „naředit“ konzervativní Senát, který shazuje pro ní důležité dokumenty, jako je například Istanbulská úmluva, a přepsat politickou mapu v domovském Prostějově, odkud pochází například někdejší druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Ondřej Lochman by zase rád vystrnadil se Senátu matadora horní komory Raduana Nwelatiho (ODS).

Bek platí za senátorskou kancelář v Brně dvakrát víc než kolegové

Domácí

Mladí lidovci do Senátu

Poslanci Starostů nejsou jediní, kdo zkouší Senát s myšlenkou zůstat ve vysoké politice, ale zároveň neprosedět celé dny a noci v parlamentních lavicích.

O Senát usilují i dva lidovečtí zákonodárci z mladší generace – Marie Jílková a David Šimek. S jejich kolegy je pojí preferenční kroužky, i oni opatrně přiznávají, že jejich pokus o Senát je kompromis mezi politikou a rodinným životem.

„Povedla se spousta věcí, takže můžu odejít s čistým štítem. Nebylo to zbytečné,“ říká Šimek, který zůstal i starostou Svitav.

Podobně to vidí i Jílková: „V Senátu bych mohla mít prostor věnovat se věcem, které dělám, víc do hloubky, a také zůstat v kontaktu s regionem.“

V Senátu bych mohla mít prostor věnovat se věcem, které dělám, víc do hloubky, a také zůstat v kontaktu s regionem
poslankyně KDU-ČSL Marie Jílková

Jílková se v minulosti snažila spolu s dalšími rodiči mladších dětí prostředí Sněmovny zlidštit. Jejich iniciativa byla v některých ohledech úspěšná – nejedná se například přes celé noci – k hlubší změně jednacího řádu ale nebyla vůle. Zejména ženy z této iniciativy si pak vyslechly, že když nechtějí práci poslankyň dělat, nemají se nechat zvolit.

Poslanecký za senátorský mandát by letos ráda vyměnila i přední politička hnutí ANO, stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová.

„Podle mého názoru by ANO v Senátu mělo být slyšet a vidět daleko víc,“ říká. „Vládní koalice nás tam aktuálně svými počty válcuje. Mým cílem je tuhle dominanci otupit.“

Pravda je, že hnutí ANO senátní volby příliš neumí. V současnosti zde drží jen čtyři mandáty a o jeden další se dělí se SOCDEM. Spolu s Vildumetzovou kandidují do Senátu i další tři Babišovi poslanci.

PŘEHLEDNĚ: Kdy budou senátní volby, kterých obvodů se týkají a kandidáti

Volby do Senátu

Výběr článků

Načítám