Hlavní obsah

Kde řádila voda, volby příliš netáhly. Lidé se věnovali spíše úklidu

Jeseník

Předpoklady se vyplnily. Volby v povodní zasažených městech a obcích netáhly. Přišlo k nim méně voličů než před čtyřmi lety. Lidé se věnovali spíše úklidu svých vyplavených domů. Pokles zájmu nicméně nemusí souviset jen s problémy, s nimiž se lidé po záplavách potýkají, ale i se situací ve společnosti.

Foto: Petr Marek, Novinky

V České Vsi mohli voliči ze dvou okrsků hlasovat ve speciálním týlovém kontejneru hasičů.

Článek

Upozornil na to například starosta vodou poničených Hanušovic na Šumpersku Marek Kostka (Generace Y). Zatímco v roce 2020 přišlo v Hanušovicích k volební urně 25,41 procenta voličů, tentokrát 21,27 procenta.

„Určitý podíl na tom události posledních dnů mají. Je fakt, že lidé se zabývají jinými věcmi, ale na druhé straně, kdo chodí volit pravidelně, našel si určitě čas i za této situace. Problém je, že lidé jsou obecně politikou znechuceni, což s povodněmi zas až tak nesouvisí,“ vyjádřil svůj názor hanušovický starosta.

Méně lidí, ale více, než se předpokládalo, přišlo letos volit ve Třech Dvorech, místní části Litovle na Olomoucku, kterou zatopila při povodních voda z řeky Moravy a říčky Třídvorka. Lidé tu volili v unimobuňce, protože i do hasičské zbrojnice, kde se volby obvykle konají, se dostala voda. Svůj hlas tu odevzdalo 28,92 procenta voličů. Před čtyřmi lety jich bylo 33,49 procenta.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Ve Třech Dvorech volili lidé v unimobuňce.

To, že volební účast bude tentokrát nižší, předpovídal i litovelský starosta Viktor Kohout (SNK Litovel). „Těžko lze od lidí očekávat, že sundají montérky, gumáky, umyjí si ruce od sava a vydají se k volbám. Na druhou stranu musím říct, že jsem očekával ve Třech Dvorech menší účast. To, kolik lidí nakonec přišlo, je příjemné překvapení,“ řekl.

V Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku, kde se voleb ujali zástupci ministerstva vnitra, odvolilo z 330 jen 63 voličů, tedy 19,09 procenta. Před čtyřmi lety byla celková volební účast v obci 27,01 procenta.

Politolog Kubáček: ANO v mnoha krajích nepůjde obejít

Krajské volby

„Povodně byly katastrofálním zásahem. Ty, co jsme zažili v minulosti, se s tím, co přišlo letos, nedají srovnávat. Spoustu lidí to zničilo. Jít k volbám prostě neměli chuť,“ uvedla starostka Miroslava Rybáriková (Nová volba pro Kobylou).

V Bělé pod Pradědem na Jesenicku přišlo k volební urně 22,04 procenta voličů, před čtyřmi lety jich bylo 36,08 procenta. „Není se co divit, že řada lidí odmítla jít k volbám. Po povodni mají jiné starosti,“ poznamenal k tomu starosta obce Radomír Neugebauer (SNK 2022).

Foto: Petr Marek, Novinky

Volby probíhaly i v povodni poničené Bělé pod Pradědem.

Málo lidí lákaly volby i v dalších obcích, kde řádila voda. Třeba i v České Vsi na Jesenicku. V povodní těžce postižené obci, kde žije zhruba dva a půl tisíce lidí, mohli voliči ze dvou okrsků hlasovat ve speciálním týlovém kontejneru, který hasiči využívají při mimořádných událostech. K volební urně přišlo jen 11,31 procenta voličů. Před čtyřmi lety jich bylo 36,63 procenta.

„Povodně se na tom výrazně podepsaly. Řekl bych, že minimálně polovina našich občanů by se k volbám, i kdyby k nim chtěla dorazit, dostávala jen velmi obtížně, složitě. Pohyb po obci, v níž máme několik odříznutých lokalit, je spíše pro fyzicky silné jedince. Lidé asi neměli ani chuť se k volbám trmácet. Uklízeli a zachraňovali, co se ještě zachránit dá,“ dodal starosta České Vsi Petr Mudra (STAN).

Pavel: Výsledky voleb jsou signálem pro vládu

Volby

Výběr článků

Načítám