Hlavní obsah

Je to boj o život, říkají lidé z Dolní Lutyně k referendu proti gigafactory

Dolní Lutyně

Neobvykle plno bylo v pátek po 15. hodině ve volební místnosti v základní škole ve Věřňovicích, které jsou částí Dolní Lutyně na Karvinsku. Kromě evropských voleb zde totiž probíhá i referendum o výstavbě obří gigafactory v obci.

Martin Bohoněk ze spolku Zachovejme PoolšíVideo: Denisa Doležalová, Novinky

Článek

„Volit tentokrát přijede i můj syn z Ostravy. Přijede kvůli tomu referendu, jinak by asi nedorazil,“ svěřila se Novinkám dvaapadesátiletá Monika Hájková.

Ta se ve Věřňovicích narodila, ale pak se na dvaadvacet let přestěhovala do Ostravy, aby se „na stará kolena“ vrátila zase domů.

„Pro mě je to zoufalá situace. My jsme se sem z Ostravy přestěhovali kvůli té krásné přírodě tady, jinak bychom tam zůstali. A teď tady má tu přírodu zdevastovat obří továrna. Pokud to dopadne špatně, tak to bude hrůza,“ líčila žena s tím, že stále doufá, že to dobře dopadne. „Máme tady skvělý tým, který za nás bojuje,“ uvedla na adresu spolku Zachovejme Poolší.

Pro investora všechno, pro nás nic! Lidé z Dolní Lutyně stavbu gigafactory nechtějí

Domácí
Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Volit byla v pátek odpoledne ve Věřňovicích i Monika Hájková

Strategický podnikatelský park, jak stát investici v hodnotě 200 miliard nazval, zde chce na pozemcích o rozloze 278 hektarů postavit zatím tajný zahraniční investor. Média i místní spekulují o jihokorejské společnosti Samsung. V obci s pěti tisíci obyvateli má vzniknout továrna pro sedm tisíc zaměstnanců. Proti záměru se postavili místní a mají podporu i v okolních obcích.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Ve věřňovické volební místnosti se na hlasování stála fronta, což tu nebývá zvykem

Hned po otevření volební místnosti ve Věřňovicích dorazil i zástupce spolku Zachovejme Poolší Martin Bohoněk, který v obci stejně jako další členové bydlí. Vysoká účast lidí mu neunikla. „Je to zcela jistě kvůli tomu referendu. Věřím, že to dobře dopadne. I kdyby ne, tak budeme bojovat dále, nevzdáme to,“ poznamenal Bohoněk.

V referendu lidé odpovídají na to, zda souhlasí s tím, aby Dolní Lutyně musela využít všech svých procesních práv k tomu, aby zabránila aktualizaci Zásad územního rozvoje Moravskoslezského kraje, která vytyčuje plochu gigafactory.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Andrea Stanieková věří, že obyvatelé obce budou stát při sobě

„My prostě bojujeme o život,“ doplnila další obyvatelka Věřňovic Andrea Stanieková, která k volbám chodí pravidelně.

„Samozřejmě, nyní to bylo o to důležitější, když tady máme to referendum. Dnes je to pro mě obzvlášť důležitá volba. Volební účast je velká, tak věřím, že to dopadne dobře. Snad to tak bude i v jiných částech Dolní Lutyně, protože Věřňovice jsou tou továrnou nejvíce postiženy. Snad budou i ostatní obyvatelé stát za námi,“ uvedla žena.

Tři měsíce kontaktní kampaně

Bohoněk uvedl, že zástupci spolku chodili v obci od dveří ke dveřím v rámci kontaktní kampaně, aby lidem vysvětlili, co se chystá.

„Za námi jsou tři měsíce perného života, práce od rána do večera, na úkor volného času. Ale s tím jsme do toho boje šli, protože je budoucnost naší obce pro nás důležitá. Zastáváme názor, že stavba gigafactory na zemědělské půdě, v sousedství chráněných přírodních lokalit, a navíc uprostřed vesnice… opravdu ne,“ shrnul.

Právě spolek připravil i otázku do referenda. „Lidé mají velký strach a obavy z budoucnosti,“ podotkl Bohoněk.

Moravskoslezský kraj i stát vzkazují, že plně respektují ústavní právo obyvatel využít místního referenda v otázce možné výstavby strategického podnikatelského parku na katastru obce. Zároveň kraj i stát upozorňují, že jejich prioritou je v rámci přípravy projektu zajistit co nejlepší kompenzační opatření pro obec.

Dolní Lutyně vyhlásila referendum proti výstavbě gigafactory

Domácí

Výběr článků

Načítám