Hlavní obsah

Hejtman Kuba: Politika „Antibabiš“ je nesmysl

Strategie „Antibabiš“ je nesmysl, politika se dá dělat jinak, říká v rozhovoru pro Novinky jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Stal se jediným hejtmanem za ODS, který krajské volby vyhrál, a to s takovým náskokem, že nemusí shánět koaličního partnera. ODS by podle něj neměla pokládat v krajích za úspěch, když se jí povede vládnout díky obcházení vítěze.

ODS měla už před sečtením v Jihočeském kraji obrovský náskok. Hejtman Martin Kuba už mohl komentovat výsledek volebVideo: Pavel Orzholz, Novinky

Článek

Co stojí za vaším úspěchem v jižních Čechách? Vy jste řekl, že ODS to není. To jste si chtěl rýpnout do centrály?

To jsem si nerýpnul. Jen si myslím, že bychom si i v politice měli říkat věci na rovinu. Protože pokud si budeme lhát do kapsy, tak to nebude dobré. Kampaň jsme stavěli podle toho, co zajímá Jihočechy. Tohle prezentovat jako stranický výsledek ODS je nesmysl. My jsme dostali hlasy od lidí, kteří by ODS nikdy nevolili. To mi koneckonců i lidé říkali. Je to jasné i z toho našeho výsledku 47 procent voličů. To není výsledek, který by odpovídal celostátní ODS.

Komu jste voliče přebral? Hnutí ANO?

Myslím, že všem politickým subjektům. Výsledek je vždy kombinací značky a týmu, který tu značku reprezentuje. Myslím, že jsme posbírali hlasy napříč krajem.

Pomohly vám k tomu i povodně? Že jste byl víc vidět?

Je to tak. Když jste hejtmanem, premiérem nebo starostou, tak vám příroda nebo Pán Bůh přidělí do cesty nějaké výzvy, které buď využijete, nebo nevyužijete. Není to tak, že by mi „pomohly“ povodně. Povodně „pomůžou“ ke zvolení jen ve chvíli, kdy je zvládnete a uděláte to, co lidi očekávají, že by hejtman udělat měl. Také mi to mohlo ublížit, pokud bych tu situaci nezvládal.

ANO vás chválilo, že jste jediný hejtman, který v kampani nepoužívá strategii „Antibabiš“…

Protože je to nesmysl. A jsem rád, že se bez politiky „Antibabiš“ a výzev „volte nás, aby tam nebyl ten a ten“ politika dělat dá. Že se politika nemusí dělat jen „proti“ něčemu, ale i „pro“ něco.

V jižních Čechách budete tedy s ODS vládnout sami. Ani na chvíli jste nepřemýšlel, že byste oslovil ANO?

My máme 34 mandátů, většina v zastupitelstvu je 28. Takže není racionální uvažovat o nějaké koalici. Ale bereme to s velkou pokorou. Bavili jsme se teď o tom, že se sejdeme s kolegy z ostatních stran, kteří zůstali lehce pod pěti procenty, a nabídneme jim spolupráci v komisích, abychom je zapojili do práce a abychom se spolu mohli bavit o kraji. Aby náš kraj byl nejlepší kraj v České republice. Nechci důvěru Jihočechů zklamat.

Nenakopl vás úspěch k tomu, abyste si řekl o pozici předsedy ODS?

V této chvíli o tom neuvažuji. Kdybych o tom uvažoval, tak to řeším na kongresu. Dívám se se smutkem, jak to dopadlo. Kolegům jsem říkal, že tyto volby dopadnou tak, že ANO zválcuje všechny kraje. A myslím, že se to bohužel stalo. Mám delší dobu pocit, že se s centrálou ODS dlouhodobě rozcházím v tom, jak politiku vidíme. Já jsem nekandidoval proto, abych Praze něco dokázal. Já jsem kandidoval proto, že chci pracovat pro Jihočeský kraj.

Triumfující Kuba: Není to úspěch republikové ODS

Domácí

Takže ODS do sněmovních voleb v příštím roce povede Petr Fiala?

Myslím, že má jasný mandát z kongresu. Strana má nějaké mechanismy. S výsledky krajských voleb se vypořádá, bude nějaká debata o tom, jestli jít v koalici Spolu, nebo ne. Budou padat různé argumenty. Je to debata, kterou si musí odvést vedení.

Vy budete kandidovat do Sněmovny?

Dosud jsem s tím nepočítal a neuvažoval o tom. Není to můj cíl.

I když vidíte, že vás lidi podporují? Nepomohlo by to ODS?

Jsem deset minut po krajských volbách, nevím.

Měla by podle vás jít ODS sama, nebo jako součást Spolu?

Pokud chcete jít sám, musíte mít schopnost vzít si ty voliče. Není to jen o tom, jestli jít sám, nebo jako člen Spolu. Patří k tomu spousta dalších kroků. V některých krajích, kde šla ODS sama, také dostala jen 9 nebo 10 procent. To není samotný recept jít sám.

Ve Středočeském kraji dostal váš lídr Jan Skopeček nabídku získat křeslo hejtmana, pokud by se domluvil s ANO. Obešel by tak STAN, s nímž by ODS také mohla složit koalici. Měl by na to kývnout?

Nebudu to komentovat, to je na jejich rozhodnutí. Budu to sledovat.

Je celkový výsledek ODS v krajských volbách podle vás fiasko? Zatím máte jistou jen jednu pozici hejtmana, a to tu vaši.

Neměli bychom považovat za úspěch vždycky obejít vítěze. Politika by měla být o tom, že nesete nějaký ideál – a s ním přesvědčit co nejvíc lidí. Jestli má být politika o tom, že se vždycky nějak domluvíte, abyste to křeslo dostal? Já si představuji politiku jinak.

Takže by ODS neměla obcházet vítěze?

My jsme byli v jižních Čechách také minule druzí, ale jen o půl procenta a já vyhrál na počet preferenčních hlasů. Koalice nám vyšla. Nikomu nebudu radit. V ODS kritizovali ANO a líčili ho jako nepřítele i lidé, kteří s ním klidně seděli na krajské úrovni. To se mi těžko poslouchalo. My v jižních Čechách nebyli v koalici s ANO nikdy a díky tomuto výsledku s ním ani jednat nemusíme.

Měla by ODS primárně jednat na krajích o koalici se STAN a lidovci, nebo i s hnutím ANO? Petru Fialovi se zdá, že s hnutím ANO by se mělo jednat jen v „krajním“ případě…

ODS by měla vyhrávat volby. To je celý příběh politiky. Vyhrávejte, ať se nemusíte pořád s někým domlouvat. Teď se většina debat v politice vede o tom, kdo koho obejde nebo kdo se s kým spojí. Já říkám: vyhrávejte ty volby.

Záznam: Studio Novinek ke krajským a senátním volbám 21. 9. 2024Video: Novinky, ČTK

Fiala: Není to fatální neúspěch

Volby

Výběr článků

Načítám