Hlavní obsah

Francouzi vybírají nové poslance ve druhém kole voleb, účast je vysoká

Ve Francii se v neděli koná druhé kolo předčasných parlamentních voleb, jejichž favoritem je opoziční krajně pravicové Národní sdružení (RN) Marine Le Penové, které s více než 33 procenty ovládlo první kolo. Podle průzkumů by se ale tomuto sdružení nemělo podařit získat většinu v Národním shromáždění, tedy dolní komoře parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo vnitra uvedlo, že volební účast v poledne dosahovala 26,63 procenta. Byla tak o něco vyšší než v prvním kole, ve kterém ve stejnou dobu činila 25,90 procenta, napsala agentura AFP. Podle agentury je to nejvyšší polední účast v parlamentních volbách od roku 1981.

Svůj hlas již v Touquetu na severozápadě země odevzdal prezident Emmanuel Macron se ženou Brigitte, hlasovali například i premiér Gabriel Attal či bývalý prezident François Hollande. Marine Le Penová v neděli hlasovat nebude, protože ve svém volebním obvodu získala křeslo v Národním shromáždění již po prvním kole.

Volební místnosti se otevřely v osm hodin ráno. Hlasovat bude možné do 18 hodin, ve velkých městech o dvě hodiny déle. Ještě v průběhu večera by měly být známy výsledky hlasování.

Obavy z násilností po vyhlášení

„Je tu velké napětí, lidé šílí,“ uvedl podle agentury AFP šestašedesátiletý důchodce Laurence Abbad, který se obává násilností po vyhlášení výsledků. Francouzské úřady z důvodů podobných obav nasadily do akce po celé zemi 30 000 policistů, z toho 5000 v Paříži a okolí.

Politico: Kde je Macron? Prezident zmizel v době předvolební krize

Evropa

Předčasné parlamentní volby ve Francii nečekaně vyhlásil prezident Macron po neúspěchu vládního tábora ve volbách do Evropského parlamentu na začátku června. V prvním kole voleb minulou neděli se na druhém místě umístil nový levicový blok Nová lidová fronta. Macronův vládní tábor Spolu skončil až třetí, a to s výrazným odstupem.

RN sice v prvním kole jasně zvítězilo a získalo 39 mandátů, strana je ale patrně oslabena vznikem republikánské fronty. Na té se před druhým kolem, v němž se bude rozhodovat o více než pěti stovkách mandátů, dohodla většina ostatních stran. V mnoha volebních obvodech se tak z voleb stáhli kandidáti na třetích místech, aby posílili šance na vítězství zbývajícímu kandidátovi některé z občanských stran.

RN i proto nakonec pravděpodobně nedosáhne na hranici 289 mandátů, která by jí zajistila bezprecedentní absolutní většinu v Národním shromáždění. Odhad celkových výsledků je však kvůli složitému systému jednomandátových obvodů velmi nejistý.

Macron obětoval 82 kandidátů, aby zastavil Le Penovou

Volby

Výběr článků

Načítám