Hlavní obsah

Vondra: Budeme muset hodně bojovat, aby se v europarlamentu udržela podpora Ukrajině

Výsledek evropských voleb posílil tábor, který není nakloněný pomoci Ukrajině proti ruské agresi. Bude to znamenat boj o to, aby se pomoc Ukrajině v Evropském parlamentu udržela, řekl v rozhovoru pro Novinky lídr koalice Spolu Alexandr Vondra. O podpoře automobilů se spalovacími motory chce jednat i s lídrem Motoristů Filipem Turkem.

Rozhovor s Alexandrem Vondrou k výsledkům volebVideo: Novinky

Článek

Kam volby posunuly Evropský parlament?

Došlo k tomu, co jsem mnohokrát říkal. Přišel posun doprava, z levicové zelené zátoky do pravicové pozice. To si myslím, že není vůbec špatně. Bude to znamenat méně zelené ideologie a více politického realismu v klíčových věcech, jako je migrace, zelená politika, Green Deal. Budeme muset hodně bojovat, abychom udrželi většinu na straně odporu vůči ruské agresi a pomoci Ukrajině. Budeme bojovat, ale myslím si, že to zvládneme. A dál se uvidí. Specifikum těchto voleb je, že na nás vyplivli během vteřiny výsledky. Budu si to teď celý den studovat.

V České republice významně posílila komunistka Kateřina Konečná s koalicí Stačilo!, skokanem voleb je Přísaha a Motoristé s lídrem Filipem Turkem… Co obecně bude posílení „populistů“ pro Evropu znamenat?

Svět Kateřiny Konečné je úplně jiný svět, než je ten můj. Neshodneme se na základních věcech. Ale její výsledek je odpracovaný. Ne všichni jsou naši voliči. Ona pro své voliče předvedla velmi dobrý výkon.

Volby vyhrálo ANO. STAN skončilo až za Konečnou na pátém místě

Eurovolby

Filip Turek přinesl informaci o moci sociálních sítí. Podívejte se na to kroužkování. Každý druhý, kdo dal hlas Přísaze, ho kroužkoval. Je to o jeho práci na sociálních sítích. Myslím si, že je to podnět pro velké mainstreamové strany. Budou-li chtít v budoucnosti dominovat a držet krok, tak se mají inspirovat. Dejme stranou skandály. Ty Turkovy svastiky jsou pro mě, člověka, kterému zabili dědečka v Osvětimi, něco nepřijatelného. Ale ta intenzivní práce na sociálních sítích je hodna pozornosti a inspirace.

Máte s ním společné téma, a to podporu aut se spalovacími motory. Budete chtít s Turkem navázat spolupráci?

Máme společný zájem, aby v otázce automobilů byla zachována svoboda volby. O tom jsem připraven se bavit.

ODS klesl počet mandátů ze čtyř na tři. Váš kolega Jan Zahradil prohlásil, že by ODS měla udržet čtyři mandáty… Co tedy bude pokles počtu křesel pro ODS znamenat?

Budeme bojovat, abychom se vrátili zase na ten vyšší počet. Ale myslím si, že je to solidní výsledek. Byla spousta řečí, jestli se nebojíme kroužkování. Nakonec realita ukázala, že kandidátka byla sestavená dobře. Faktem je, že nečekaně vysoká účast pro nás mohla paradoxně znamenat ztrátu jednoho mandátu. Ale jedeme dál.

KOMENTÁŘ: (Ne)výhra ANO – Josef Koukal

Komentáře

Volby do Evropského parlamentu 2024

Ve volbách do europarlamentu si občané států EU volí své europoslance. Eurovolby v ČR probíhaly 7. a 8. června 2024. Dění jsme sledovali v on-line reportáži. Přečtěte si vše o eurovolbách.

S podporou 26,14 % hlasů a ziskem 7 křesel zvítězilo hnutí ANO. Svá křesla v Evropském parlamentu získali i koalice Spolu (6), Přísaha a Motoristé (2), Stačilo! (2), Starostové (2), Piráti (1) a koalice SPD a Trikolora (1).

Výběr článků

Načítám