Hlavní obsah

U Pirátů to skřípe. Bartoš analyzuje, Gregorová žádá reformy

Volební blamáž vyvolala v táboře Pirátů velké rozpaky a část členů už začala na pirátském fóru hlasovat za svolání mimořádného celostátního fóra, na kterém by si vyřídili účty. Šéf strany Ivan Bartoš ujišťoval, že důvody propadáku se budou analyzovat. Podle europoslankyně Markéty Gregorové, která jediná obhájila mandát, by se měla řeč stočit k vnitřním reformám.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Markéta Gregorová díky preferenčním hlasům přeskočila Marcela Kolaju, a bude tak jedinou europoslankyní Pirátů

Článek

„Ta výsledná čísla, která jsme před chvílí viděli bez jakýchkoliv významnějších statistických údajů, budeme teprve analyzovat,“ řekl po zveřejnění výsledků Bartoš.

„Vždycky se dá něco udělat lépe. Kampaň v posledním týdnu měla docela zajímavý zvrat, byl tam vidět překvapivý nárůst Přísahy a Motoristů. Už brzy budou volby krajské a ty už budou vycházet z nějakých poznatků z těchto voleb,“ dodal.

V pondělí už se ale na webu Pirátů objevil podnět ke svolání celorepublikového fóra. Založil jej brněnský Pirát Lukáš Doležal s tím, že by se měla kampaň vyhodnotit a řešit otázka „důvěry vedení strany“.

Prohráli Piráti a Okamura. Se SOCDEM je amen, míní politologové

Eurovolby

Podle místopředsedkyně strany Gregorové, která v lednu kandidovala proti Bartošovi v předsednických volbách, ale není mimořádné fórum na pořadu dne.

„Výsledek je pro Pirátskou stranu obrovským zklamáním a budeme to muset reflektovat. Teď je samozřejmě těžké říct, jaké přesně byly důvody neúspěchu. Nicméně je na pořadu dne analyzovat důvody a poučit se,“ napsala Novinkám a Právu.

„Osobně se domnívám, že budeme muset provést interní změny, nikoli však na úrovni předsedy, ale vnitřní reformy,“ dodala.

Vždycky se dá něco udělat lépe. Už brzy budou volby krajské a ty už budou vycházet z nějakých poznatků z těchto voleb
Ivan Bartoš

Doležalův podnět podpořila během pár hodin necelá stovka Pirátů z téměř 1200 členů. Proti bylo 70.

Podle Doležala by si strana měla také vyřešit, jestli jsou přípustné osobní kampaně, jakou vedl Mikuláš Ferjenčík.

Ten si zaplatil několik klipů, kde ho podpořily i výrazné osoby strany jako ministr zahraničí Jan Lipavský, bývalý pražský primátor a dnešní radní pro dopravu Zdeněk Hřib či šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek.

„Špatná atmosféra a podpora prominentů“

A právě Ferjenčíkova osobní kampaň udělala mezi ostatními kandidáty a dalšími straníky dusno.

I proto se Doležal domáhá toho, aby partaj na celostátním fóru vyhodnotila „špatnou atmosféru ve straně a její roztříštěnost“ a zabývala se „dostupností prominentů strany pro členy a členky strany a jejich podporou kandidujících kamarádů“.

Volilo mě skoro 12 tisíc lidí a myslím si, že část z nich i díky mé aktivitě volila Piráty. Myslím si, že to nějaký přínos mělo
Mikuláš Ferjenčík

Ferjenčík se nakonec posunul z 12. pozice na páté místo. Nicméně Piráti skončili s 6,2 procenta hlasů a jedním mandátem. Nejvíce preferenčních hlasů, 23 388, získala Gregorová, která tak vyřadila lídra Marcela Kolaju.

Ten nechtěl Ferjenčíkovu iniciativu příliš rozebírat. „Někteří kandidáti si dělají videa, a jestli to bylo, nebo nebylo v souladu s představou strany, tak to je vnitrostranická záležitost,“ řekl Novinkám a Právu.

Ferjenčík nebyl o moc sdílnější. „Volilo mě skoro 12 tisíc lidí a myslím si, že část z nich i díky mé aktivitě volila Piráty. Myslím si, že to nějaký přínos mělo. Ale teď nechci spekulovat, jak dál, všichni jsme zklamaní,“ sdělil Novinkám a Právu.

Bartoš připustil, že se situace během kampaně řešila i na předsednictvu. „Ale z veřejnosti nevnímám, že by tam byla výraznější kritika. A jsem rád za aktivní kandidáty ve volbách, byť ta jeho kampaň byla, řekněme, neortodoxní,“ řekl Novinkám a Právu.

Ferjenčík: Strach chce 150 tisíc za použití nebe v mém videoklipu

Domácí

Skokankou voleb je Pokorná Jermanová z ANO. Mach ostrouhal, Ferjenčík dotahoval marně

Eurovolby

Výběr článků

Načítám