Hlavní obsah

Turkovu fascinaci nacismem zkoumá policie, strana ho stáhla z předvolebních debat

Policie se zabývá fotografií, na které je zachycen lídr společné eurokandidátky hnutí Přísaha a Motoristé Filip Turek se zdviženou pravicí. Na internetu kolují i další archivní snímky a posty ze sociálních sítí, na kterých Turek používá nacistickou symboliku a jméno Adolfa Hitlera. Přísaha ve čtvrtek informovala, že se Turek už nebude účastnit předvolebních debat, protože chce zklidnit atmosféru.

Foto: Cahbromotorsport

Filip Turek s přilbou se symbolem, který používá řecká neonacistická strana

Článek

„Na základě dotazu jednoho novináře jsme se věcí začali zabývat,“ potvrdila Novinkám mluvčí pražské policie Eva Kropáčová informaci Deníku N, že řeší Turkovu fotografii s gestem nápadně připomínajícím hajlování.

Na internetu se objevilo více záznamů spojujících lídra kandidátky Motoristů a Přísahy s pravicovým extremismem, například fotografie v helmě se symbolem řecké neonacistické politické strany Zlatý úsvit. K dohledání jsou také statusy na sociálních sítích, z nichž lze vyčíst určitou oblibu Adolfa Hitlera.

Už dříve se objevila Turkova fotka, kde má na stole svícen se svastikou. V diskusi na CNN Prima News Turek uvedl, že sbírá starožitnosti a má například i dýku SS.

Motorista Turek zvedl problém, který lidi pálí. STAN mu s kampaní spíš pomáhá, míní experti

Eurovolby

Baví ho provokovat

Novinkami oslovený politolog a expert na extremismus a radikalismus Jan Charvát z Karlovy univerzity má za to, že Turka baví těmito tématy provokovat.

„Nemám informaci, která by mi potvrzovala, že byl Filip Turek někdy aktivní neonacista, což ale nemusí znamenat nutně, že nebyl,“ řekl Novinkám Charvát. Rozpoznat, jestli je nebo není příznivec nacismu, je podle něj složitější.

„Já si myslím, že evidentní z toho je, že ho baví provokovat. Zároveň si myslím, že provokace skrze akceptaci neonacismu nebo adorování Adolfa Hitlera, což jsou věci, které vyplývají z jeho vyjádření na sociálních sítích v minulých letech, je trochu problematičtější,“ míní Charvát.

Podle něj je evidentní, že Turek těmto věcem rozumí a dobře ví, co je zač Zlatý úsvit a jaké činy má na svém kontě - jeho členové bývají spojováni se zločiny z nenávisti vůči menšinám, migrantům či třeba antisemitskými projevy.

„Třeba v případě Zlatého úsvitu to je přístup, který míchá určitou míru agresivního nebo černého humoru s politickou agendou. Vy vlastně využíváte odkazy na krajní pravici k provokacím, přitáhnutí pozornosti k sobě. Zároveň tím ale trochu legitimizujte věci, které jsou tam zmíněné,“ komentoval expert na extremismus fotku z roku 2016 ze závodu, na němž Turek skončil na 2. místě se zlatou přilbu se symbolem Zlatého úsvitu.

Na obvinění to není, na přehlížení také ne

„Turek se podle toho, co o něm vím, většinou staví do role bojovníka proti levici. A není žádný lepší bojovník proti levici než Hitler. Tím to celé uzavřete. Problém je v tom, že tím, že mluvíte o Hitlerovi, člověku, který provedl holokaust a vraždil lidi jen proto, že byli jiného vyznání nebo barvy pleti, vnášíte do veřejného prostoru přístupy, které legitimizují v podstatě politické násilí. Tímto způsobem to začíná a pak to končí třeba tak, jak jsme viděli na Slovensku,“ připomněl Charvát.

Domnívá se však, že věci, které se ohledně Turka zatím objevily, nejsou na obvinění. Veřejnost by to nicméně neměla přehlížet.

„Myslím si, že společnost nemůže takové věci přehlížet, a je naprosto legitimní, že se proti tomu ozve. Tohle prostě není dobré. Neměli bychom akceptovat, aby člověk, který chce jít do Evropského parlamentu, měl zároveň takovou historii,“ míní Charvát.

Přísaha ho stáhla z debat: Nechceme eskalaci

Mluvčí Přísahy Ondřej Požár Novinkám řekl, že se strana rozhodla stáhnout Turka z předvolebních debat. „Nechceme dál eskalovat napětí,“ tvrdí.

Na debaty nepošle ani náhradníka. Turka přitom čekala ještě ve čtvrtek debata lídrů na TN.cz a v pátek jedna z posledních na Českém rozhlase.

Ochrání ho imunita?

Pokud by se Turek dostal do europarlamentu, získal by poslaneckou imunitu, která se ale řídí českými zákony. Na půdě Evropského parlamentu se jen hlasuje o případném vydání či nevydání k trestnímu stíhání. Výjimkou je, pokud je europoslanec chycen při činu. Zde se imunity nedovolá.

Běžný postup v případě českého europoslance je pak takový, že nejprve musí o zbavení imunity požádat policie. Případ projedná Výbor pro právní záležitosti europarlamentu a dá doporučení ostatním europoslancům. Jednání výboru je neveřejné. Poslanec má právo se před ním hájit, jeho kolegové ve výboru zas mohou žádat o doplnění informací. Na plénu pak pro schválení stačí prostá většina.

Mandát ale europoslanci z Česka nezaniká ani po zbavení imunity, a dokonce ani při pravomocném odsouzení. Tresty se totiž řídí už podle české legislativy a ta - čistě teoreticky - stále počítá dokonce i s tím, že poslanec může vykonávat mandát i z vězení. Dosud se ale nic takového nestalo a odsouzení poslanci se svého mandátu vzdali.

V minulosti pak europoslanci o českém politikovi již rozhodovali, a to dokonce dvakrát. Jednalo se o komunistického europoslance Miroslava Ransdorfa, který v roce 2007 autem narazil do ženy přecházející přechod pro chodce a zranil ji. Případ se táhl dvě volební období, imunity byl zbaven opakovaně.

Eurovolby by ovládlo ANO, uspěli by i Konečná a Turek

Eurovolby

Volby do Evropského parlamentu 2024

Ve volbách do europarlamentu si občané států EU volí své europoslance. Eurovolby v ČR probíhaly 7. a 8. června 2024. Dění jsme sledovali v on-line reportáži. Přečtěte si vše o eurovolbách.

S podporou 26,14 % hlasů a ziskem 7 křesel zvítězilo hnutí ANO. Svá křesla v Evropském parlamentu získali i koalice Spolu (6), Přísaha a Motoristé (2), Stačilo! (2), Starostové (2), Piráti (1) a koalice SPD a Trikolora (1).

Související články

Výběr článků

Načítám