Hlavní obsah

Prohráli Piráti a Okamura. Se SOCDEM je amen, míní politologové

Výsledky eurovoleb oslabí pozici Pirátů a STAN ve vládě i v jejich nárocích získat pro svého nominanta post eurokomisaře, míní politolog Petr Kaniok. Naopak koalice Spolu úbytkem dvou mandátů neutrpí, míní. Nejdrtivější dopad bude mít neúspěch ve volbách na SOCDEM, které politolog Vratislav Havlík předvídá klinickou smrt.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda SOCDEM Michal Šmarda na archivním snímku

Článek

„Legitimita Pirátů a STAN nominovat do funkce eurokomisaře je poškozená,“ poznamenal Kaniok k výsledkům evropských voleb, ve kterých skončilo hnutí STAN s 8,7 procenta a Piráti s 6,2 procenta, tedy se dvěma a jedním mandátem.

Předpokládá, že vládní strany nakonec po jednání se Spolu do Evropské komise nominují nadstranickou osobnost. „Nemyslím si, že by eurokomisařkou mohla být paní Nerudová. Po tom jejím výsledku a finiši kampaně ji nemůže nikdo mínit vážně,“ uvedl.

Havlík to tak příkře nevnímá. Za zklamání STAN podle něj mohou především jejich přehnané ambice. „Netuším, z čeho se berou očekávaní, že budou mít dvouciferné výsledky,“ poznamenal. „Nepovažuji to za drtivý propad. Všichni věděli, že STAN bude mít nepoměrně méně než Spolu. Jestli někdo prohrál, tak jsou to Piráti a SPD,“ dodal Havlík.

Koalice Spolu může být podle politologů i po ztrátě dvou křesel v europarlamentu spokojená. „Jedná se o volby druhého řádu, kdy se typicky sestavuje účet vládě. Voliči přemýšlejí jinak. Je tu prostor pro protestnější chování,“ vysvětluje si Havlík.

S tím souhlasí i Kaniok. „Vládní strany v druhořadých volbách vždy dostanou naloženo. Voliči mají vždy tendenci experimentovat, vystavit kritičtější šek. Výsledek za Spolu je více než slušný,“ podotkl.

ODS platí daň za premiéra

Důvod k revoltě nemají ani občanští demokraté, kteří ztratili v EU jeden mandát. „Je to daň za to, že jsou pod hlavičkou Spolu. Někde holt budou mít méně reprezentantů, ale zase mají post premiéra atd. ODS si pojistila na předních místech kandidátky svoje lidi, všechny tři prosadila,“ vysvětluje si Havlík.

Za očekáváním navíc ve volbách skončilo podle Kanioka i hnutí ANO. „Myslím, že by bylo spokojenější, kdyby odskočilo vládě o dva europoslance. Důvod k extrémní radosti nemá,“ podotkl k výsledku ANO ve výši 26,1 procenta a sedmi poslanců.

Úspěchy koalice Přísahy a Motoristů a koalice Stačilo! pak podle politologů apriori neznamenají, že se na české politické scéně etablují nové subjekty. „Takové apely umí fungovat ve volbách druhého řádu. Ale je otázka, jestli to umí zopakovat i v národních volbách,“ míní Havlík. Ve volbách do českého parlamentu by pak osobně přisoudil větší šance získat voliče SPD.

Motoristům podle Havlíka pomohl boj za spalovací motory. „Říkají, my vám zajistíme, že to, co je pro vás důležité - auto - vám nikdo nebude brát. Téma je srozumitelné, lidi do auta sedají každý den,“ podotkl.

Se sociálními demokraty, kterým v Evropských volbách dala hlas necelá dvě procenta voličů, je podle politologů konec. „Ukázalo se, že re-brand a snaha se etablovat se nepovedla. Je otázka, zda to není poslední hřebíček do rakve,“ míní Kaniok.

Havlík míní, že strana už je mrtvá. „Sociální demokracie je v klinické smrti,“ uzavřel.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám