Hlavní obsah

Přetahovaná, osobní útoky a polopravdy. Duel Fialy s Babišem nic nového nepřinesl

Středeční duel premiéra Petra Fialy (ODS) a šéfa ANO Andreje Babiše voličům, kteří by nebyli ještě rozhodnuti, komu hodit svůj hlas, prakticky nic nového nepřinesl. Lídři stran opakovali jen své známé názory, přetahovali se, více či méně na sebe útočili nebo přistupovali k polopravdám.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Petr Fiala a Andrej Babiš vystoupili 5. června 2024 ve společné televizní debatě na CNN Prima news.

Článek

Jistým překvapení duelu mezi nesmiřitelnými soky byla i podle řady odborníků připravenost šéfa ODS a premiéra Fialy a jeho určitý nadhled či vtipkování, minimálně v první polovině diskuse. Naopak expremiér Babiš působil zezačátku nepříliš připraveně, nedokázal dostatečně reagovat na argumenty protivníka a sklouzával k osobním útokům.

Hlavními tématy kampaní do evropských voleb, které se konají v Česku během pátku a soboty, je bezpečnost, válka na Ukrajině, migrace či tzv. Green Deal. A právě na těchto tématech se oba politici nejméně shodovali.

U Green Dealu se přetlačovali, jako mnohokrát v minulosti, o to, zda Babiš během svého premiérování Zelenou dohodu schválil, či nikoliv, a kdo proti její současné podobě bojuje víc. „Evropě nerozumíte, proto ty výsledky byly tristní. Seděl jste tam, schválil Green Deal a ani o tom nevíte,“ řekl Babišovi Fiala. Šéf ANO to ale tradičně odmítl s tím, že za jeho éry se schvalovalo jen obecné stanovisko, kudy se bude Evropa ubírat, a konkrétní body dohody se projednávaly až v dalších letech, tedy i za Fialovy vlády. „Ten člověk furt lže,“ nenechal si to líbit Babiš.

Výroky o lhářích a psychiatrech. Fiala s Babišem řešili zákaz aut i Ukrajinu

Domácí

Podobně to probíhalo například v otázce zákazu spalovacích motorů, kdy zase Babiš nařkl Fialu a jeho vládu, že slibovali, že budou proti, ale neudělali to.

Babiš: Fiala lobbuje za českého zbrojaře

Na ostrosti debata nabrala v otázce pomoci Ukrajině bránící se ruské agresi a české muniční iniciativě. Babiš světově oceňovanou iniciativu dlouhodobě kritizuje za netransparentnost, označuje ji za „PR akci“ a Fialu za lobbistu zbrojařů. V diskusi jmenoval přímo nejmladšího českého miliardáře a majitele průmyslovo-zbrojařského holdingu CzechoSlovak Group Michala Strnada, „kvůli kterému pan předseda telefonuje řeckému premiérovi, Zelenskému…“

„On (Fiala) je dneska hlavní lobbista za tu munici, která nefunguje, je stará a plesnivá. Dokonce je ta munice ještě ruského původu. Oni jim dodávají nekvalitní a předraženou munici a pan premiér se tváří, jak všechno pro tu Ukrajinu dělá,“ míní Babiš.

„S muniční iniciativou se pouštíte na tenký led a ohrožujete bezpečnost spousty lidí a úspěchy toho, čeho chceme dosáhnout. Nezpochybňujte kvalitu těch věcí, nevíte o tom nic,“ opáčil rozhodně předseda české vlády.

Babiš následně Fialovi vyčetl, že vzal Strnada do Bílého domu v rámci své dubnové návštěvy u amerického prezidenta Joea Bidena. A zde Fiala například reagoval polopravdou, když odpověděl: „Já jsem žádného zbrojaře v Bílém domě neměl, nejsem žádný lobbista zbrojařů.“ Českého zbrojaře s sebou premiér do Bílého domu skutečně nevzal, ale ve Washingtonu se se Strnadem setkal, což už ale nepřiznal. Seděli spolu dokonce u jednoho stolu během slavnostní večeře zástupců českého a amerického byznysu. Strnadova CSG řeší v USA problém s akvizicí firmy vyrábějící malorážovou munici Vista Outdoor, protestovali proti tomu někteří američtí politici či šerifové. Na tehdejší dotaz Novinek, zda Fiala tyto věci probíral během své pracovní cesty, odpověděl jen obecně, že „podporuje české exportéry a investory“.

Přetlačovaná nastala i u migračního paktu, který je častým terčem opozice. Ani zde však diskuse nepřinesla prakticky nic nového než to, co už padlo během mimořádných opozičních schůzí v Poslanecké sněmovně. Výjimkou snad bylo jen to, že Fiala řekl, že Česko nehodlá vracet ukrajinské muže na Ukrajinu, jak občas od tuzemských politiků zaznívá. Babiš by pak vstup nelegálního migranta na území EU řešil jako trestný čin a proti pašerákům by vedl vojenskou operaci.

Havlíček: Byl byste ten nejlepší eurokomisař, pane Fialo. Vážně

Eurovolby

Výběr článků

Načítám