Hlavní obsah

Orwellovskou EU nechceme, zní z ANO k volbě von der Leyenové

Znovuzvolení Ursuly von der Leyenové do čela Evropské komise leží v žaludku opozičním poslancům. Podle europoslankyně Kláry Dostálové (ANO) byla von der Leyenová špatnou volbou, protože podle ní má šéfka Komise své názorové odpůrce za protievropské. Odvolává se na principy EU, jako je respekt a tolerance. Její kolegyně Jaroslava Pokorná Jermanová zepsula Leyenovou kvůli kritice maďarského premiéra Viktora Orbána s tím, že orwellovskou EU nechce.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Europoslankyně Klára Dostálová

Článek

„Lidé v Evropě potřebují vědět, že mohou prosperovat a nebát se, že si za chvíli nebudou moci dovolit kvalitní život. Evropané potřebují pevnou půdu pod nohama, ne tekuté písky nejistoty. Paní von der Leyenová nám ale chce namluvit, že pouze ta její cesta je ta správná. Že každý, kdo s ní nesouhlasí, je automaticky protievropský,“ postěžovala si Dostálová na síti X.

„To je zjednodušená a nebezpečná logika, která podkopává základy, na kterých stojí naše EU. Evropská unie byla postavena na principech tolerance, dialogu a respektu. Když zavíráme dveře části politického spektra, zavíráme je vlastně všem. Demokracie není jen o vítězství, je také o respektu k porážce a hledání společné cesty vpřed,“ dodala. Podle ní volby ukázaly, že občané chtějí změnu, což prý von der Leyenová nerespektuje.

Šéfka Komise v tajné volbě obdržela 401 hlasů. Potřebovala jich 361 ze 720. V roce 2019 ji podpořilo 383 europoslanců.

ANO po výprasku v europarlamentu: Bylo to nedemokratické, naše hlasy se ale ještě budou hodit

Domácí

Jermanová volila silná slova a odkázala na antiutopický román 1984 George Orwella, který popisuje život ve fiktivní totalitě.

„Ve svém projevu kopíruje socialistické funkcionáře v nejlepší formě. Padají podobné formulace jako ‚Unii si rozbít nedáme‘, budeme vytvářet ‚spolehlivé‘ zdroje informací, podporovat ‚nezávislé‘ novináře, vytvářet evropský ‚štít demokracie‘. Mluví o Viktoru Orbánovi, demokraticky zvoleném politikovi, jako o nepříteli EU. Takovou orwellovskou Evropskou unii rozhodně nechceme,“ uvedla na X na adresu von der Leyenové.

Vondra volbu tají

Projev šéfky Komise se nelíbil ani Ondřeji Knotkovi (ANO): „Prázdné fráze a ani náznak sebereflexe. Vůbec nic nepochopila. Nevolitelná.“

Šéfka komunistů Kateřina Konečná podle svých slov hlasovala proti von der Leyenové.

„Vést Evropskou komisi nemůže osoba, která je prošetřovaná evropskou prokuraturou ve věci „Pfizergate“. Vést Evropskou komisi nemůže osoba, která dosud neodtajnila své SMS zprávy s šéfem farmaceutického gigantu Pfizer ve věci největší zakázky na léky v historii, sjednané tak, že její podmínky byly nepřiměřeně výhodné pro Pfizer a velmi nevýhodné pro EU i členské státy,“ napsala Právu a Novinkám.

„Dnes vyhrála netransparentnost, lobbing, cenzura a zbrojaři,“ dodala.

Znovuzvolení bylo zklamáním i pro Filipa Turka (Motoristé). „Je mi líto, kolik kolegů evidentně i z frakce Evropských konzervativců a reformistů potvrdilo jasnou pozici v pokračování jejího zrůdného řízení Komise a tragického směřování EU. Projev paní van der Leyenové byl populistický a extremistický, bez sebereflexe a totálně potvrzující absenci jejího kontaktu s realitou,“ napsal Novinkám.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ursula von der Leyenová ve čtvrtek po zvolení šéfkou EK

Své rozhodnutí tají právě volební lídr Spolu Alexandr Vondra (ODS) z evropských konzervativců. „Projev Ursuly von der Leyenové byl pro mě zklamáním. Lovila hlasy spíše v zelených a irských vodách nežli v těch konzervativních a českých. Volba byla tajná, což jsem si nevymyslel já, ale parlament jako celek. Budu se toho držet, a proto neřeknu, jak jsem dnes hlasoval,“ uvedl.

Spoléhá podle svých slov na parlamentní většinu, která se prý pohybuje od středu doprava, tudíž je prý šance na revizi Green Dealu.

Veronika Vrecionová (ODS) rovněž s rozhodnutím bojovala. „Potřebné změny v Green Dealu a v další důležité legislativě můžeme prosadit jedině ve spolupráci s pravicovými kluby, jako je Evropská lidová strana, jejíž kandidátkou Ursula von der Leyenová je,“ vysvětlila, proč ji nakonec podpořila.

Pět let tam budou jen sedět. Odstrčené ANO v Evropě nezmůže nic, hodnotí politologové

Domácí

Volbu si naopak pochvaloval Luděk Niedermayer (TOP 09), který sdílí s von der Leyenovou frakci Evropské lidové strany. „Jsem rád, že za jejím programem i odvedenou prací stojí tolik europoslanců,“ uvedl na X.

Pro von der Leyenovou dle očekávání hlasoval lidovec a člen její domovské frakce Tomáš Zdechovský. „Adoptovala si naše připomínky, její program tak, jak ho přednesla, je akceptovatelný,“ řekl Novinkám a Právu. „Začala chápat, že chceme revizi Green Dealu, menší byrokracii. Teď to máme slíbené i na papíře,“ dodal.

Europoslanci hnutí ANO se zdrželi hlasování o podpoře Ukrajiny. Turek s Konečnou byli proti

Evropa

Výběr článků

Načítám