Hlavní obsah

Nulové zkušenosti, žádné politické konexe. Kypřani vyslali do Evropského parlamentu 24letého youtubera

Za Kypr do Evropského parlamentu prorazil jako nezávislý kandidát 24letý influencer a youtuber s nulovou zkušeností v politice Fidias Panayiotou. Získal tak jeden z celkem šesti mandátů, kterými ostrovní stát v unijním zákonodárném sboru disponuje, a plat přes sedm tisíc eur měsíčně (přes 172 tisíc Kč) k tomu.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Youtuber Fidias Panayiotou oslavuje zvolení do Evropského parlamentu se svými příznivci v kyperské Nikósii.

Článek

„Je mi 23 let, nikdy v životě jsem nevolil a jednou večer jsem si řekl, že když nebudu volit a nebudu se zajímat, budou u moci pořád ti samí chytrolíni. A řekl jsem si ‚dost!‘,“ prohlásil podle serveru Politico v lednu, když ohlašoval svou kandidaturu.

V Panayiotouovo zvolení kromě něj samotného věřil málokdo - nakonec mu ale dal svůj hlas téměř každý pátý volič na Kypru, upozorňuje CyprusMail.

„Je to možná poprvé, kdy byl zvolen zcela nezávislý kandidát, který nemá žádný vztah k žádné politické straně, ale jeho jedinou zbraní jsou sociální média a nic jiného, “ okomentoval svůj výsledek sám Panayiotou, který mezitím oslavil 24. narozeniny.

Během pěti let působení na sociálních sítích a na YouTube si zajistil 2,6 milionu sledujících. „Dosáhli jsme zázraku,“ řekl v televizi Alpha TV.

Dále uvedl, že jeho zvolení může otevřít dveře „novému typu demokracie“, která je přímější a která „dává více moci lidem“, a poté se obrátil přímo na kyperské politické strany.

„Dnešní výsledky, dámy a pánové z politických stran, je třeba vnímat jako poplašný zvon, který vám vyzvání, abyste se modernizovali. Zanechte svých vzájemných konfliktů a uvědomte si, že sloužíte lidem a ne svým osobním nebo stranickým zájmům,“ opřel se do nich.

Vzkázal těm, kteří ho volili, že je „miluje“, a slíbil, že bude „europoslancem všech Kypřanů stejně jako všech národů Evropy,“ cituje jej CyprusMail.

Na první příčce se na Kypru v eurovolbách umístila středopravicová strana Demokratické shromáždění (DISY) se ziskem dvou mandátů následovaná komunistickou Pokrokovou stranou pracujícího lidu (AKEL) rovněž s dvěma mandáty. Ultrapravicová strana ELAM získala jedno křeslo.

KOMENTÁŘ: Volební budíček pro Brusel. Probudí se konečně? – Alex Švamberk

Komentáře
Související témata:
Fidias Panayiotou

Výběr článků

Načítám