Hlavní obsah

Havlíček: Byl byste ten nejlepší eurokomisař, pane Fialo. Vážně

První místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček v poslední televizní debatě před volbami do Evropského parlamentu na České televizi s lídry sněmovních stran řekl, že by podle něj byl nejlepším kandidátem přímo premiér Petr Fiala (ODS). Odůvodnil to tím, že by se nejenže na post hodil, ale že by si i odpočinul, pro Česko by to znamenalo pád vlády a nové volby.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Premiér Petr Fiala (ilustrační foto)

Článek

„Občané by to přivítali,“ argumentoval dále svůj návrh. „Teď se ukazuje, jak moc se mne bojíte v české politice,“ odmítl takovou nabídku Fiala.

Ostatně hlavně na slovních přestřelkách Petra Fialy a Karla Havlíčka se nakonec debata odehrávala. Dle Českou televizí zvoleného formátu totiž místo ve studiu patřilo přirozeně Andreji Babišovi, jako předsedovi hnutí.

Právě nepřítomnost prvního muže hnutí ANO vzbudila během debaty hned několik narážek, zda se náhodou Andrej Babiš společné diskuze nebojí.

Výroky o lhářích a psychiatrech. Fiala s Babišem řešili zákaz aut i Ukrajinu

Domácí

„Budete napravovat selhání vašeho šéfa? To se vám nepovede,“ dobíral si Havlíčka premiér Petr Fiala (ODS), který se střetl s Andrejem Babišem ve vzájemném duelu ve středu na CNN Prima News.

„Jste mimořádný manipulátor a lhář,“ reagoval následně na Havlíčkovo osočení, že za současnou nedokonalou podobu Zeleného údělu (Green Deal) může zejména Fialova vláda. Nutno dodat, že základ Green Dealu podepsal ještě jako premiér Andrej Babiš.

Pane Havlíčku, jste mimořádný manipulátor a lhář
Petr Fiala

Do tepání Havlíčka a hnutí ANO se následně kvůli Zelenému údělu pustil i předseda Starostů a Fialův vládní partner Vít Rakušan. „Je to obrovská míra pokrytectví, to nesnáším,“ reagoval na kritiku někdejšího ministra dopravy a průmyslu.

Havlíčkovi vyčetl, že může za to, že po něm zbyl v Česku energetický skanzen. „Kolik plynu jste nechal v zásobnících?“ vzpomněl na symbol energetické krize po útoku Ruska na Ukrajinu.

„Kde je Babiš?“

Stranou nezůstal ani šéf lidovců Marian Jurečka, který Havlíčkovi řekl, že se na Andreje Babiše těšil.

„Proč nepřišel? Váš šéf se zas vrátí z dovolené a zas bude vše jinak,“ připomněl mu situaci, kdy po zásahu šéfa hnutí ANO najednou vyjednavači hnutí měnili výpovědi, jak se dohodli o důchodové reformě před prezidentem.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Místopředseda ANO Karel Havlíček

„Hovoříte tu za Spolu třemi hlasy, je vás tady jak Číňanů,“ odháněl ataky Havlíček. Pravdou je, že formát České televize skutečně dal slovo všem třem koaličním stranám.

Hlavními tématy debaty byly dále vztah české a evropské politiky, práce jednotlivých europoslanců a nechyběla ani hlavní témata evropských voleb z pohledu kampaní českých kandidátů a kandidátek, jako je migrace, Green Deal nebo pomoc Ukrajině.

Dle očekávání se lídři a lídryně neshodli ve výkladu migračního paktu, nicméně všechny strany připustily, že je třeba na současném znění dále pracovat.

Stejně tak dopadlo téma „pomoc Ukrajině“. Zatímco strany vládní koalice vyzdvihovaly muniční iniciativu a její dopad na prestiž Česka ve světě, podle Tomia Okamury z SPD je třeba finanční pomoc Ukrajině zastavit.

Válka na Ukrajině? Teď se ukažte, jaký jste vlastenec, pane Okamuro
Marian Jurečka

Tomio Okamura následně čelil otázkám, pokud by Česko bylo v roli Ukrajiny, zda by také navrhoval, aby se vzdalo svého území a přestalo bojovat. „Teď se ukažte, jaký jste vlastenec,“ provokoval ho Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Havlíček se vedle toho zaštiťoval výrokem prezidenta Petra Pavla, který nedávno řekl, že je třeba zahájit mírová jednání.

Podle něj válka probíhá již dlouho a nikam nevede a naopak se pro Ukrajinu nevyvíjí dobře. „Ten výrok neinterpretujete správně,“ ohradil se premiér Fiala proti spojování názorů na jednání o míru z dílny hnutí ANO a prezidenta.

Samostatnou bitvu o voliče pak několikrát během diskuze spustil předseda SPD. I když v debatě nebyla ani Kateřina Konečná z koalice Stačilo!, ani Filip Turek z Přísahy a Motoristů, rozhodl se proti nim vymezit. Obě uskupení totiž SPD odebírají voliče.

Anketa: Green Deal opravme, zní z vládních stran i ANO. Zrušit ho chce jen Konečná a Mach

Eurovolby

Anketa: Bez splnění kritérií nechce Ukrajinu v EU z českých eurolídrů nikdo

Eurovolby

Výběr článků

Načítám