Hlavní obsah

Eurovolby by ovládlo ANO, uspěli by i Konečná a Turek

Vítězem voleb do Evropského parlamentu by se stalo hnutí ANO před koalicí Spolu a Piráty. Ve volebním klání by podle modelu uspělo sedm uskupení. Volební model vypracovala agentura STEM/MARK pro Institut H21.

Článek

ANO by podle modelu získalo 26,1 procenta, zatímco druhé Spolu 22,3 procenta hlasů. Piráti by získali 12,1 procenta, hnutí STAN 8,1 a SPD kandidující společně s Trikolorou 7,9 procenta.

Podle modelu by ve volbách se ziskem 7,7 procenta uspěla i koalice Stačilo vedená šéfkou KSČM Kateřinou Konečnou a rovněž Přísaha kandidující spolu s Motoristy (7,2 procenta), jejíž tváří se stal podnikatel a bývalý automobilový závodník Filip Turek.

SOCDEM a Budoucnost by podle modelu získaly 3,6 procenta, Svobodní 2,3 procenta, zelení 1,4 procenta a strana PRO by dostalo 1 procento hlasů.

Při hypotetickém přepočtu na mandáty by ANO zastupovalo v europarlamentu 6 europoslanců, Spolu 5 a Piráty 3. Hnutí STAN, SPD s Trikolorou a Stačilo by měly po dvou křeslech, jednoho zástupce by měla mít Přísaha s Motoristy.

Zelení pomatenci, mimozemšťani, žába na sporáku. Tohle jsou spoty k volbám

Eurovolby

O evropské volby letos jeví zájem neobvyklé množství lidí a data naznačují, že by mohly mít rekordní volební účast. „Na základě našich přepočtů a zkušeností z minulých let by se mohla volební účast pohybovat okolo 30-35 procent. Je navíc třeba brát na zřetel, že evropské volby jsou z mnoha ohledů specifické a konečné výsledky mohou být ještě odlišné,“ uvedl Jan Burianec ze STEM/MARK.

Ta nabídla i alternativní přepočet dle metody D21, kterou prosazuje podnikatel a někdejší uchazeč o prezidentský mandát Karel Janeček.

Průzkum proběhl od 20. do 27. května mezi 1398 osobami formou online dotazování.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Ve volbách do europarlamentu si občané států EU volí své europoslance. Eurovolby v ČR probíhaly 7. a 8. června 2024. Dění jsme sledovali v on-line reportáži. Přečtěte si vše o eurovolbách.

S podporou 26,14 % hlasů a ziskem 7 křesel zvítězilo hnutí ANO. Svá křesla v Evropském parlamentu získali i koalice Spolu (6), Přísaha a Motoristé (2), Stačilo! (2), Starostové (2), Piráti (1) a koalice SPD a Trikolora (1).

Související články

Výběr článků

Načítám