Hlavní obsah

ANO naráží do zdi jen v Praze a Brně. Turek měl žně na Mladoboleslavsku

Hnutí ANO jakožto vítěz voleb do Evropského parlamentu opírá svou podporu zejména o menší a střední obce, zatímco v Praze či Brně jsou jeho výsledky výrazně nižší. Obě největší města jsou nepřekvapivě baštami koalice Spolu. Mapy rozložení voličských hlasů ukazují i další specifika chování voličů.

Článek

Místní rozložení zisků hnutí ANO ukazuje jeho silnou pozici v oblastech na západě a severozápadě Čech, kde v řadě obcí získalo kolem poloviny hlasů. Další, byť ne tak výrazné oblasti s nadprůměrnou podporou se dají v případě ANO nalézt na pomezí středních a východních Čech a rovněž na jihu Moravy.

Podpora stran koalice Spolu je vysoká nejen v Praze, ale zejména v jejím okolí a ve středních Čechách. O něco lépe si vládní strany ve srovnání s celostátním průměrem stojí rovněž na jihu Čech, případně v horských střediscích v Krkonoších a na Šumavě. Na východě republiky si Spolu udrželo pozice nejen v Brně a okolí, ale i v hraničních oblastech Vysočiny a moravských regionů.

Jako relativně nejvyrovnanější se v tomto ohledu jeví podpora koalice Přísahy a Motoristů, která ve velkých městech získala mezi sedmi a deseti procenty, což do značné míry odpovídá i rozvrstvení hlasů napříč republikou. Za pomyslnou enklávu by uskupení mohlo označit Mladoboleslavsko, kde je hlavním zaměstnavatelem automobilka Škoda a kde se v řadě obcí koalice dostala i nad 20 procent.

Vítězem voleb se stalo hnutí ANO, které získalo 26,14 procenta hlasů, což odpovídá sedmi mandátům. Na druhém místě se umístila koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se ziskem 22,27 procenta a šesti mandáty. Třetí je Přísaha s Motoristy, která dostala 10,26 procenta hlasů. Následuje Stačilo!, což je koalice levicových stran a KSČM, s 9,56 procenta. Vládní Starostové a osobnosti získali 8,7 procenta hlasů. Všechny tyto strany získaly po dvou mandátech.

Piráti obdrželi od voličů 6,2 procenta hlasů a koalice SPD a Trikolóra 5,73 procenta. To odpovídá zisku jednoho křesla pro každý subjekt.

Související témata:

Výběr článků

Načítám