Hlavní obsah

Anketa: Omezme veto v EU v zahraniční politice či bezpečnosti, říkají Kolaja a Nerudová

V zahraniční či bezpečnostní politice by se mohlo v Unii hlasovat kvalifikovanou většinou, shodují se v anketě Novinek lídři eurovoleb Pirátů a STAN Marcel Kolaja a Danuše Nerudová. Přední kandidáti zbylých politických stran, které redakce oslovila, se práva veta pro Českou republiku vzdát nechtějí.

Foto: Novinky, ČTK

Kandidáti do Eurovoleb 2024

Článek

Mělo by se omezit právo veta členských států, případně v jakých případech?

Klára Dostálová (ANO)

Určitě ne, pro nás je to otázka suverenity. Nechceme, aby v zásadních tématech, jako je bezpečnost či zahraniční politika, daně apod., rozhodovala kvalifikovaná většina. Jak bylo vidět na migračním paktu, nejsme schopni sehnat blokační menšinu. Bylo by to tedy proti zájmům České republiky.

Alexandr Vondra (Spolu)

Právo veta nechceme rušit. Toto právo je dnes možné uplatnit jen v několika málo zbývajících oblastech, jako jsou přímé daně nebo záležitosti obrany a zahraniční politiky. Mám hlubokou obavu, že pokud bychom právo veta zrušili, může to rozkládat Evropskou unii.

Danuše Nerudová (STAN)

Evropa musí být akceschopná a nesmí být vydíratelná politiky, jako je Viktor Orbán. Proto navrhujeme posílenou kvalifikovanou většinu u některých oblastí (např. zahraniční politika).

Petr Mach (SPD a Trikolora)

Odmítáme jakékoliv rušení principu jednomyslnosti v těch pár oblastech, kde ještě zbývá.

Marcel Kolaja (Piráti)

Již dnes se ve většině oblastí rozhoduje v Radě EU kvalifikovanou většinou. V těchto oblastech funguje EU velmi dobře. Proto si myslím, že bychom tento seznam měli rozšířit třeba o oblast zahraničně-bezpečnostní politiky. Mnohokrát jsme viděli, že jeden stát zablokoval 26 dalších, a to i v takovém tématu, jako jsou sankce proti Rusku. Často není cílem zablokovat návrh, ale využít souhlas k vydírání, aby si země vymohla peníze, na které nemá nárok. Na tom tratí v důsledku i čeští občané.

Kateřina Konečná (Stačilo!)

Ne, nemělo by se omezovat a už vůbec ne rušit. Jakýkoliv další přesun pravomocí a suverenity z České republiky na EU je nepřípustný.

Filip Turek (Přísaha a Motoristé)

Právo veta určitě zachovat ve všech stávajících oblastech! Každý, kdo tvrdí, že ho nepotřebujeme a že bychom se ho měli vzdát, by měl říci skutečné důvody, které ho k tomu vedou. Odevzdání práva veta nevratně poškodí pozici České republiky. Náš názor – názor středně velké země – už nikoho nebude zajímat. Proč také, když budeme moci být vždy a ve všem snadno přehlasováni? Záchranné brzdy z vlaků také nevymontujeme jen kvůli tomu, že jsme je nikdy nepoužili.

Levné a nevkusné. Slovenská opozice nařkla Směr, že v kampani zneužívá atentát na Fica

Volby

Volby do Evropského parlamentu 2024

Ve volbách do europarlamentu si občané států EU volí své europoslance. Eurovolby v ČR probíhaly 7. a 8. června 2024. Dění jsme sledovali v on-line reportáži. Přečtěte si vše o eurovolbách.

S podporou 26,14 % hlasů a ziskem 7 křesel zvítězilo hnutí ANO. Svá křesla v Evropském parlamentu získali i koalice Spolu (6), Přísaha a Motoristé (2), Stačilo! (2), Starostové (2), Piráti (1) a koalice SPD a Trikolora (1).

Výběr článků

Načítám