Hlavní obsah

Anketa: Green Deal opravme, zní z vládních stran i ANO. Zrušit ho chce jen Konečná a Mach

Odpor proti Green Dealu sbližuje i tak nesmiřitelné tábory, jako je ANO a Spolu. Jedničky jejich kandidátek, Klára Dostálová (ANO) i Alexandr Vondra (Spolu), chtějí dohodu změnit tak, aby neohrozila evropský průmysl. Cest k opravě je víc, tvrdí další lídři. Zcela zrušit chce toto ujednání pouze Petr Mach (SPD) a Kateřina Konečná (Stačilo!).

Foto: Novinky, ČTK

Kandidáti do Eurovoleb 2024

Článek

Anketa: Jak by se měla změnit tzv. Zelená dohoda?

Klára Dostálová (ANO)

Zelená dohoda se musí předělat se zdravým selským rozumem. Všichni chceme ochranu přírody, zadržování vody v krajině, výsadbu stromů. Ale pro nás je zásadní, aby se zrušily emisní povolenky na domácnosti. Občané se mají motivovat, ne pokutovat. Evropě by se měla vrátit konkurenceschopnost. Tedy přibrzdit Green Deal, stanovit si reálné cíle, které nebudou ohrožovat náš průmysl.

Alexandr Vondra (Spolu)

Rychlým a nepromyšleným Green Dealem podkopeme konkurenceschopnost a prosperitu Evropy. Je namístě hledat balanc. Nejde jen o zachraňování planety, ale i přerozdělování vlivu, bohatství a moci ve světě. Můžeme se omezit, ale nemůžeme si zničit průmysl, neustále zvyšovat ceny energií a v důsledku toho ceny potravin či dopravy. Nemůžeme se obětovat ve vyšším zájmu, když to nepřinese žádné vykoupení. Lidi jsou ochotni se něčeho vzdát, ale jen když za to dostanou něco jiného.

Danuše Nerudová (STAN)

Jsou v ní opatření, na kterých není důvod měnit vůbec nic (vyčištění 25 tisíc km řek, výsadba 3 miliard stromů, opatření na zadržování vody v krajině). Z Green Dealu by se měl stát hlavně Real Deal. Je zásadní myslet na to, že opatření mají ekonomický a sociální dopad. Na základě dat, nikoliv emocí, bychom měli přehodnotit nefunkční části. Klíčové je najít finanční nohu pro Green Deal, získat tím ještě více peněz i pro české regiony a umožnit větší dostupnost moderních technologií.

Petr Mach (SPD a Trikolora)

Usilujeme o kompletní zrušení Green Dealu. Ať si každý členský stát EU sám volí opatření, která uzná za vhodná.

Marcel Kolaja (Piráti)

Green Deal dnes správně stanovuje, jak dosáhnout klimatických cílů, abychom dokázali zachovat zdravou přírodu i pro další generace. Chybí mu ale strategie pro investice a modernizaci naší ekonomiky. Proto jsme představili náš plán na „opravu“ Green Dealu, kde navrhujeme zavedení chytrých daňových úlev pro firmy, které inovují a přecházejí na udržitelnější technologie. Něco podobného udělali v USA, tímto krokem se jim podařilo výrazně nakopnout tamní ekonomiku. Evropa by se měla inspirovat.

Kateřina Konečná (Stačilo!)

Zelená dohoda by měla být zrušena. Je potřeba zrušit zákaz prodeje nových aut se spalovacím motorem po roce 2035, zrušit omezování a zákazy používání a prodeje kotlů na fosilní paliva a zabránit rozšiřování systému obchodování s emisními povolenkami o sektory budov a paliv. Nutné je dokončit i řešení tzv. uhlíkového cla, aby byl náš průmysl chráněn před nekalou konkurencí ze zahraničí. Vázne budování infrastruktury pro vozidla na vodík a elektřinu, prohlubuje se energetická chudoba.

Filip Turek (Přísaha a Motoristé)

Zelená dohoda znamená tzv. „zelenou transformaci“ celé společnosti ve všech představitelných i nepředstavitelných oblastech. Poškodí průmysl, paralyzuje finanční systém, zmrzačí školství, zlikviduje prosperitu a lidem všechno masivně zdraží. Je to revoluce v pravém slova smyslu, měli bychom se pokusit zvrátit, co se dá. Bude to trvat dlouho, ale je nutné s tím začít okamžitě.

Anketa: Bez splnění kritérií nechce Ukrajinu v EU z českých eurolídrů nikdo

Eurovolby

Volby do Evropského parlamentu 2024

Ve volbách do europarlamentu si občané států EU volí své europoslance. Eurovolby v ČR probíhaly 7. a 8. června 2024. Dění jsme sledovali v on-line reportáži. Přečtěte si vše o eurovolbách.

S podporou 26,14 % hlasů a ziskem 7 křesel zvítězilo hnutí ANO. Svá křesla v Evropském parlamentu získali i koalice Spolu (6), Přísaha a Motoristé (2), Stačilo! (2), Starostové (2), Piráti (1) a koalice SPD a Trikolora (1).

Související články

Výběr článků

Načítám