Hlavní obsah

Anketa: Bez splnění kritérií nechce Ukrajinu v EU z českých eurolídrů nikdo

Ukrajina musí splnit kodaňská kritéria, pokud se chce stát členem Evropské unie, shodují se v anketě Novinek lídři kandidátních listin politických stran. Za výjimku z pravidel pro Ukrajinu nehorují vládní ani opoziční představitelé.

Foto: Novinky, ČTK

Kandidáti do Eurovoleb 2024

Článek

Anketa: Měla by se Ukrajina stát po válce členem EU?

Klára Dostálová (ANO)

Ukrajina, stejně jako jiné státy, které chtějí vstoupit do EU, musí naplnit kodaňská kritéria. Všichni bychom měli chtít, aby byla tato kritéria splněná beze zbytku, tedy jak politická, tak ekonomická či institucionální. Protože pak budeme spolu ve společenství a je v našem výsostném zájmu, aby evropské státy byly bezpečné a dodržovaly právo. Není to tedy otázka nejbližších dnů, měsíců a podle mě ani let, když je Ukrajina ve válce.

Alexandr Vondra (Spolu)

Ano, Ukrajina by se měla po válce stát členem Evropské unie, nicméně musí nejdříve splnit všechny podmínky. S jejím přijetím zároveň budou muset souhlasit všechny členské státy EU. Může to trvat delší dobu.

Danuše Nerudová (STAN)

Ano, po splnění přístupových (kodaňských) kritérií. Bude to výhodné i pro Ukrajinu.

Petr Mach (SPD a Trikolora)

Odmítáme další rozšiřování EU, ať již o Ukrajinu, Turecko, či Albánii.

Marcel Kolaja (Piráti)

Ano, až Ukrajina splní podmínky pro vstup do Evropské unie, měla by se stát členem. Pro další prosperitu našich občanů je to velmi důležité. Chápu obavy občanů, nicméně stejné obavy panovaly jistě i v západních zemích, když se Evropa rozšiřovala o Česko a další země, a ve výsledku to přineslo prosperitu jak západním zemím, tak nám. Je to výhodné i z bezpečnostního hlediska. Pokud se Ukrajina k EU nepřipojí, znamená to riziko, že jednou spadne do sféry ruského vlivu.

Kateřina Konečná (Stačilo!)

Ukrajina se nemůže stát členským státem EU, dokud nesplní kodaňská kritéria. V současné době se nezdá, že by Ukrajina byla splnění těchto kritérií blízko, a nemyslím si, že je bude schopná naplnit ihned po ukončení konfliktu. Tedy zatím musím odpovědět, že se členem EU stát nemůže a žádný stát, který tato kritéria nenaplní, by se členem EU stát neměl. Stabilitě v regionu by prospělo, kdyby Ukrajina zůstala neutrálním státem a EU raději řešila dost vlastních problémů, než si přidávala další.

Filip Turek (Přísaha a Motoristé)

Každá země, která chce přistoupit k Evropské unii, musí splnit velké množství podmínek. Musí mít odpovídající podobu justice, ochrany hranic nebo být vypořádána s korupcí a zločinem atp. České republice, která po rozpadu východního bloku patřila k premiantům, trval vstup osm let. Srbsko naplňuje jednotlivé přístupové kapitoly již od roku 2009, ale stále není členem. Cesta Ukrajiny do EU bude v tomto ohledu velmi dlouhá. Výjimku nepřipouštíme, pravidla musí platit pro všechny stejné.

Anketa: Jak naložit s migračním paktem? Raději platit, než přijímat, shodují se lídři voleb

Eurovolby

Volby do Evropského parlamentu 2024

Ve volbách do europarlamentu si občané států EU volí své europoslance. Eurovolby v ČR probíhaly 7. a 8. června 2024. Dění jsme sledovali v on-line reportáži. Přečtěte si vše o eurovolbách.

S podporou 26,14 % hlasů a ziskem 7 křesel zvítězilo hnutí ANO. Svá křesla v Evropském parlamentu získali i koalice Spolu (6), Přísaha a Motoristé (2), Stačilo! (2), Starostové (2), Piráti (1) a koalice SPD a Trikolora (1).

Související články

Výběr článků

Načítám