Hlavní obsah
Online

ON-LINE: Volili Pavel, Fiala i Babiš

Aktualizováno

Úderem páteční 14. hodiny se otevřely volební místnosti. Češi vybírají ze 30 kandidujících subjektů a 674 kandidátů, celkem z voleb vzejde 21 nových českých europoslanců. Výsledky voleb zveřejní Český statistický úřad v neděli ve 23 hodin. Mandáty obhajují ANO, ODS, Piráti, SPD, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a KSČM.

Foto: Jan Handrejch, Novinky, Právo

Petr Pavel volil v Černoučku

Článek

V Česku se otevřelo asi 14 800 volebních místností. Hlasuje se v pátek mezi 14. a 22. hodinou a v sobotu od 8 do 14 hodin. Voliči si mohou vybrat vždy jeden kandidující subjekt, zakroužkovat u něj mohou dva kandidáty.

Svými hlasy Češi rozhodnou nejen o tom, kdo za ně bude sedět pět let v Evropském parlamentu, ale ovlivní i výběr nového předsedy Evropské komise a budoucí podobu evropských předpisů, které se promítají do českých zákonů. Opoziční strany volby pokládají za referendum o spokojenosti s vládou Petra Fialy (ODS).

Volby do Evropského parlamentu 2024

Ve volbách do europarlamentu si občané států EU volí své europoslance. Eurovolby v ČR probíhaly 7. a 8. června 2024. Dění jsme sledovali v on-line reportáži. Přečtěte si vše o eurovolbách.

S podporou 26,14 % hlasů a ziskem 7 křesel zvítězilo hnutí ANO. Svá křesla v Evropském parlamentu získali i koalice Spolu (6), Přísaha a Motoristé (2), Stačilo! (2), Starostové (2), Piráti (1) a koalice SPD a Trikolora (1).

On-line reportáž končí

Účast ve volbách do Evropského parlamentu se před koncem prvního dne pohybuje v Česku většinou mezi 15 a 20 procenty, ještě vyšší je v některých větších městech. Třeba v Praze 6 už přesáhla 29 procent.

Živo bylo hlavně po otevření volebních místností, s večerem příchozích ubývalo. Vyplývá to z informací ČTK od volebních komisí a samospráv. Podobné to bylo v tuto dobu také před pěti lety při předchozích evropských volbách. Žádné problémy se v pátek v souvislosti s volbami neobjevily.

Tímto páteční reportáž končí, pokračovat bude opět zítra s otevřením volebních místností v osm hodin ráno.

Konečná věří, že v EP nebude sama

Lídryně Stačilo!, europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná věří, že ve volbách do Evropského parlamentu koalice získá více mandátů než jeden, který v EP mají komunisté. Řekla to ČTK v Novém Jičíně, kde do EP volila. Momentálně zastupuje komunistickou stranu v Bruselu právě jen Konečná.

V Ústeckém kraji se volí na neobvyklých místech

Lidé v Ústeckém kraji volí i na neobvyklých místech, jako je autobusová zastávka v Březně u Velemína na Litoměřicku, bývalá hospoda v ústecké části Hostovice či fotbalové hřiště v ústeckém Svádově. Voliči mohou vhodit svůj hlas do urny také ve volební místnosti v panelovém domě v  Jílovém na Děčínsku nebo v rodinném domě v teplickém Hudcově.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

První voliči čekají na otevření volební místnosti, aby hlasovali ve volbách do Evropského parlamentu. V Březně u Velemína na Litoměřicku se volilo v autobusové zastávce.

Eurovolby netáhnou ani v televizních debatách

Čtvrteční večerní superdebatu o vztahu národní a evropské politiky s vedením parlamentních stran vidělo v České televizi 386 tisíc lidí starších 15 let, tedy čtyřikrát méně než loňskou diskusi kandidátů před prvním kolem prezidentských voleb. Ve čtvrtek debatu sledovalo 12,5 procenta diváků s puštěnou televizí. Vyplývá to z údajů České televize.

Poslední předvolební debata lídrů stran na konkurenční CNN Prima News v úterý zasáhla 496 tisíc diváků. Na webu cnn.iprima.cz a na sociálních sítích zasáhla dalších více než 350 tisíc uživatelů.

Referendum proti gigafactory

Zájem o volby v základní škole ve Věřňovicích, které jsou částí Dolní Lutyně na Karvinsku, zřejmě zvedne referendum proti výstavbě obří gigafactory v obci.

Je to boj o život, říkají lidé z Dolní Lutyně k referendu proti gigafactory

Spolu dokáže volby vyhrát, věří Jurečka

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jurečka věří, že koalice Spolu dokáže volby do Evropského parlamentu vyhrát. Očekává vyšší volební účast než minule.

Nerudová: Úspěch je víc než jeden mandát

Jednička STAN Danuše Nerudová srovnala kampaň do Evropských voleb s tou, kterou zažila před rokem a půl, když se ucházela o křeslo na Hradě. Podobá se jí prý v míře dezinformací a agresivity. „Tak doufám, že to přiměje více lidí volit a účast tak nebude druhá nejnižší v Evropské unii,“ řekla novinářům.

Za úspěch bude považovat, když hnutí STAN, do něhož před necelým týdnem vstoupila, získá víc než jedno křeslo, které získalo minule.

Dostálová dala přihlášku do ANO

Kampaň do Evropských voleb přiměla jedničku kandidátky ANO Kláru Dostálovou podat si do hnutí přihlášku. Dostávala k tomu prý výzvy od voličů. „Podle stanov jsem nyní v čekací lhůtě. Už je to otázka dnů, maximálně týdnů,“ řekla.

Celkově doufá ve volební účast mezi 30 a 35 procenty voličů. Při posledních volbách do Evropského parlamentu v roce 2019 byla v Česku volební účast 28,72 procenta.

Za volební úspěch pro ANO Dostálová považuje obhájení šesti mandátů. „Cokoli nad by byl super výsledek,“ dodala pro ČTK.

Účast je zatím vlažná

Účast byla v prvních dvou hodinách od otevření volebních místností vlažná. Zpravodajové ČTK informují, že se pohybuje od jednotek až po zhruba deset procent. Vyšší je pouze v Praze.

Lidé si uvědomují vliv EU, míní Vondra

Lídr kandidátky Spolu Alexandr Vondra (ODS) dnes po hlasování v evropských volbách v Litoměřicích novinářům řekl, že lidé si více uvědomují vliv Evropského parlamentu na vlastní životy. Očekává, že volební účast lehce překročí 30 procent, v roce 2019 byla necelých 29 procent.

„Myslím si, že si lidé více uvědomují, že to jejich životy ovlivňuje víc, než si dřív mysleli. Přece jen 80 procent zákonů a předpisů vzniká tam,“ uvedl Vondra. Volby jsou podle něj důležité, protože lidé při nich mohou ovlivnit podobu předpisů.

Bartoš doufá ve tři mandáty

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš by chtěl, aby jeho strana obhájila tři mandáty. Potěšilo by jej, kdyby jich bylo ještě víc, řekl poté, co odvolil v Praze. Účast voličů si netroufl odhadovat.

Spolu má šanci vyhrát, míní premiér

„Na naší kandidátce jsou zkušení a odvážní lidé, kteří se nebudou rozhlížet a hned od začátku budou v Evropě hájit zájmy České republiky. Velice rád jsem ji volil a chtěl bych vyzvat všechny občany, aby mě co nejvíce z nich následovalo. Protože máme šanci vyhrát jedině spolu,“ uvedl předseda vlády.

Před pěti lety přišlo k eurovolbám 28,72 procenta voličů. Fiala by považoval za úspěch, kdyby byla letos volební účast vyšší. „Snažil jsem se nejen já, ale také spousta mých kolegů přesvědčit veřejnost, že jejich hlas má v evropských volbách váhu,“ řekl.

„Máme šanci, že v Evropském parlamentu bude nejsilnější středopravá skupina, což bych velmi chtěl. Myslím, že bychom dosáhli toho, abychom třeba klimatické cíle, které jsou určitě správné, zreálnili a spravili jejich harmonogram tak, abychom neohrožovali konkurenceschopnost Evropy a kvalitu života lidí,“ řekl.

Šlachta podpořil Turka

Svou účast ve volbách zdokumentoval na sociálních sítích také předseda Přísahy Robert Šlachta, jehož hnutí kandiduje do Evropského parlamentu v koalici s Motoristy.

Podpořil jedničku kandidátky kontroverzního motoristu Filipa Turka a dvojku Nikolu Bartůšek.

Fialu doprovodila manželka i ochranka

Premiér Petr Fiala (ODS) byl odvolit v Brně v doprovodu své manželky. Doprovázela ho i početná ochranka.

Šmarda by chtěl 10 kroužků

Sociální demokracii vhodil do urny její předseda Michal Šmarda. „Škoda, že jsem měl jen dva kroužky pro skvělé kandidáty. Nejradši bych jich rozdal nejmíň deset,“ postěžoval si na sociální síti X.

Pochválil si spolupráci s hnutím Budoucnost. „Věřím, že je to začátek dlouhodobé spolupráce na levici. A jsem za ni vděčný,“ dodal.

NačítámNačíst starší příspěvky
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám