Hlavní obsah

Orbánovi zatápí v eurovolbách nová hvězda maďarské politiky Péter Magyar

Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána (60) má dlouhá léta neotřesitelnou pozici na maďarské politické scéně. V posledních měsících však vychází v zemi nová politická hvězda – Péter Magyar (43). Eurovolby, které se v Maďarsku konají 9. června, přinesou jejich první vzájemné měření sil. Maďaři zvolí 9. června 21 poslanců do Evropského parlamentu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Vůdce strany Respekt a svoboda (Tisza) Péter Magyar během protivládního protestu v Debrecínu, 5. května 2024

Článek

Orbánův Fidesz vsadil vše na kartu míru a kritiky Bruselu. „Otázkou těchto voleb je, zda bude mír, nebo válka,“ nechal se slyšet šéf volební kampaně vládní strany Tamás Menczer. „No migration, no gender, no war!“ oznámil Orbán své heslo do eurovoleb na začátku kampaně.

Fidesz se už začíná opakovat, reagovala maďarská média. S téměř totožnými hesly vedl Orbán kampaň před zatím posledními parlamentními volbami v roce 2022, které jeho strana opět suverénně vyhrála.

Atentát v kampani

Orbán využil v kampani také nedávný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. „Pachatel je progresivní levičák a ohrozil život předsedy vlády Slovenské republiky, který je pro mír. Maďarsko tak opět stojí jako osamělý ostrov v moři proválečných evropských zemí,“ nechal se slyšet maďarský ministerský předseda.

Eurovolby v Rakousku se stávají generálkou pro parlamentní hlasování na podzim

Eurovolby

Jenže nyní Orbánovým soupeřem není dlouhodobě rozdělená opozice, ale především Magyarova zbrusu nová formace Strana respektu a svobody (Tisza). Fidesz si podle průzkumu agentury Median udržuje stále značný náskok a získal by 32 procent hlasů. Jenže strana Tisza, kterou zaregistrovali teprve před měsícem, by měla podle průzkumu získat 17 procent hlasů.

Orbánův Fidesz používá proti Magyarovi stejnou zbraň jako proti ostatním opozičním stranám. Obvinil ho, že je na straně války. „Magyar je nový politik dolarové levice. Dostal by nás do války, pustil by k nám migranty a umožnil by gender propagandu,“ tvrdí Menczer. „Pokud chcete, aby nás v Evropě zastupovali poslanci, kteří jsou proti válce, dejte hlas straně Fidesz. Maďarsku byla dvakrát vnucena taková válka, která měla neblahé dopady na budoucnost země. Nenecháme je, aby nás vnutili do války i potřetí,“ uvedl Orbán.

Magyar okamžitě reagoval, že nepodporuje pokračování války na Ukrajině a je proti dodávkám zbraní přes území Maďarska. „Je však potřeba opakovaně konstatovat, že agresorem je Rusko, je to útočící strana. Putin válku začal a on ji může ukončit,“ zdůraznil Magyar.

Druhá nejsilnější

Magyarova strana se podle agentury Median stala z nováčka maďarské politické scény rázem nejsilnější opoziční stranou. Zanechala za sebou Demokratickou koalici (DK) expremiéra Ference Gyurcsánye (62), hnutí Momentum i nacionalistickou stranu Naše vlast. Podle agentury získal Magyar na svou stranu 13 procent voličů, kteří v roce 2022 dali svůj hlas Orbánovi. Samozřejmě, oslovuje i voliče opozičních stran.

Na svých předvolebních shromážděních Magyar soupeře opravdu nešetří. „Sázkou těchto voleb je, zda do Bruselu pošleme opět outsidery, kteří nemluví cizími jazyky a podléhají drogám, jako dosud, nebo vzdělané, jazykově vybavené lidi, kteří milují svou vlast a jsou na naší kandidátce,“ nechal se slyšet Magyar, který vyzval Orbána, aby už šel do důchodu.

Eurovolby v Itálii: Salvini se utká s Meloniovou

Eurovolby

Předseda strany Tisza však bere měření sil v eurovolbách především jako dobrý start do politického klání na domácí scéně. „Pokud bude náš výsledek opravdu dobrý, v zemi může nastat změna mnohem rychleji, než mnozí doufali,“ uvedl Magyar.

Gyurcsányova DK avizovala, že pokud Fidesz v eurovolbách prohraje, opozice by měla požadovat konání předčasných parlamentních voleb. DK postavila společnou kandidátku se stranou Zelených a s Maďarskou socialistickou stranou (MSZP), jejíž členem byl kdysi také Gyurcsány.

V Maďarsku se 9. června konají kromě eurovoleb také volby do místních samospráv (komunální volby).

Magyar byl manželem někdejší ministryně spravedlnosti Judit Vargové. Letos v únoru odstoupil z několika funkcí ve státních podnicích na protest proti praktikám Orbánovy vlády. Reagoval tak na aféru s udělením milosti v pedofilní kauze, kvůli které odstoupila prezidentka Katalin Nováková. Magyarova exmanželka měla být lídrem kandidátky Fidesz pro eurovolby, ale po skandálu odešla z politiky.

V Maďarsku zaregistrovali novou politickou stranu, Orbánovi půjde po krku

Evropa

Volby do Evropského parlamentu 2024

Ve volbách do europarlamentu si občané států EU volí své europoslance. Eurovolby v ČR probíhaly 7. a 8. června 2024. Dění jsme sledovali v on-line reportáži. Přečtěte si vše o eurovolbách.

S podporou 26,14 % hlasů a ziskem 7 křesel zvítězilo hnutí ANO. Svá křesla v Evropském parlamentu získali i koalice Spolu (6), Přísaha a Motoristé (2), Stačilo! (2), Starostové (2), Piráti (1) a koalice SPD a Trikolora (1).

Související články

Výběr článků

Načítám