Hlavní obsah

Změní se konzervativní Senát? Proti „obráncům tradičních hodnot“ chtějí uspět liberálové

Ačkoli současná opozice hodlá oslabit vládní většinu v Senátu, i kdyby získala v podzimních volbách všech sedmadvacet obvodů, zůstane v opozici. Souboj se ale odehraje jinde. Mezi konzervativci a liberály.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Jiří Čunek v Senátu

Článek

Nejhalasnější nositelka silně konzervativních názorů Jitka Chalánková (nezávislá) letos už o křeslo nestojí. Kandiduje ale benešovský senátor Zdeněk Hraba (ODS) – odpůrce čehokoliv, co obsahuje přízvisko „liberální“.

Zejména oni dva vystupovali v horní komoře parlamentu proti přijetí takzvané Istanbulské úmluvy a různým způsobem se snažili okleštit práva LGBT+ komunity v zájmu tradičních hodnot.

Dvojče exministra Svobody proti Drahošovi, egyptolog Bárta proti Hilšerovi. Do Senátu chce i komunista Filip

Volby

Místo Jitky Chalánkové chce Prostějov reprezentovat poslankyně za STAN Hana Naiclerová, která je názorově její opak. „Už jako poslankyně jsem podporovala jak ratifikaci Istanbulské úmluvy, tak schválení manželství pro všechny v plnohodnotné podobě. V obojím budu pokračovat i jako senátorka, jsem konzistentní,“ uvedla pro Novinky.

Již ne tak radikální jako Jitka Chalánková je ve svých odpovědích i Hana Pospíšilíková z KDU-ČSL. Přiznává, že pro ni bude vždy nejdůležitější tradiční rodina. „Právo každého občana na vlastní sebeurčení naprosto respektuji,“ uvedla dále pro Novinky. Úplně odmítavá ale není ani k Istanbulské smlouvě proti potírání násilí. „Vnímám ji především jako gesto sounáležitosti s civilizovaným světem, nepovažuji ji ale za nezbytně nutnou pro Česko.“

Istanbulskou smlouvu bych s největší pravděpodobností podpořil. Přehlížení domácího násilí a násilí na ženách nemá v naší společnosti co dělat
kandidát do Senátu za TOP 09 Dominik Hašek

Proti Zdeňku Hrabovi, který se kvůli svým konzervativním názorům rozešel se STAN a přešel do senátorského klubu ODS a TOP 09, paradoxně postavila jiného kandidáta právě TOP 09. Je jím někdejší slavný hokejista Dominik Hašek.

„Istanbulskou smlouvu bych s největší pravděpodobností podpořil. Přehlížení domácího násilí a násilí na ženách nemá v naší společnosti co dělat,“ uvedl pro Novinky. Odmítá i jakékoliv zpřísňování zákonů dotýkajících se LGBT+ lidí. „Naopak jsem přesvědčen, že by všichni občané měli mít stejná práva.“

Byl to totiž Zdeněk Hraba, kdo se ještě na poslední chvíli snažil zpřísnit dohodu ze Sněmovny, která přišla s větším narovnáním práv stejnopohlavních svazků. Senát nakonec nechal projít novelu bez hlasování.

Kdo vyhraje souboj o hlavní město

Souboje konzervativců a liberálů se chystají ale i v hlavním městě. Ve volebním obvodě Praha 12 obhajuje mandát Pavel Fischer. Jinak prozápadní politik opakovaně překvapuje svými až homofobními výroky. V prezidentské kampani 2018 šokoval, když řekl, že by homosexuála nejmenoval ústavním soudcem. O pět let později sice uvedl, že manželství pro všechny by nevetoval, ale přidal obavu, že stejnopohlavní svazky mají spojitost s obchodováním s dětmi. Když Senát hlasoval o Istanbulské úmluvě, byl proti.

Mezi jeho vyzyvateli jsou tentokrát kandidáti obdobných názorů. „Istanbulskou úmluvu pokládám za progresivistické zlo propagující genderismus. Nikdy, ale opravdu nikdy bych ji nepodpořil,“ uvedl kandidát koalice Motoristů sobě a ANO a někdejší vlivný člen pražské ODS Boris Šťastný. Dalším Fischerovým protikandidátem je pražský zastupitel za SPD a obránce tradičních hodnot Milan Urban.

Istanbulskou úmluvu pokládám za progresivistické zlo propagující genderismus. Tuto úmluvu bych nikdy, ale opravdu nikdy nepodpořil
kandidát do Senátu za Motoristy sobě Boris Šťastný

Utkají se ovšem i s liberálkou Evou Tylovou (Piráti, LES). „Hlas Pavla Fischera mohl být ten, který mohl pomoci například Istanbulskou smlouvu nechat projít,“ říká směrem k protikandiodátovi. Ona sama by ji prý podpořila jednoznačně. „Ochrana žen, dětí a dalších zranitelných skupin před násilím není v Česku dostatečná.“

Ostatní čtyři pražské senátory je možné řadit k liberálnímu křídlu. Na Praze 2 obhajuje další někdejší kandidát na prezidenta Marek Hilšer, na Praze 4 Jiří Drahoš a na Praze 8 pirátský senátor Lukáš Wagenknecht.

Drahoše hodlá vyzvat kandidát ANO, bratr někdejšího lidoveckého ministra Josef Svoboda. Ani jemu v důsledku Istanbulská úmluva nevadí. „Co se týká svazků, stojím na straně přirozené formy, kterou je formalizovaný vztah muže a ženy jako předpoklad pro založení rodiny,“ uvedl pro Právo a Novinky.

Přelévání hlasů v Praze a v regionech

Proti Wagenknechrovi kandiduje konzervativní místostarostka z Prahy 8 Vladimíra Ludková z ODS. „Hlasovala bych proti Istanbulské úmluvě,“ řekla Novinkám. Jak dál s právy LGBT+ lidí prý ukáže čas.

O jeden hlas by liberálové v Senátu přišli i v případě, že by neobhájil svůj post současný sokolovský senátor Miroslav Balatka (STAN). „Istanbulská smlouva je z mého pohledu zbytečná,“ míní jeho hlavní protikandidátka, poslankyně a stínová ministryně vnitra hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová. Že Senátem neprošla, je podle ní jedině správně. Rozvolnění manželství pro všechny v současnosti nechce.

Strana Lepší Česko s mimozemšťany stáhla z kandidátky do Senátu muže, který se prohlásil za mrtvého

Volby do Senátu

Výběr článků

Načítám