Hlavní obsah

Žádal odložení voleb, senátorské křeslo opavskému primátorovi uteklo v prvním kole o půl procenta

Neuvěřitelnou smůlu měl opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO) v senátních volbách. Už to vypadalo, že se stane senátorem hned v prvním kole, avšak nakonec získal „jen“ 49,49 procenta hlasů. Ve druhém kole se tak utká se senátorem Herbertem Paverou z TOP 09, který obdržel 28,11 procenta hlasů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Primátor Opavy ve volební místnosti při krajských a senátních volbách, 21. září 2024, Opava-Milostovice

Článek

Voleb se v obvodě Opava zúčastnilo 32,78 procenta voličů, o hlasy usilovalo osm kandidátů. Podle primátora zatopené Opavy je i tento výsledek úspěch.

„Už to vypadalo, že se to povede, ale o půl procenta to nakonec nevyšlo. Uvidíme ve druhém kole. Ale i tak bych chtěl všem svým voličům ze srdce poděkovat. Vážím si toho, že v takovéto těžké situaci se zvedli od zničených domovů a šli k těm volbám. Jsem jim za to vděčný,“ reagoval po ukončení senátních voleb pro Novinky Navrátil.

Dodal, že nelituje toho, že žádal stát o vyhlášení nouzového stavu a odložení voleb. „Prostě jsem to zkusil. Věřím, že za výsledky senátních voleb však není jen to, že jsem nyní byl v médiích kvůli povodním více vidět. Doufám, že za tím stojí i má práce na opavském magistrátu a také má kampaň, v níž jsem představoval vše, co se nám v Opavě za šest let podařilo,“ líčil opavský primátor.

Kvůli povodním byl více vidět a slyšet

Připustil ale, že je možné, že když teď byl více vidět a slyšet, tak si ho všimli i někteří voliči, kteří ho dosud neznali. „Ukázal jsem jim nyní svou práci ve vyhrocených situacích a to někoho mohlo zaujmout. Nicméně pokud bych se stal senátorem, tak chci zůstat i ve funkci primátora Opavy a obě tyto funkce propojit. Mým cílem je další rozvoj našeho krásného Opavska,“ vysvětloval Navrátil.

Jeho soupeř, současný senátor a starosta Bolatic Herbert Pavera, je za postup do druhého kola voličům vděčný. ČTK řekl, že v posledním týdnu neměl takovou mediální podporu jako Navrátil, který v televizích vystupoval v souvislosti s povodněmi. „Výsledek pana primátora je obdivuhodný. Věřím, že ve druhém kole se utkáme na férovku a třeba to i urvu,“ shrnul Pavera.

Foto: Martin Štěrba

S Navrátilem se ve druhém kole senátních voleb utká Herbert Pavera.

Pět kandidátů míří do Senátu z prvního kola. Je to historicky nejvíce

Volby do Senátu
Související témata:
Herbert Pavera

Výběr článků

Načítám