Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Jak a do kdy si zažádat o voličský průkaz pro senátní volby

Voličský průkaz je řešením pro ty, kteří se chtějí zúčastnit voleb, ale v termínu, kdy probíhají, nemohou být v místě trvalého bydliště. S voličským průkazem pak lze v senátních volbách volit v libovolné volební místnosti, ovšem pouze v rámci volebního obvodu s vaším trvalým bydlištěm. Navíc je třeba o něj zažádat s dostatečným časovým předstihem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Voličské průkazy

Článek

Termín žádosti o voličský průkaz do senátních voleb 2024

O voličský průkaz lze žádat ode dne vyhlášení termínu voleb. Prezident republiky Petr Pavel vyhlásil termín prvního kola senátních voleb v letošním roce na pátek 20. září a sobotu 21. září 2024. Případné druhé kolo proběhne o týden později.

Zažádat o průkaz můžete písemně, online či osobně. Liší se ale termíny, do kdy je třeba žádost podat. V případě osobní žádosti je pak nutné zažádat v místě trvalého bydliště.

  • Písemná či online žádost: nejpozději 7 dní přede dnem voleb do 16:00, tj. pátek 13. září 2024.
  • Žádost osobně: nejpozději 2 dny přede dnem voleb do 16:00, tj. 18. září 2024, na obecním úřadě v místě svého trvalého bydliště.

Voličský průkaz se vydává pro každé kolo zvlášť, měli byste dostat rovnou oba dva, pokud v žádosti neuvedete jinak.

Jak si zažádat o voličský průkaz pro senátní volby 2024

Podání v listinné podobě musí být opatřené úředně ověřeným podpisem voliče, podání v elektronické podobě musí být zasláno prostřednictvím datové schránky voliče.

Online žádost o voličský průkaz se podává přes datovou schránku nebo Portál občana. V Portálu občana najdete žádost přímo na hlavní stránce, stačí si zde jen zvolit způsob převzetí – buď doručení poštou, či osobním převzetím na úřadě. Podmínkou je však připojená datová schránka.

Zažádat si o voličský průkaz lze i přímo datovou schránkou, tato možnost je ale méně pohodlná než v Portálu občana. Je třeba žádost celou vyplnit – volně v textovém poli či přílohou .doc, .pdf apod. – a je třeba uvést veškeré údaje, tedy o jaký typ voleb se jedná, vaše osobní údaje (jméno, datum narození), adresu trvalého bydliště a způsob převzetí průkazu.

Na výběr je osobní převzetí na příslušném úřadě, zaslání poštou na adresu trvalého bydliště nebo zaslání poštou na jinou adresu, kterou je třeba rovněž vyplnit.

Vyřídit si voličský průkaz lze i osobně, avšak pouze na obecním úřadě v místě trvalého bydliště.

PŘEHLEDNĚ: Kdy budou senátní volby, kterých obvodů se týkají a kandidáti

Volby do Senátu

Volby do Senátu probíhají každé dva roky, kdy se do horní komory Parlamentu ČR volí třetina z 81 senátorů. Letošní senátní volby proběhly v září, a to ve společnosti krajských volebDění kolem 2. kola senátních voleb sledujeme v on-line reportáži.

Související témata:

Výběr článků

Načítám