Hlavní obsah

Těsný souboj dvou Broďáků na Chrudimsku vyhrál Tecl z ODS

Havlíčkův Brod

Velmi napínavé bylo druhé kolo senátních voleb v obvodu Chrudim, který ale zahrnuje i část Havlíčkobrodska. Utkali se dva politici právě z Havlíčkova Brodu. Křeslo ve Valdštejnském paláci obhájil současný senátor a bývalý brodský starosta Jan Tecl (ODS), který porazil kandidáta hnutí ANO Vladimíra Slávku.

Foto: Jiří Bárta, Novinky

Senátor Jan Tecl při nedávném otevření hospice v Havlíčkově Brodě

Článek

Tecl kandidoval s širokou podporou koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a také hnutí STAN a Starostů pro občany. Hlas mu dalo 52 procent voličů, rozdíl byl zhruba osm set hlasů. „Byl to skutečně velmi, velmi vyrovnaný souboj. Podle mě rozhodlo to, že jsem měl širokou podporu stran a hnutí,“ reagoval po sečtení výsledků staronový senátor.

Podle něj si lidé také ještě pamatují, jakou práci odvedl za 12 let jako starosta Havlíčkova Brodu. „A pevně věřím, že rozhodlo také šest let mé práce v Senátu,“ dodal člen největší vládní strany.

ANO posbíralo nejvíce hlasů, vláda si ale v Senátu většinu udržela

Volby do Senátu

Posunout dopředu školství

Obvod číslo 44 ale z větší části zahrnuje Chrudimsko, kde má Tecl také svoji senátorskou kancelář. „V kanceláři vás ale navštíví minimum lidí, většinu záležitostí vyřizujete po mailu nebo telefonu. Že by někdo chodil do kanceláře osobně, to už dnes moc nefunguje,“ míní Jan Tecl, který v pátek oslavil jednašedesáté narozeniny.

V příštích šesti letech by chtěl pokračovat ve výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. „Ve školství je stále řada věcí, které potřebují posunout dopředu. Abych byl konkrétní, tak myslím rámcové vzdělávací programy, aby žáci uvažovali v kontextu, než aby se látku biflovali,“ nastínil, na co se chce zaměřit.

Teclův poražený soupeř Vladimír Slávka, který si v předvolebním videu s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem navlékl boxerské rukavice, bude jako místostarosta pokračovat v práci na brodské radnici.

Výběr článků

Načítám