Hlavní obsah

Tady není generálovo. Senátorka Žáková doma na Třebíčsku obhájila

Třebíčsko

Na Třebíčsku obhájila křeslo současná senátorka a bývalá starostka Koněšína Hana Žáková (STAN). Ve druhém kole porazila poslance hnutí ANO a bývalého šéfa hasičů, generála Drahoslava Rybu. Žáková získala přes 56 procent hlasů, rozdíl byl přes 2300 hlasů. Žáková vyhrála s přehledem už první kolo, kdy byl rozdíl mezi oběma kandidáty přes tři tisíce hlasů.

Foto: Facebook Hany Žákové

Senátorka Hana Žáková (STAN) v souboji s kandidátem hnutí ANO Drahoslavem Rybou (vpravo) uspěla.

Článek

„Myslím, že u voličů rozhodlo to, že tady šest let odvádím práci, která je hodně viditelná, a že nakonec si voliči přece jenom zvolili člověka, který je z regionu, což je určitě výhoda,“ reagovala po sečtení výsledků Hana Žáková.

Generál Drahoslav Ryba žije na Žďársku, konkrétně v Radostíně nad Oslavou. A i když se v kontaktní kampani na Třebíčsku snažil, nestačilo to. Že není místní, za svůj hendikep po prvním kole nepovažoval. „Je to za kopcem, mám to do Třebíče 35 kilometrů, to z Jemnice najedete víc,“ přesvědčoval.

Elity musí více naslouchat lidem, kteří se stávají obětí populistů, říká brněnský senátor Rychlík

Volby do Senátu

Podle Hany Žákové bylo znát, že hnutí ANO stupňovalo v kampani tlak a udělalo z krajských i senátních voleb referendum o vládě. „Snažili se voliče docela intenzivně přesvědčit o tom, že vrátí to, co jim vláda vzala, aniž by lidé občas zapřemýšleli, o čem to celé je,“ reagovala.

V této souvislosti zalitovala, jak dopadly krajské volby na Vysočině, které podle již dohodnuté koalice povede ANO, SOCDEM a volební trojlístek SPD, Trikolora a PRO. I proto je ráda, že v takové situaci dokázala obhájit senátorský mandát, stejně jako Jan Tecl (ODS) v chrudimském obvodu, a že druhé kolo senátních voleb dopadlo pro vládní strany dobře.

„Senátu je podsouváno, že hlasujeme tak, jak nám vláda nařídí. Není to pravda a snažím se to pořád vyvracet. I já osobně jsem několikrát vrátila do Poslanecké sněmovny zákon s pozměňovacím návrhem. A nerozlišuji, zda to bylo za vlády Andreje Babiše, nebo Petra Fialy. Pokud je tam něco špatně, tak nebudu držet ústa a budu bránit přijetí špatného zákona,“ reaguje Hana Žáková.

Dukovany jako téma

S ohledem na přípravu výstavby dalších jaderných bloků v Dukovanech bude na Třebíčsko upřena čím dál větší pozornost. S tím senátorka počítá. „Celých šest let jsem byla předsedkyní podvýboru pro energetiku a dopravu a několikrát jsem byla zpravodajem novely energetického zákona. Jsem strašně ráda, že se v uplynulém volebním období podařilo z tendru na dostavbu Dukovan vyloučit Rusko a Čínu, což se čím dál víc ukazuje jako správný krok,“ uvedla.

Žáková žije v Koněšíně, který patří do 20kilometrového havarijního pásma kolem „jaderky“. „Ta problematika je mi hodně blízká, věřím, že můžu být regionu zase užitečná,“ dodává úspěšná kandidátka.

K volbám na Třebíčsku dorazilo 21 procent oprávněných voličů, výrazně nad republikovým průměrem.

Dukovany mohou českým firmám přinést zakázky za 240 miliard

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám