Hlavní obsah

Šumpersko bude mít nového senátora, politologa Stanislava Balíka

Šumperk

Volby přinesly výměnu senátorského křesla na Šumpersku. Do Senátu poslali voliči politologa, děkana Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Stanislava Balíka (NK). Ve druhém kole porazil dosavadního senátora za šumperský volební obvod Miroslava Adámka (ANO).

Foto: archiv

Nový senátor Stanislav Balík

Článek

Balík, který je členem obecního zastupitelstva v Bludově na Šumpersku, kam byl zvolen jako nestraník za ODS, získal ve druhém kole senátních voleb 54,25 procenta hlasů. Adámek, který je starostou Šumperka, dostal 45,74 procenta hlasů.

V prvním kole vyhrál Adámek, když obdržel 48,24 procenta hlasů voličů, Balík byl druhý se ziskem 44,38 procenta hlasů. V šumperském volebním obvodu si mohli voliči vybírat jen ze tří kandidátů. Třetím byl Vladimír Hošek (Svobodní), který dostal v prvním kole 7,36 procenta hlasů.

Kdo vlastně vyhrál? Senát udržela ODS, ANO třetí nejsilnější

Volby do Senátu

Podle Balíka rozhodlo to, že se mu podařilo ve druhém kole přesvědčit své voliče, aby přišli k volební urně. „Ztratili jsme hlasy oba, já jsem jich ale ztratil výrazně méně než on. Myslím, že se mi podařilo více mobilizovat voliče,“ sdělil Balík Novinkám.

V pozici senátora se chce zaměřit na obnovu záplavami zdevastovaného Jesenicka a Šumperska. „To je to, co je nyní aktuální,“ zdůraznil nový senátor.

Z dlouhodobějšího hlediska by chtěl být zprostředkujícím hlasem mezi jednotlivými úrovněmi vládnutí, mezi krajem, celostátní úrovní a samosprávami. „Další priorita, která na to navazuje, je, aby lidé tady v regionu za stejně vysoké daně, jako platí lidé ve velkých městech, dostávali podobně kvalitní veřejné služby, což teď nedostávají,“ řekl Balík ČTK. Zmínil například dostupnost základní lékařské péče.

Adámek označil Balíka za kvalitního kandidáta, přičemž vyslovil přesvědčení, že bude v Senátu posazovat stejné hodnoty, jako to činil minulých šest let on. „To znamená zviditelnění našeho regionu i na centrální úrovní a boj za řešení problémů, které tady máme,“ zdůraznil Adámek.

Jednoznačně jsme jako vláda vyhráli, prohlásil Fiala

Volby do Senátu

Související články

Žokej Váňa „jede“ do Sněmovny

Sněmovna již příští týden zasedne v obměněném složení. Stínovou ministryni Babišovy vlády Janu Mračkovou Vildumetzovou nahradí v poslaneckých lavicích slavný...

Výběr článků

Načítám