Hlavní obsah

Starostka Semil se stala novou senátorkou, zůstane dál i ve vedení města

Jablonecko a Semilsko mají novou senátorku. Stala se jí devětačtyřicetiletá Lena Mlejnková, kandidátka Starostů pro Liberecký kraj (SLK), která je už čtrnáct let ve vedení Semil, nejprve jako místostarostka a v současnosti jako starostka. Tou podle svých slov zůstane i nadále, avšak neuvolněnou.

Foto: Starostové pro Liberecký kraj

Lena Mlejnková je nově zvolenou senátorkou za Jablonecko a Semilsko.

Článek

„Už před volbami jsem avizovala, že pokud budu zvolena senátorkou, zůstanu neuvolněnou starostkou. Současně si chci ponechat i pozici řadové členky krajského zastupitelstva v Libereckém kraji,“ řekla Mlejnková s tím, že se pro tento postup rozhodla proto, aby zůstala stále mezi lidmi a v kontaktu s regionem.

Kandidátka SLK Mlejnková postoupila do druhého kola voleb do Senátu v obvodu Jablonec nad Nisou společně s kandidátem hnutí ANO Milanem Kroupou. Z prvního kola šla až z druhé pozice, kdy získala 24,44 % hlasů a Kroupa 26,45 % hlasů.

Ve druhém kole však jednoznačně kandidáta ANO předběhla, neboť získala 62,92 % hlasů, zatímco Kroupa skončil se ziskem 37,07 % hlasů. Dosavadní senátor Jaroslav Zeman (býv. ODS) už mandát neobhajoval.

Malá náplast pro Červíčka. Po prohře v krajských volbách zůstává v Senátu

Volby do Senátu

V obvodu Jablonec nad Nisou byla volební účast ve druhém kole 20,57 %, o více než deset procent nižší než v kole prvním (32,54 %).

Nově zvolená senátorka Mlejnková se chce věnovat především oblasti zdravotnictví, neboť se oblasti intenzivně věnuje už patnáct let za dobu svého působení v městském i krajském zastupitelstvu. Mimo jiné je i předsedkyní dozorčí rady Krajské nemocnice Liberec, která spravuje i většinu dalších nemocnic v kraji.

„Současně se budu zaměřovat také na oblast sociálních služeb, především financování směrem k obcím a organizacím, které každoročně nevědí, s jakými penězi počítat, a to je dlouhodobý problém. Zdaleka ne vše lze totiž vyřešit z pozice města nebo kraje,“ doplnila Mlejnková.

Kdo vlastně vyhrál? Senát udržela ODS, ANO třetí nejsilnější

Volby do Senátu

Výběr článků

Načítám