Hlavní obsah

Podporu od nikoho neodmítám. Senátor Vícha uspěl už počtvrté, letos poprvé v prvním kole

Bohumín

Už počtvrté byl zvolen senátorem starosta Bohumína Petr Vícha, který byl společným kandidátem SOCDEM a hnutí ANO. Poprvé ale uspěl hned v prvním kole. „Z tohoto pohledu je to příjemné, protože to je vyřízeno a můžu se věnovat povodni, protože ta ještě vyřízena není,“ poukázal staronový senátor v obvodě 74 - Karviná.

Foto: www.petr-vicha.cz

Petr Vícha

Článek

Čemu přičítáte to letošní vítězství?

Myslím, že vždy to je o dlouhodobé práci toho člověka, to vám neudělá žádná kampaň. Tu jsem navíc zabalil už před týdnem, děláme a řešíme jen problémy způsobené povodní. Zprovoznili jsme nemocnici, chceme zprovoznit školy, hasiči pořád čerpají vodu, budou problémy se zprovozněním kotelen, aby bylo v zimě v bytech teplo. Volby bylo to poslední, co nás zajímalo. Vláda rozhodla, my jsme je zorganizovali. Předpokládám, že volební účast byla malá. Ale to není důležité, důležité je, abychom všechno zvládli.

Vy jste doposud kandidoval jen pod hlavičkou ČSSD, dnes SOCDEM. Letos poprvé jste byl společným kandidátem SOCDEM a hnutí ANO. Myslíte si, že vám to pomohlo, nebo naopak ubralo nějaké hlasy?

Já jsem sociální demokrat, budu sociální demokrat a vážil jsem si vždy toho, když mě jiné strany podpořily v mé práci. Mě letos podpořilo vedení Havířova, kde je ANO. Podporu od nikoho neomítám a vážím si jí, ale jsem sociální demokrat, a tak se budu chovat po celých šest let mandátu.

Pět kandidátů míří do Senátu z prvního kola. Je to historicky nejvíce

Volby do Senátu

To jste ale neodpověděl na otázku…

Myslím si, že bývalí voliči sociální demokracie jsou voliči hnutí ANO. Myslím, že hájím stejné věci a budu to dělat stejně i v budoucím období pod jakoukoliv hlavičkou. A jestli mě za tu práci voliči napříč stranami ocenili, tak si toho vážím, moc jim děkuji a slibuji, že budu pracovat v jejich prospěch bez ohledu na to, koho podporují ve volbách.

Jak moc ty letošní volby ovlivnila povodeň?

V mém volebním obvodu byla povodeň v podstatě jen v Bohumíně. Já jsem týden nedělal nic jiného, než že jsem spolu s hasiči a dalšími lidmi a krizovým štábem zachraňoval lidi a majetek, neměl jsem žádnou kampaň. Nás volby přestaly zajímat. Myslím si však, že lidi hodnotí, co ten člověk dělá šest roků, a ne poslední týden.

Budete se chtít věnovat stejným tématům jako doposud, nebo plánujete otevírat nová?

Ta zkušenost, kterou mám, je, že každý se má věnovat problematice, které rozumí. A já rozumím problematice obcí, občanů a toho, co můžeme na obecní úrovni vyřídit. A tomu se chci nadále také věnovat. Je dobré se věnovat své profesi, protože pak v ní zůstáváte odborníkem.

Máte za sebou už čtyři vítězství v senátních volbách. Které bylo nejtěžší?

To je těžké říct. Nikdy jsem ale nebyl zvolen v prvním kole, takže z tohoto pohledu je to příjemné, protože je to vyřízeno a můžeme se věnovat povodni, protože ta ještě vyřízena není.

Fischer obhájil křeslo v Senátu hned v prvním kole, porazil druhého Šťastného

Volby do Senátu

Výběr článků

Načítám