Hlavní obsah

Novým senátorem Rokycanska je starosta Kroc. Na Domažlicku vyhrál Látka

Plzeňský kraj

Ve volebním obvodě Rokycany se novým senátorem stal starosta Břas Miroslav Kroc (za STAN), jenž získal 56,13 % hlasů. Porazil tak náměstka hejtmana pro regionální rozvoj, IT a evropské záležitosti Petra Vanku (ANO), který obdržel 43,87 % hlasů.

Foto: archiv STAN, ČTK

Vlevo na snímku je Miroslav Kroc (za STAN), vedle něj Jan Látka (ANO).

Článek

Kroc má třicetileté zkušenosti ze státní správy. V minulosti mimo jiné působil na ministerstvu vnitra či financí. Posledních deset let vede obec Břasy, kde žije přes 2200 obyvatel. „Veškeré moje dosavadní pozice byly spojené s legislativou, což se mi bude v Senátu hodit. Ostatně právě legislativní činnost je mi hodně blízká,“ sdělil sedmapadesátiletý Kroc.

Jako vystudovaný pedagog, dlouholetý sokol a také ochránce přírody akcentuje oblasti školství, sportu i sociální tematiky. Potvrdil, že starostou Břas zůstává. „Pro senátora je dobré mít podklady zezdola. Vědět, co nefunguje v obcích, co je nutné změnit,“ zdůvodnil. A nevylučuje ani možnost, že by v obci kandidoval znovu. „Lidé mohou během následujících dvou let porovnat, jestli se mi podaří skloubit starostování s pozicí senátora, nebo ne. A podle toho se pak ve volbách rozhodnou,“ uzavřel Kroc.

Poražený Vanka uvedl, že výsledek očekával. „Zkusili jsme to, makali jsme, ale svět se nezboří,“ zhodnotil. Teď se bude soustředit především na práci na plzeňském hejtmanství, kde vznikla koalice ANO, STAN a Pro náš kraj. Má 36 z 55 křesel.

Kdo vlastně vyhrál? Senát udržela ODS, ANO třetí nejsilnější

Volby do Senátu
Foto: archiv Plzeňského kraje

Dosavadní krajský náměstek pro regionální rozvoj, IT a evropské záležitosti Petr Vanka (ANO)

Současný senátor za domažlický obvod Vladislav Vilímec (ODS) post neobhájil, když dostal 44,99 % hlasů. Porazil ho staronový soupeř Jan Látka (ANO), jenž před šesti lety duel prohrál. Tehdy ještě hájil barvy ČSSD (dnešní SOCDEM). Tentokrát měl 55 % hlasů. „Moje priority se měnit nebudou. Do hnutí ANO bych nevstupoval, kdyby mi jejich názory nebyly blízké a velice se neprolínaly se sociální demokracií,“ zdůraznil sedmdesátiletý Látka.

Ten už jako senátor mezi lety 2012 a 2018 působil a pracoval coby místopředseda výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. „Rád bych v těchto oblastech pokračoval. Také mám zkušenosti z regionální politiky, byl jsem starostou Domažlic i dlouholetým zastupitelem Plzeňského kraje,“ připomněl.

Doplnil, že letos už se soustředil pouze na senátorské volby. „Tentokrát jsem vyhrál o deset procent, takže jsem s výsledkem velmi spokojený. A nerad bych kumuloval funkce,“ vysvětlil.

Vilímcovu reakci se zatím Novinkám nepodařilo sehnat.

Foto: archiv Senátu ČR

Vladislav Vilímec (ODS)

Jednoznačně jsme jako vláda vyhráli, prohlásil Fiala

Volby do Senátu

Výběr článků

Načítám