Hlavní obsah

Místopředsedkyní Senátu by mohla být Vildumetzová z ANO. Babiš se raduje z vítězství

Předseda ANO Andrej Babiš by si na postu místopředsedkyně Senátu za ANO uměl představit Janu Mračkovou Vildumetzovou, která vedle senátorského mandátu uspěla i v krajských volbách a mohla by se stát i hejtmankou Karlovarského kraje.

Andrej Babiš prohlašuje, že volby vyhrálo ANOVideo: ČTK

Článek

„Doufám, že dle zvyklostí, které Senát má, bychom mohli mít nárok na jednoho místopředsedu,“ uvedl šéf hnutí ANO.

Stávající předseda Senátu Miloš Vystrčil už uvedl, že na to bude mít klub ANO a SOCDEM podle nastavených pravidel nárok a hodlají to respektovat.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš odevzdal hlas v druhém kole senátních voleb.

ANO posbíralo nejvíce hlasů, vláda si ale v Senátu většinu udržela

Volby do Senátu

„Podle energie, tahu na branku a vůle by to mohla být Jana Vildumetzová,“ doplnil. Vhodná by podle něj případně byla i jako náhrada za Miroslava Adámka (ANO) v čele klubu, který post na Šumpersku neobhájil.

Vildumetzová byla dosud poslankyní za ANO a mandát jí zvolením do Senátu skončil. Ve Sněmovně ji nahradí osminásobný vítěz Velké pardubické žokej Josef Váňa.

Foto: David Taneček, ČTK

Jana Mračková Vildumetzová (ANO)

Do krajských voleb vedla Vildumetzová také kandidátku hnutí v Karlovarském kraji, kde ANO drtivě zvítězilo a může vládnout bez koaličních partnerů.

Do druhého kola senátních voleb za ANO postoupilo 19 kandidátů, mandát nakonec získalo osm z nich. Aktuálně šestičlenný klub ANO a SOCDEM se tak rozroste na 13 členů a bude třetím nejsilnějším.

Naše první vítězství

„Máme velkou radost. Poprvé v historii jsme vyhráli senátní volby,“ řekl k výsledku předseda Babiš.

Na počty mandátu na stranu ANO skutečně získalo nejvíc, optikou opozice versus vláda získaly v součtu vládní strany více.

Mrzí ho, že neuspěla poslankyně Helena Válková (ANO), která se utkala se senátorem Zdeňkem Hrabou (za ODS), nebo poslanec Miloslav Janulík (ANO), nad nímž zvítězil předseda Přísahy Róbert Šlachta. U Janulíka, jak Babiš uvedl, čekali také lepší výsledek.

Od nových senátorů očekává, že budou nyní víc aktivní a slyšet. I proto, že je jejich klub početnější.

Jednoznačně jsme jako vláda vyhráli, prohlásil Fiala

Volby do Senátu
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám