Hlavní obsah

Marek Hilšer ze Senátu

Do horní komory parlamentu se ve volebním obvodu Praha 2 probojoval egyptolog Miroslav Bárta (za TOP 09 a STAN) a připravil tak o křeslo dosavadního senátora Marka Hilšera. Po sečtení 98 procent hlasů má Bárta většinu, 54 procent hlasů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Senátor Marek Hilšer ve volebním štábu Pirátů, 21. září 2024

Článek

„Je potřeba ukázat, že se politika týká každého z nás. Sám toho člověk mnoho nezmůže, ale je potřeba vytvářet synergie a dávat dohromady lidi, kteří vidí věci podobně,“ řekl v první reakci pro ČT Bárta, egyptolog, archeolog a vědec, kterého nominovali vládní TOP 09 a Starostové.

Voličům je podle něj potřeba ukázat, že je svět lepší.

Odevzdat hlas přišlo v Praze 2 pouze 15,01 procenta voličů.

Hilšerův neúspěch je i prohrou Pirátů

Hilšerův neúspěch je smutnou zprávou i pro Piráty. Ačkoliv byl dosud Hilšer v Senátu členem klubu STAN, letos kandidoval pod hlavičkou Pirátů a své strany „Marek Hilšer do Senátu“. Piráti tak nezískali v letošních senátních volbách žádný mandát.

Hilšer byl do horní komory zvolen v roce 2018, poté co neuspěl v prezidentských volbách. Znovu kandidoval na hlavu státu v roce 2023, kdy získal pouhé 2,5 procenta hlasů, a porazil ho i tehdejší kandidát SPD Jaroslav Bašta.

Hilšer si při prvním boji o křeslo v Senátu založil stranu „Marek Hilšer do Senátu“, díky níž získával od roku 2018 od státu příspěvek na mandát. K tomu pobíral plat senátora a náhrady.

Novinky i další média už dříve upozornily na to, že jeho strana nefunguje jako standardní politické uskupení, nemá širokou členskou základnu a nevykazuje žádnou činnost. Nyní o státní příspěvek, který ročně činí 900 tisíc, přijde.

Potřebuju peníze na své aktivity, hájí Hilšer svůj fígl. Senát je přitom umožňuje zdarma

Domácí

Výběr článků

Načítám