Hlavní obsah

Litoměřicko má nového senátora, dosavadního porazil specialista na poruchy trávení

Nového zástupce bude mít v Senátu Litoměřicko. Dosavadní senátor Ladislav Chlupáč (ODS, kandidující pod hlavičkou sdružení KDU+ODS+TOP 09) ve druhém kole senátních voleb neuspěl. Stejně jako v kole prvním ho porazil kandidát ANO, lékař a litoměřický radní Ondřej Štěrba.

Foto: ANo, tohle je Ústecký kraj

Ondřej Štěrba, lékař a nový senátor za Litoměřicko

Článek

Štěrba stejně jako v prvním kole zvítězil jednoznačně, získal 63,21 procenta hlasů. Pro Chlupáče hlasovalo o pět tisíc lidí méně, šlo o 36,78 procenta hlasů. Druhého kola voleb se na Litoměřicku zúčastnilo necelých 17 procent voličů, v prvním kole před týdnem jich hlasovalo 31 procent.

O senátní volby není zájem, hlásí komise v hlasovacích místnostech

Volby do Senátu

„Ačkoli už odstup v prvním kole byl nadějný, tak to ještě neznamenalo automaticky celkové vítězství. Jsem rád, jak to dopadlo, je to ohromný závazek,“ zhodnotil své vítězství Ondřej Štěrba. „V úterý 1. října máme ve 14 hodin schůzku našeho klubu a začneme pracovat,“ dodal. Podle Štěrby rozhodla volby kampaň, opoziční politika ANO, a věří, že to je i ocenění jeho práce.

Štěrba je v politice zhruba deset let, je radním města Litoměřice a jako lékař se specializuje na gastroenterologii, tedy na léčbu nemocí trávicího traktu. Tři roky byl předsedou představenstva Krajské zdravotní, pod niž spadá sedm nemocnic Ústeckého kraje. V létě na funkci rezignoval z vážných rodinných důvodů. „Vážně onemocněl jeden z členů rodiny, naštěstí se ta nemoc vyvíjí takovým směrem, že jsem do senátního klání mohl jít,“ uvedl.

Jednoznačně jsme jako vláda vyhráli, prohlásil Fiala

Volby do Senátu

Výběr článků

Načítám