Hlavní obsah

Jednoznačně jsme jako vláda vyhráli, prohlásil Fiala

Ačkoliv hnutí ANO samostatně získalo osm mandátů, nejvíc ze všech stran, předseda ODS a premiér Petr Fiala vnímá senátní volby jako vítězství vlády. V součtu totiž všechny vládní strany získaly 15 křesel.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci ODS 21. září 2024 po sečtení výsledků krajských voleb

Článek

„Cíl, který jsme v těchto volbách měli, bylo ubránit Senát jako klíčovou pojistku demokracie před levicovými populisty. To se podařilo. Výsledky jsou jednoznačné,“ řekl po sečtení výsledků šéf občanských demokratů Fiala.

„To je myslím solidní a jednoznačný výsledek. Vládní koalice jednoznačně vyhrála nad opozicí,“ uvedl k tomu, že vládní strany získaly dohromady 15 křesel v porovnání s osmi mandáty pro hnutí ANO.

Samostatně získali občanští demokraté šest mandátů, hnutí STAN pět, lidovci dva a TOP 09 jedno křeslo. Mandát obhájil i Zdeněk Hraba, který kandidoval s podporou ODS.

„Voliči ocenili dobrou práci našich kandidátů,“ řekl Fiala.

ANO posbíralo nejvíce hlasů, vláda si ale v Senátu většinu udržela

Volby do Senátu

Klub ODS a TOP 09 tak zůstává nejpočetnějším v horní komoře. Už teď je jasné, že se do něj zařadí kandidáti za ODS i Břetislav Rychlík, který kandidoval za TOP 09 v Brně.

Dosud měl klub ODS a TOP 09 36 členů a občanští demokraté drží i post předsedy Senátu. Ten chce ODS pro Miloše Vystrčila uhájit.

„Nepředpokládal jsem, že bychom zůstali na stejném počtu. S náskokem 11 mandátů ale zůstáváme nejsilnějším klubem v Senátu,“ doplnil k tomu předseda klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

Posílí ale také klub ANO a SOCDEM, který dosud měl šest senátorů, bude jich mít nově 13. Předseda ANO Andrej Babiš už dopoledne uvedl, že hnutí chce usilovat o post místopředsedy horní komory.

Hnutí STAN mělo dosud 18 členů, klub KDU-ČSL a nezávislých jich měl dosud 12.

Hraba rozcupoval Válkovou

Volby do Senátu
Související témata:

Výběr článků

Načítám