Hlavní obsah

Elity musí více naslouchat lidem, kteří se stávají obětí populistů, říká brněnský senátor Rychlík

Brno

V Senátu zasedne i režisér a pedagog Břetislav Rychlík, který v obvodu číslo 59 Brno-město vyhrál duel s náměstkyní primátorky Karin Podivinskou z hnutí ANO. Rychlík se druhým kolem prohnal spíše jako šinkanzen – získal téměř 68 procent hlasů a svoji soupeřku porazil rozdílem 4 600 hlasů. K volbám ale v Brně přišlo pouze 13 procent voličů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Volební štáb KDU-ČSL společně se zástupci krajské kandidátky Spolu v Jihomoravském kraji po skončení krajských voleb a prvního kola voleb do Senátu. Na snímku jsou Břetislav Rychlík (vlevo) a lídr kandidátky TOP 09 a starosta Branišovic Marek Sovka

Článek

Rychlíka jako nezávislého kandidáta navrhla do Senátu TOP 09, ale měl i podporu ODS, Strany zelených a Pirátů. O jeho vítězství ve druhém kole nebylo během sčítání pochyb. „Je to pro mě přece jenom zvláštní životní situace, nastává takový zlom. Šest let se budu muset věnovat tomu, do čeho jsem se pustil,“ řekl 66letý divadelník ve vysílání ČT24.

Za svoje témata označil ochranu přírody, vzdělání, kulturu a také svobodná média. „Zabránit pokusům zestátnit veřejnoprávní média, protože to je cesta někam do Ruska nebo na Slovensko, což asi nechceme,“ reagoval nový senátor.

Kdo vlastně vyhrál? Senát udržela ODS, ANO třetí nejsilnější

Volby do Senátu

Vládu Petra Fialy pochválil za čitelnou zahraniční politiku. Naopak jako nebezpečný se mu jeví vývoj na Slovensku a v Maďarsku, za rozpolcené země označil Německo a Francii.

„Kým se inspirovat? Fascinují mě pobaltské státy, mají za sebou totalitní zkušenost,“ vyjmenoval Rychlík, který za svoji dlouholetou „zábavu“ označil ochranu menšin a lidská práva, angažoval se už v listopadu 1989 a patřil ke spoluzakladatelům Občanského fóra.

„Populismus je nebezpečný“

Podle režiséra, který učí na Janáčkově akademii múzických umění, se v Česku musí změnit to, aby elity více naslouchaly skupinám lidí, které mají dojem, že je nikdo neposlouchá.

„Tito lidé jsou pak snadnou obětí populistů, kteří mnohé naslibují. Populismus je nebezpečný. V době šíleného šíření dezinformací a strašení občanů je to jedna z klíčových věcí. Z toho pramení to, jak budou politici komunikovat s lidmi,“ nabídl svůj pohled na rozdělenou společnost.

Žokej Váňa „jede“ do Sněmovny

Volby do Senátu

Výběr článků

Načítám