Hlavní obsah

Do krajů i Senátu se derou hlavně muži. Česko je v genderové rovnosti z Unie nejhorší

Na více než osmi tisících kandidátech pro krajské volby mají ženy podíl necelých 29 procent. Ještě méně se jich odhodlalo zabojovat o Senát. Kandidáti na hejtmana mohou v ODS založit ryze pánský klub, ANO má ze třinácti lídrů dvě ženy. V Evropské unii patří přitom Česko s genderovou rovností mezi nejhorší. Ženská zkušenost v politice podle odborníků chybí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Tisková konference představitelů koalice Spolu ve Středočeském kraji, které se zúčastnili zleva předseda středočeské KDU-ČSL Robert Pecha, předseda středočeské ODS Jan Skopeček, předseda středočeské TOP 09 Václav Švenda a další kandidáti do krajských voleb, 27. června 2024, Praha.

Článek

„Od žen se očekává po práci druhá směna, tedy že se budou starat o děti a domácnost. Mají méně času než muži. Na politiku jim nezbývá čas,“ vysvětluje si menší množství političek ředitelka organizace Fórum 50 procent Veronika Šprincová.

Další překážkou podle ní je, že se ani strany nesnaží ženy motivovat a vytvářet jim podmínky. „Pro žádnou z významnějších politických stran v Česku to není téma. Většina sází na to, že schopné ženy se prosadí. Ale jak je vidět, tak zastoupení žen v politice se nemění. Česko výrazně zaostává v mezinárodním žebříčku,“ dodala.

V Global Gender Gap reportu Světového ekonomického fóra se Česko letos propadlo na 104. místo, a zaujalo tak nejhorší pozici ze zemí Evropské unie. Ještě v roce 2022 bylo přitom o skoro třicet příček výš, na šestasedmdesátém místě.

Výrazná nerovnost panuje právě v oblasti politického rozhodování. Česko skončilo na 110. místě ze 146, ze zemí Unie na tom bylo hůř jen Maďarsko.

Ze 35 náměstků ministrů jsou jen čtyři ženy

Domácí

Do Senátu 140 mužů a jen 29 žen

Situace se pravděpodobně nezmění ani po letošních podzimních volbách do krajů a do Senátu. Z 8284 kandidátů do vedení krajů je jen 2376 žen, tedy necelých devětadvacet procent. Ještě méně žen je zastoupeno mezi uchazeči o křesla v Senátu, ze 169 kandidátů je žen pouze 29, tedy sedmnáct procent, uvádí Český statistický úřad.

Největší vládní strana ODS nemá na kandidátkách do krajů, ve kterých jde samostatně či v koalici s TOP 09 a lidovci, ani jednu ženu v čele. Na hejtmany kandidují výlučně muži. Do Senátu nasadila mezi šestnácti kandidáty pouze tři ženy.

Vyvážené nejsou poměry ani v ANO, ze třinácti kandidátů na hejtmana jsou jen dvě ženy. V senátních volbách se o hlasy voličů za ANO ucházejí jen čtyři ženy z celkového počtu dvaadvaceti kandidátů.

Ani další parlamentní strany nepustili na první místa moc žen. Lidovci mají v Karlovarském kraji jedničku radní Olgu Halákovou, z šesti kandidátů do Senátu mají ženy dvě. TOP 09 má lídryni pouze v Ústeckém kraji, vysokoškolskou pedagožku Karolínu Žákovskou, její pětice kandidátů do horní komory je ryze mužská. STAN má z třinácti aspirantů na hejtmana tři dámy, tři ženy má také mezi šestnácti kandidáty do Senátu. SPD má dvě jedničky ženy do kraje a tři ženy mezi jedenadvaceti kandidáty do Senátu.

Nejvíce dam nasadili do čela krajských kandidátek Piráti, a to pět. Ze čtyř kandidátů do Senátu mají jednu ženu.

Průměrný věk se mezi pohlavími neliší: ženám i mužům, kteří chtějí do Senátu, je v průměru přes 56 let, krajským kandidátům o šest let méně.

ODS: Ženám pomůže klub

V ODS se s prosazením žen snaží pomoci Dámský klub, který založila místopředsedkyně Eva Decroix. „Bude trvat, než budou mít ženy stejně silné postavení jako muži. V Dámském klubu vidím mnoho schopných, inteligentních a dravých žen. Mnohé jsou na kandidátkách. Věřím, že se vypracují na lídryně,“ dodala.

Místopředseda ANO Karel Havlíček míní, že rozhodující nesmí být pohlaví, ale schopnosti. Jako předseda stínové vlády má ve svém týmu sedm žen. „Jsou skvělé, ale nikdy mě ani ve snu nenapadlo vybírat je podle nějakých ujetých kvót,“ poznamenal.

Genderová nerovnost v politice se však podle odborníků projevuje i v každodenním životě, neboť řada „ženských“ témat nedostane pozornost. „Když jsme jako Česká ženská lobby usilovaly o vyšší počet míst ve školkách, jeden politik doslova řekl, že on o tom nic neví, protože školku u nich doma řeší manželka,“ popsala ředitelka lobby Diana Spoták Gregorová.

Podobně vypadala debata i o DPH na menstruační pomůcky, která zůstala na 21 procentech. „Poslankyně vyprávěly, že pro jejich mužské kolegy bylo takřka nepřijatelné jen vyslovit slovo menstruace,“ poznamenala Šprincová.

I ve Sněmovně je žen méně než mužů. Z dvou set poslanců je 51 žen, v Senátu je 15 žen mezi 66 muži. Ve vládě je pouze jedna žena z 18, a to ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Podle Šprincové i Gregorové by s rovnějším zastoupením pomohly kvóty. „Bez kvót se nám nepovede dosáhnout vyrovnaného zastoupení. Pokud to někomu nepřijde fér, ať se podívá na statistiky. Ty ukazují, že ve skutečnosti mají nepsanou neformální kvótu muži, která jim vždy zajistí osmdesátiprocentní zastoupení v Senátu i ve Sněmovně. Většina se zemí, které dosáhly vyváženého zastoupení, kvóty uplatňuje,“ uzavřela Gregorová.

Muže a ženu? Leyenovou zatím státy s nominací eurokomisařů ignorují. Včetně Česka

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám