Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Kdy budou senátní volby, kterých obvodů se týkají a kandidáti

Senátní volby jsou v České republice ty nejčastější, konají se každé dva roky. Pokaždé je však obměněna jen třetina senátorských křesel, volí se tedy vždy 27 senátorů. Funkční období senátora trvá 6 let.

Foto: Novinky

Senátní volby 2024

Článek

1.Termín voleb do Senátu 2024

Tak jako u každých voleb, jejich termín vyhlašuje prezident republiky. Petr Pavel stanovil termín letošních senátních voleb na 20. a 21. září 2024, druhé kolo pak proběhne o týden později, a to v termínu 27. a 28. září 2024. Volební místnosti jsou otevřené klasicky v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00 hodin.

Zároveň se senátními volbami se ve stejném termínu konají také krajské volby.

2. Které obvody volí v senátních volbách 2024

Volební obvody pro senátní volby 2024
SokolovChrudim
ChomutovNáchod
RokycanySvitavy
DomažliceTřebíč
České BudějoviceBřeclav
Praha 12Brno-město
Praha 4Prostějov
Praha 8Šumperk
Praha 2Opava
LitoměřiceOstrava-město
TepliceKarviná
Jablonec nad NisouVsetín
Mladá BoleslavZlín
Benešov

3. Kandidáti do Senátu 2024

Ve vybraných obvodech republiky kandidují jednotliví kandidáti jak vládních politických stran, tak i místních hnutí, spolků a koalic nebo jako nestraníci. Finální podobu kandidátní listiny musely jednotlivé strany odevzdat nejpozději 66 dní před termínem voleb. Na kompletní seznam kandidátů do Senátu se podívejte v grafu níže.

Senát a jeho funkce: ústavní pojistka i protiváha Sněmovny a prezidenta

Volby do Senátu

4. Voličský průkaz

Pokud se nemůžete v termínu voleb dostavit do volebního obvodu v místě vašeho trvalého bydliště, je možné nechat si vystavit voličský průkaz. V senátních volbách však lze volit pouze v rámci volebního obvodu, ve kterém máte nahlášené trvalé bydliště.

PŘEHLEDNĚ: Jak a do kdy si zažádat o voličský průkaz pro senátní volby

Volby do Senátu

5. Jak volit v senátních volbách

Systém senátních voleb je jednoduchý, zvítězí ten kandidát, který získá nejvíce hlasů, jedná se tedy o většinový systém. Jednotliví uchazeči kandidují ve volebních obvodech, nikdy tak nevolí celá republika. Pokud zrovna volby probíhají v obvodu spadajícím pod vaše trvalé bydliště, lze vybírat pouze z těch kandidátů, kteří kandidují v daném volebním obvodu.

Většinou senátní volby probíhají ve dvou kolech. V prvním kole může zvítězit pouze ten, kdo v něm získá nadpoloviční počet platných hlasů. Pokud žádný z kandidátů nadpoloviční počet nezíská, postupují do druhého kola dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Pokud se před 2. kolem některý z postupujících vzdá kandidatury, pozbude práva být volen nebo zemře, do 2. kola postupuje kandidát, který se v prvním kole umístil na třetím místě.

Každý kandidát má svůj vlastní lístek. Do volební obálky tak jednoduše stačí vložit lístek s vámi zvoleným kandidátem. Nic se nekroužkuje ani nekřížkuje. Pokud volič na hlasovacím lístku přece jen provedl nějaké úpravy, nevadí. Stále se započítává ve prospěch kandidáta. Musí jen být patrné údaje na lístku, zvláště jméno kandidáta.

Volby 2024: Jak probíhají volby do Senátu

Volby do Senátu

Volby do Senátu probíhají každé dva roky, kdy se do horní komory Parlamentu ČR volí třetina z 81 senátorů. Letošní senátní volby proběhly v září, a to ve společnosti krajských volebDění kolem 2. kola senátních voleb sledujeme v on-line reportáži.

Volby ON-LINE: K volbám dorazila zatím asi pětina voličů

Volby

Výběr článků

Načítám