Hlavní obsah

Brabec zůstane poslancem, i kdyby se stal hejtmanem. Dřív ANO kumulaci funkcí odmítalo

Poslanec hnutí ANO Richard Brabec se v případě, že by se stal hejtmanem Ústeckého kraje, nevzdá mandátu. Pokusí se obě funkce skloubit. V minulosti přitom ANO proti kumulacím funkcí brojilo. Řekl to v neděli v ČT.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Lídr kandidátky Richard Brabec ve volebním štábu hnutí ANO oslavuje výsledky po skončení krajských voleb.

Článek

„Rok se pokusím do parlamentních voleb to skloubit. Byl jsem osm let ministrem i poslancem a nešidil jsem ani jedno,“ prohlásil Brabec v České televizi.

Ministrem životního prostředí byl od roku 2014 až do roku 2021 ve vládách Bohuslava Sobotky a poté Andreje Babiše.

„Chci všechny ujistit, pokud bych měl pocit, že to šidím, jedno či druhé, tak bych to rozhodnutí udělal dřív, nejpozději ho udělám za rok v rámci parlamentních voleb,“ dodal.

ANO v Ústeckém kraji s náskokem zvítězilo, když obdrželo 39,47 procenta hlasů, což odpovídá 26 mandátům v 55členném zastupitelstvu. Další Starostové a ODS mají po sedmi mandátech. Šest křesel bere SPD, pět koalice Stačilo! a čtyři hnutí Lepší sever. Lze tak předpokládat, že ANO bude mít hejtmana.

Najednou to nevadí. Poslanci ANO chtějí být zároveň hejtmany, prý to obojí zvládnou

Krajské volby

Ačkoli původně Brabec nebyl jedničkou kandidátky a figuroval až v druhé polovině listiny, pozice lídra se ujal nedlouho před volbami poté, co ANO vyloučilo někdejší volební jedničku Marka Hrabáče, kterého policie zadržela a obvinila v kauze údajných manipulací s tendry.

V minulých letech se v hnutí ANO razil úzus nekumulovat funkce, k čemuž Brabec v případě souběžného poslancování a řízení kraje směřuje. Po členech to dokonce předseda hnutí Andrej Babiš vyžadoval, aby si vybrali a jednu z funkcí opustili.

„U nás je dohoda taková, že kumulace funkcí fakticky není možná,“ přiblížil například v roce 2015 někdejší první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Skloubit funkce se dají například i podle jedné z nejviditelnějších tváří hnutí, dosavadní poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové. Ta jako jednička kandidovala v krajských volbách na hejtmanku v domovském Karlovarském kraji, zároveň zde v obvodě Sokolov kandidovala do Senátu, kam se dostala už v prvním kole. V regionu ANO zvítězilo a může vládnout dokonce samo.

Před volbami Novinkám řekla, že právě senátorská funkce se podle ní dá časově skloubit s hejtmanskou funkcí. Poslanecký mandát jí okamžikem zvolení do horní komory parlamentu zanikl.

V roce 2019 přitom ještě Mračková Vildumetzová prohlašovala: „Vždycky jsem kumulace funkcí a kumulace odměn kritizovala a vždycky budu.“

Brabec v neděli v ČT připustil, že „to není optimální“ a je lepší funkce nekumulovat, když to jde. Sám tak ale učinit, zdá se, nehodlá. Již před volbami uvedlo na dotaz Novinek vícero kandidátů ANO, kteří jsou zároveň poslanci, že by si v případě usednutí do hejtmanského křesla obě funkce ponechali.

Referendum o vládě se ANO povedlo, míní odborníci. Piráti jsou na zrušení

Volby

Výběr článků

Načítám