Hlavní obsah

Biden to do pondělí vzdá, tvrdí zdroj FT

Americký prezident Joe Biden by do pondělí mohl stáhnout svoji kandidaturu na prezidenta, uvedl pro britský list The Financial Times (FT) vysoce postavený zdroj napojený na šéfa demokratické většiny Senátu USA Charlese Schumera s tím, že tlak na šéfa Bílého domu je v tuto chvíli již „nepřekonatelný“. Jiní demokraté dokonce prohlásili, že by se tak mohlo stát i dříve.

Foto: Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Takto smýšlí již celá řada demokratů nebo jejich sponzorů. Dárci od Wall Street až po Hollywood v posledních třech dnech podle FT vyvíjejí tlak na stranické lídry včetně zmíněného Schumera, šéfa demokratů ve sněmovně Hakeema Jeffriese nebo bývalé šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Jeden z hlavních sponzorů, který je blízký Schumerovi, v posledních dnech hovořil s vysoce postavenými demokraty. „V posledních dnech jsme se setkali s lidmi z Bidenova okolí. Myslím, že to brzy skončí,“ uvedl zdroj pod podmínkou anonymity. „Tlak (na Bidena) je nepřekonatelný,“ dodal pro britský list s tím, že Biden podle něho „do pondělí vypadne“ z prezidentského klání.

Jedná se tak o další z řady zpráv, které naznačují, že Joe Biden v listopadu nebude obhajovat pozici šéfa Bílého domu. V posledních týdnech se pro odstoupení od kandidatury přímo či nepřímo vyjádřila celá řada demokratů včetně bývalého prezidenta Baracka Obamy, jemuž Biden dělal osm let viceprezidenta.

Od Bidena se odvrací i Obama

Volby USA

Jen malá šance

Obama podle zdrojů amerického listu The Washington Post měl sdělit svým spojencům, že šance na vítězství Bidena se v poslední době značně zmenšila. Několik osob z Obamova okolí navíc uvedlo, že si myslí, že by Biden měl „vážně zvážit životaschopnost své kandidatury“.

Americký exprezident, který vedl Bílý dům od roku 2009 do roku 2017, svým spojencům dále uvedl, že s Bidenem od jeho debaty s Trumpem z konce června, za kterou je Biden silně kritizován, hovořil pouze jednou. Obama nicméně tvrdí, že rozhodnutí, jestli Biden bude či nebude kandidovat, je čistě na něm.

Šéf Bílého domu měsíce opakovaně říkal, že ze souboje s republikánem Donaldem Trumpem neodstoupí. Tato rétorika se ovšem postupně lehce mění. Například v rozhovoru pro americkou televizi CBS News Biden připustil, že kdyby mu lékaři doporučili, aby kandidaturu stáhl, tak by tak učinil.

„Kdybych se nacházel v určitém zdravotním stavu, pokud by něco vyšlo najevo. Kdyby za mnou doktoři přišli a řekli: ‚Máte ten a ten problém,‘“ odpověděl Biden na otázku, co by ho přimělo k odstoupení z prezidentských voleb.

Biden má covid, úřaduje ze soukromé rezidence

Volby USA

Minulý týden v rozhovoru pro ABC News zase řekl, že by ze souboje s Trumpem odešel, pokud by mu sám „Bůh všemohoucí“ řekl, že kandidáta republikánů nemůže porazit.

Smířený Biden

Americký list The New York Times v noci na pátek s odkazem na Bidenovo blízké okolí uvedl, že samotný prezident se již zřejmě smířil s tím, že možná bude muset z klání odejít. Jeden zdroj NYT ve čtvrtek sdělil, že se Biden ještě nerozhodl, zda skutečně odstoupí či nikoli. Jiný nicméně prohlásil, že si prezident „uvědomuje realitu“ a že by pro něj nebylo překvapením, kdyby brzy oznámil, že odstupuje, a jako svoji nástupnici podpořil viceprezidentku Kamalu Harrisovou.

Podle zdrojů NYT mění Biden názor ze tří důvodů: Angažování Nancy Pelosiové, nové průzkumy veřejného mínění, které ukazují, že jeho vítězství se vzdaluje, a bojkot klíčových stranických sponzorů.

Bidenovi poradci podle jiného zdroje NYT již mezi sebou mluví o tom nejvhodnějším načasování a o dalších podrobnostech případného odstoupení, pokud by se Biden rozhodl v listopadu nekandidovat.

Podle listu někteří sice hovoří o tom, že by Biden mohl odstoupit již v následujících dnech, jeho diagnóza covidu vše odkládá na neurčito. Šéf Bílého domu je totiž v tuto chvíli v izolaci ve svém prázdninovém domě v Rehoboth Beach ve státě Delaware.

Jiní demokraté zase uvedli, že Biden naslouchá obavám a bere je vážně, svůj názor na kandidaturu ovšem nezměnil a svým poradcům dal v posledních 24 hodinách jasně najevo, že hodlá pokračovat.

V souvislosti s koronavirem na Bidena přestali tlačit někteří lidé z jeho okolí kvůli obavám o jeho zdraví. Podle lékaře prezident nemá horečku, trpí ale respiračními problémy.

Bílý dům to odmítá

Mluvčí Bílého domu Andrew Bates však pro NYT uvedl, že Biden nehodlá odstoupit a své místo předat Harrisové nebo jinému demokratickému kandidátovi.

„Prezident oběma lídrům sdělil, že je kandidátem strany, že hodlá zvítězit,“ sdělil Bates. „Kandiduje na znovuzvolení. A to se nemění, dokud nebude znovu zvolen,“ dodal.

Průzkumy

Podle posledního průzkumu CBS News citovaného analytickým webem Project FiverThirtyEight by Harrisová v klání s Trumpem získala 48 procent, kdežto Biden 47 procent. Tento průzkum proběhl od 16. do 18. července.

Dřívější průzkum agentury Ipsos ze 16. července zase říká, že by vyhrál Trump se 43 procenty proti Bidenovi se 41 procenty. Stejný den Ipsos zkoumal podporu Harrisové proti Trumpovi; ta by v klání dvou kandidátů získala 39 procent, kdežto Trump 40 procent.

Americké prezidentské volby se konají letos 5. listopadu. Podle prozatímních informací se v nich utká dosavadní prezident Joe Biden a exprezident a republikánský kandidát Donald Trump.

Trumpa nazýval Hitlerem. Kandidátem na viceprezidenta USA je kritik české zbrojovky

Volby
Související témata:

Související články

Biden: Jsem starý, ale zatraceně bystrý

Americký prezident Joe Biden znovu odmítl pochybnosti ohledně své schopnosti ucházet se o znovuzvolení. V rozhovoru se stanicí NBC se označil za „zatraceně...

Výběr článků

Načítám